شایان افکاری نویسنده و کارگردان تئاتر درباره اجرای پرفورمنس «دیوار برلین» به خبرنگار مهر گفت: پرفورمنس «دیوار برلین» بر اساس آلبوم موسیقی «دیوار» پینک فلوید و ترانه های آن شکل گرفته است. این پرفورمنس در سال ۹۳ برای حضور در جشنواره تئاتر فجر آماده شد که متاسفانه به دلیل تمرین کم در بازبینی نهایی پذیرفته نشد اما از آنجا که این پرفورمنس برای من و گروه پرفورمرها بسیار جذاب بود تصمیم گرفتیم آن را برای اجرای عمومی آماده کنیم.
وی ادامه داد: در اجرایی که برای حضور در جشنواره آماده می شد تاریخ از زمان جنگ جهانی اول تا شروع کشیده شدن دیوار برلین و آغاز جنگ سرد به نمایش در می آمد و تنها اشاره ای به یکی از ترانه های گروه پینگ فلوید می شد اما اجرای عمومی پرفورمنس که از ۲۱ اردیبهشت ماه در تالار محراب آغاز می شود با تحقیقات گسترده تری آماده شده است. همچنین بعد از دیدن کنسرت ۱۹۹۰ پینک فلوید که در کنار دیوار برلین برگزار شد جذب شیوه اجرایی و طراحی جذاب این کنسرت شدم. بعد از آن بود که اشعار ترانه ها را به فارسی ترجمه کردم و متوجه شدم که بازنمایی کلماتی که در این آلبوم استفاده شده به شکل گیری یک نمایش انتزاعی و آبستره کمک می کند به همین جهت تصمیم گرفتم از آهنگ های این آلبوم برای طراحی پرفورمنس بهره بگیرم.
افکاری یادآور شد: در این پرفورمنس برخی از اتفاقاتی را که در کلیپ ها و کنسرت های آلبوم «دیوار» رخ می دهد بازنمایی کرده ایم. مثل الگوی ساخت دیواری آجری در انتهای صحنه که ویدیوهای زیادی روی آن پخش و در نهایت هم فرو ریخته می شود. در این پرفورمنس از ۱۲ تراک آلبوم «دیوار» که مضامینی در ارتباط با صلح دارد، استفاده شده است. تلاش شده دیدگاه منفی که نسبت به آنارشیسم و کرگدنیسم برگرفته از رویکرد اوژن یونسکو در این آلبوم موسیقی وجود دارد به سمت رفتارهای تخریب گرایانه گروه تروریستی داعش متمایل شود.
داعش فرزند غرب است
این کارگردان تئاتر متذکر شد: در یکی از آهنگ های این آلبوم که «رژه چکش ها» نام دارد این رویکرد به درستی مورد توجه قرار می گیرد که در این پرفورمنس نیز همین مساله در نظر گرفته شده است. داعش مانند فرزند خلفی است که خودِ غرب به بار آورده است که ما نیز در این پرفورمنس درباره موضوعی انسانی و تقبیح جنگ حرف می زنیم.
کارگردان نمایش «پلیس» اضافه کرد: در اجرای این پرفورمنس برداشت سیاسی نداشته ام و تنها مساله تقبیح جنگ و چگونگی دو قطبی شدن جهان به شرق و غرب که هنوز هم به نوعی وجود دارد، مدنظر قرار گرفته که این مساله مورد توجه راجر واترز رهبر گروه پینگ فلوید هم بوده و در اکثر آثارش از این مضمون بهره برده است.
عکس شهید همت در کنسرت راجر واترز
وی افزود: در کنسرتی که راجر واترز در سال ۲۰۱۵ برگزار کرده بود در انتهای کنسرت تصاویری از شهدای کشورهای مختلف به نمایش در می آید که نکته جالب توجه حضور تصویر شهید محمد ابراهیم همت در میان عکس های شهدای جنگ دیگر کشورهای بود. به همین جهت در بخشی از این کنسرت احساس کردم که باید تقدیری از شهدای ۸ سال دفاع مقدس صورت گیرد بنابراین مخاطب شاهد دیدن تصاویری از این شهدا خواهد بود. این کار به هیچ عنوان جنبه شعاری و یا سفارشی ندارد و تنها ادای دینی به شهدا به حساب می آید.
وی درباره فضاسازی این پرفورمنس توضیح داد: مانند کنسرت های آلبوم «دیوار»، در این پرفورمنس نیز در انتهای صحنه دیواری آجری وجود دارد که قبل از آغاز نمایش ۸۰ درصد آن ساخته شده است و در هنگام اجرای تراک Anither Brick in the Wall کامل می شود. چون در این ترانه فرزندی دارد با پدری که به جنگ رفته و بازنگشته صحبت می کند و از پدرش می پرسد که برای من چه گذاشتی جز آجری که برای ساختن یک دیوار در آن فرو می رود.
افکاری در پایان صحبت هایش مطرح کرد: این پرفورمنس مساله ای جهانی را مطرح می کند و به همین دلیل من تصمیم گرفتم ایده هایم درباره صلح جهانی را به صورت پرفورمنس اجرا کنم تا در همه جای دنیا فهمیده و درک شود.
پرفورمنس «دیوار برلین» نوشته و کار شایان افکاری از ۲۱ اردیبهشت تا ۱۳ خرداد ماه ساعت ۲۱ در تلار محراب اجرا میشود.