به گزارش خبرگزاری مهر، علیرضا دقیقی در نشستی با موضوع ا موضوع قانون جامع کنترل دخانیات با اشاره به قانون جامع کنترل دخانیات گفت: این قانون از زمان تصویب دارای عقبه ای است. هر قانونی که در مبارزه با یک امری تصویب می شود، عقبه فرهنگی دارد و منفعت هایی پشت آن است و این امر موجب رشد آن قانون می شود.
وی افزود: باید ابتدا بررسی شود که دخانیات و طیف مصرفی سیگار چگونه جا افتاده است و به اینجا رسیده ایم که از یک سیستم کنترل اجتماعی استفاده کنیم. قانون زمانی پا پیش می گذارد که اهرم ها و کارهای فرهنگی دیگری زمین مانده است و قانون این موضوع را جبران می کند. ما با یک تجارت روبرو هستیم، تجارتی همسوی اسلحه، مواد مخدر، نفت و امثال آن که باعث سوددهی بسیار زیادی شده است.
مدیر عامل موسسه مطالعات حقوقی وکلای ایران زمین تصریح کرد: با توجه به اینکه این یک تجارت است و این سودآوری باعث شده این مجموعه مورد استقبال قرار بگیرد، به همین جهت مبارزه با آن، سیستم کنترل اجتماعی را می طلبد.
دقیقی، با بیان اینکه سازمان ملل به مباحث فرهنگی این موضوع توجه کرده است، اظهار داشت: در حقیقت قبل از اینکه به مباحث کنترل اجتماعی بپردازیم، باید بر مباحث فرهنگی تمرکز کنیم. بسیاری از مواردی که در خصوص مواد مخدر نیز مطرح شده است و نیاز به ورود سیستم کنترل اجتماعی به آن وجود داشت، ناشی از این بود که این سیستم، کنترل پیوست های فرهنگی را نداشت و در تدوین این قانون نیز این پیوست ها وجود ندارد.
در ادامه دکتر حبیب امامی با بیان اینکه باید از دو دیدگاه به مسئله قانون جامع نگاه کنیم، ابراز داشت: یک دیدگاه از دید سایر بخش های تجاری دیگر است. دیدگاه دیگر بهداشت است در بهداشت به عنوان عامل خطری که می تواند سلامت افراد را به مخاطره بیاندازد، مطرح می شود.
وی افزود: آخرین باری که سازمان بهداشت جهانی ابلاغ کرد و کشورها مجبور به انجام آن هستند، سال ۲۰۰۳ بود که در نشست عمومی اعلام شد و کشورها دیر یا زود مصوبه را تصویب کردند و ایران نیز جزو اولین کشورهایی بود که این قانون را تصویب کرد ولی به این معنا نبود که جزو اولین کشورهایی باشد که تصویب کند.
مسئول بخش اپیدمیولوژی مسیح دانشوری با بیان اینکه ایران در اجرای قانون جامع کنترل دخانیات دچار عقب ماندگی است، به تصریح دلایل اجرا نشدن آن اشاره کرد و افزود: قانون جامع دخانیات تنها قانونی نیست که اجرا نمی شود، زیرا استعدادمان در خراب کردن استراتژی ها لنگه ندارد. در واقع استراتژی های خوبی را می آوریم ولی به دلیل اجرای بد، فکر می کنیم این استراتژی خوب نبوده است، در حالی که در کشورهای دیگر، دارند استفاده می کنند.
امامی به بیان چالش های اجرای قانون اشاره کرد و گفت: نخستین مسئله، مسئله مالی است زیرا بر اساس قانون دو الی سه درصد درآمد سیگار و دخانیات باید برای مبارزه با دخانیات هزینه شود. سود این کار خوب است اما در توزیع آن و اینکه اختیارش در دست چه کسانی باشد، ابهام وجود دارد. البته در قانون مشخص شده است که وزارت بهداشت و درمان به عنوان لیدر این هزینه ها را از دخانیات کسب و خرج کند.
وی در خصوص راهکارها نیز اظهار داشت: با افزایش مالیات بر سیگار می توان مصرف سیگار را کاهش داد. در این باره نیز دو نظر وجود دارد؛ یک گروه اعتقاد دارند افزایش مالیات را به سیگارهای قاچاق بدهیم و یک نظر این است که افزایش مالیات را به سیگارهای خرده فروش بدهیم. مقصود این است که وقتی مالیات را به خرده فروش دادیم، قیمت سیگار آنقدر زیاد می شود که تمایل به مصرف آن کاهش پیدا می کند. برخی دیگر معتقد هستند اگر این کار را انجام دهید، سیگار قاچاق زیاد می شود. نظر غالب در بهداشت و درمان این است که مالیات را به خرده فروشی بدهیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه خاطرنشان کرد: کشور آمریکا یکی از کشورهایی بود که یکی از سخت ترین شیوه های کنترل دخانیات را دارد که میزان بروز و شیوع سیگار در این کشور سیر نزولی دارد. در هیچ ساختمانی هیچ کس حق سیگار کشیدن ندارد و از سال ۱۹۹۳ نیز تصریح کرده اند که تا شش متری ساختمان نیز کسی حق کشیدن سیگار ندارد.
وی ادامه داد: دومین راهکاری که استفاده کردند، مالیات بود که حدود ۱۱ الی ۱۵ دلار قیمت هر پاکت سیگار را بالا برد که معادل ۷۵ سنت در هر نخ است.
مسئول بخش اپیدمیولوژی مسیح دانشوری بزرگترین مشکل کشور را قانون زدگی عنوان کرد و گفت: برای هر چیزی قانونی داریم ولی قانون در کشور ما عمل نمی کند. سوئدی ها به ما می گفتند شما همه چیز دارید، فرق ما با شما این است که قانون در کشور ما عمل می شود ولی در کشور شما قانون عمل نمی شود.
در ادامه رستمیان از تصویب قانون دریافت مالیات بر خرده فروشی در مجلس خبر داد و بیان داشت: در کشور ما سیگار راحت تر از نان به دست می آید. با گران شدن سیگار هم کاهش مصرف ایجاد می شود و هم اینکه درآمد آن در کالاهای سلامت محور هزینه شود.
عضو کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی افزود: بر اساس قانونی که در حال تصویب است مالیات بر خرده فروشی سیگار، یازده درصد اضافه می شود که بر این اساس کمتر از یک درصد مالیات کشور از سیگار خواهد بود.
شایان ذکر است؛ برنامه "گفتوگوی اجتماعی" رادیو گفتگو هر شنبه تا چهارشنبه ساعت ۱۳:۳۰ از شبکه رادیویی گفت و گو پخش می شود و علاقه مندان می توانند برای دریافت فایل صوتی برنامه به سایت رادیو گفتوگومراجعه کنند.