تاریخ انتشار: ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۰۹:۲۱

بجنورد - مقام معلم و جایگاه اجتماعی ایشان چنان است که می‌طلبد برای سازنده‌تر بودن طرح انتخاب معلم در شیوه های فعلی تجدیدنظر کرده و به حواشی این اقدام برانگیزاننده نگاهی جدی تر مبذول شود.

خبرگزاری مهر، گروه استان ها- محمد ابراهیم محمدی*: اول: هفته معلم اقتضا می‌کند حرف‌های نو زده شود و طرح و پیشنهاد های سازنده ارائه گردد.

هرچند قرار نیست همه مشکلات ریز و درشت معلمان در این ایام که علی القاعده مجال سلام و تعارف است حل شود، اما منعی هم نیست تا مشکلات بسیار معلمی دراین ایام گفته شود.

دوم: چقدرخوب می‌شود اگر وزیر محترم وبه تبع ایشان؛ معاونان و مدیران و متناظران استانی و منطقه‌ای ایشان دو ساعت را به تناسب رشته و تخصص خود در کلاس تدریس موظفی داشته باشند!

این اقدام که کمتر از یک کار جهادی در ساحت سخت افزاری نمی‌تواند باشد، خود یک حرکت معنا دار و تحولی بنیادین خواهد بود.

این کلاس رفتن‌ها در قامت آموزگار، دبیر یا مربی به شکل معجزه آسایی درتصمیم سازی‌ها و تصمیم گیری‌ها تاثیر خواهد گذاشت.

ناگفته پیداست این رفتن به کلاس را نباید با کلاس و استادی دانشگاه که در جای خود خوب، اما در مواردی نه تنها سودمند نیست که مزاحم برخی طرح‌ها وبرنامه ها می‌شود، خلط کرد.

گمان نمی‌کنم مدیرانی که طعم کلاس وکتاب ومدرسه را نچشیده ویا ارتباطی نظام‌مند با این فضا نداشته‌اند بتوانند برای آموزش وپرورش برنامه ریزی کنند.

حضور پیوسته آموزشی؛ گسست‌های احتمالی مدیران بریده از کتاب و کلاس و مدرسه را با فضای تازه و نیازهای امروز آشناتر خواهد ساخت و از کهنه شدن مسائل در روزمرگی‌های اداری پیشگیری خواهد کرد.

سوم: هفته و یا روز بزرگداشت معلم نمونه، اختصاص به ایران ندارد، امروز در غالب کشورهای جهان مراسم مشابهی با هدف قدرشناسی از معلم برگزار می شود.  

انتظار می‌رود برای سازنده‌تر بودن طرح انتخاب معلم در شیوه و قالب های فعلی تجدیدنظر کرده و به حواشی این اقدام برانگیزاننده و امیدبخش نگاهی جدی‌تر مبذول شود.

بهتر است ترتیبی داده شود تا در طرح انتخاب معلم، افزون برشاخص‌های مرسوم اداری، مولفه‌های دیگر نیز تاثیرگذار باشد.  

این مداخلات که بی ارتباط به فرا دستگاهی بودن جایگاه معلم نمی‌تواند باشد؛ اهمیت و حساسیت مقام معلم و نیز مرجعیت اجتماعی ایشان را بیشتر نمایان و درآمدی بر مشارکت دادن مردم در فرایند انتخاب و تقدیر نمادین از معلم خواهد شد.

پیشنهاد می‌شود درکنار سیستم جاری و فرایند ارزشیابی‌های اداری؛ به نگاه و سلیقه قدرشناسانه مردم و انتخاب دانش آموزان هم احترام گذاشته شود.

ناگفته پیداست که انتخاب و قدردانی از بهترین و موثرترین معلم وقتی در چارچوب مقبولیت دانش آموزی و نگاه نیک اندیشانه اولیا انجام شود؛ می‌تواند ضمن تقویت مردمی سازی، مرجعیت اجتماعی و عاطفی معلم را برجسته‌تر کند.

چهارم: شاید بتوان گفت بهترین هدیه توجه به ظرفیت‌ها و توانمندی‌های معلم نمونه و ارتقای این شایستگی‌ها درخدمت پردامنه‌تر به نظام صنفی معلمی باشد.

ارائه فرصت‌های ویژه مطالعاتی و مهارت افزائی و توسعه تجربیات علمی، محیطی و مشاهده‌ای و مهمتر از همه، زمینه سازی برای به اشتراک گذاری رهاوردهای تعلیم و تربیت بخشی از فرصت های ارزشمند در حاشیه مراسم نکوداشت خواهد بود.

پیشنهاد می‌شود هیئت محترم وزیران به نشانه قدرشناسی و احترام و تکریم به مقام معلم ضمن پیوسته سازی برخی خدمات تکریمی، نگاه ویژه‌ای در زمینه خدمات آموزشی، علمی و مطالعاتی به معلمان نمونه داشته باشد. شاید بتوان گفت این ابتکار به دلیل جنس کار و نیازهای شغلی و صنفی بیشتر و بهتر از هرچیز در سبد تشویق‌های مهربانانه دولت تدبیر و امید، امیدآفرینی کند.

این اقدام سخاوتمندانه ضمن کمک به توسعه آموزش و پرورش، چهره بین المللی آموزش و پرورش و ظرفیت های آموزش و برنامه درسی این نهاد را بیشتر به جهانیان معرفی خواهد کرد.  

پنجم: معلم در منظر مکتب حیات بخش اسلام شاخص‌ترین چهره مردمی است، مرجعیت عاطفی و اجتماعی معلم در مدرسه و جامعه از ایشان شخصیتی مقبول، با وجاهت و دوست داشتنی ساخته است.

شاید بتوان حضور معلمان را در مجلس و شوراها بخشی از اقبال و ارتباطات ممتاز فرهنگی و اجتماعی ایشان درجامعه بشمار آورد.

* مشاور رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی وزارت آموزش و پرورش