نیشابور- استاد دانشگاه کلمبیا اظهار کرد: فرهنگ نیشابوردر میان جنگ ها شکل گرفته است و به دلیل میل به صلح و زندگی سازندگی در این شهر قوت داشته است.

به گزارش خبرنگار مهر، پروفسور «ریچارد بولیت» استاد دانشگاه کلمبیا شامگاه چهارشنبه در همایش پیوند علم و عرفان با عنوان «اوج انسان» در فرهنگ سرای سیمرغ نیشابور اظهار کرد: عطار انسان شادی نبود چون شهر نیشابور در روزگاران وی مورد حمله غزها در ۱۱۵۳ میلادی و سپس مغولان قرار گرفت .

وی گفت: نیشابوری ها به خاطر دین با هم می جنگیدند و دو گروه ستیزه جوی این شهر نیشابور را ویران کردند که مذهبشان حنفی و شافعی بود.

این فارغ التحصیل دانشگاه «هاروارد» اضافه کرد: پیش از این نیشابور مورد حمله منجنیق قرار گرفت و لشکری عظیم از مهاجران شهر را ترک کردند.

بولیت گفت: فرهنگ نیشابور اینگونه تحول یافته و بیشتر بخاطر جنگ، میل به صلح و ساختن در این شهر بیشتر شده است .

وی بیان کرد: عطار در شهری نیمه ویران زندگی می کرد و همه روز در مساجد و مدارس ویران قدم می زد که خانواده هایی ثروت خود را از دست داده بودند و چیزی نبود که شهر را نجات داد  لذا این موضوع چنان رشدی را در وی رقم زد که در تاریخ ادبیات ماندنی شد.

استاد دانشگاه هاروارد مهاجرت پناهندگان نیشابوری به شهر های مختلف را آغاز تکامل شعر و ادب دانست و افزود: شاعران بزرگ فارس سپس به ترکیه رفته و مهاجرت آنها انحطاط نیشابور را رقم زد  و شهری چنین بزرگ ویران شد و درگیری های داخلی شهر را تخریب کرد .

وی ادامه داد : نیشابور قبل از اسلام شهری با پنج هزار جمعیت بود که هرچند پایتخت سیاسی نبود ولی شهری رشد یافته بوده است .

بولیت اشاره کرد : توس هم در همان دوره شهری مهم بود ولی نه توس و نه گرگان به میزان نیشابور رشد نکردند .

نویسنده کتاب«اشرف نیشابور» اضافه کرد : مرکز ایران با تجارت پنبه در دوران اسلامی باعث رشد و رونق شهر ها شد و لذا نیشابور در زمانی در بالاترین سطح موفقیت خود بود و در میان عالمان چهل درصد آنها اهل تجارت و کشت پنبه بودند و پارچه پنبه ای طبق حدیث پیامبر عامل رونق ایران شد .

بولیت گفت : نیشابور حجم عظیمی پنبه را به بغداد صادر می کرده و لذا این موضوع موجب رشد اقتصادی این شهر شد.