قم - معاون امور عمرانی استاندار قم گفت: امروز ما با پدیده مغفول ماندن منظر و هویت شهری مواجه هستیم که این امر آینده شهرهای ما را تهدید می‌کند.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قم، محسن بهشتی در نشست تخصصی گروه معماری که به مناسبت بزرگداشت شیخ بهایی و روز معمار با حضور مهندسان رشته معماری عضو سازمان نظام مهندسی ساختمان استان در سالن همایش سازمان تبلیغات اسلامی قم برگزار شد اظهار داشت: در تاریخ معاصر ما اخلاق حرفه‌ای همواره مورد توجه معماران، مهندسان و متخصصان بوده است که امیدواریم امروز نیز جامعه مهندسی کشور در‌‌‌ همان مسیر گام بردارد.

وی با تقدیر از سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قم در برگزاری نشست تخصصی گروه معماری، ابراز امیدواری کرد تا این نشست‌های برای سایر گروه‌های تخصصی نیز برگزار شود.

معاون استاندار قم، با اشاره به نوع معماری شهر‌ها در گذشته بیان داشت: در معماری شهر‌ها در دوران قدیم نوعی سازگاری در محیط‌های شهری دیده می‌شد که این امر در حقیقت حیات اجتماعی و هویت مکانی شهروندان را نشان می‌داد.

بهشتی افزود: در گذشته محله‌ها به گونه‌ای بود که انسجام بین مردم را بیشتر می‌کرد و مردم نیز به محله‌های خود تعلق خاطر داشتند و همین امر موجب صیانت مردم از محل زندگیشان می‌شد که امروز نیز باید سازگاری در توسعه‌های شهری لحاظ شود.

وی با بیان اینکه پس از انقلاب اسلامی دستاوردهای مهمی در حوزه معماری نداشتیم و تنها در آثاری به صورت موردی حرفی برای گفتن داریم، افزود: امروز ما با پدیده مغفول ماندن منظر و هویت شهری مواجه هستیم که این امر آینده شهرهای ما را تحدید می‌کند و مهندسان معمار باید این موضوع را به عنوان یک مطالبه تخصصی دنبال کنند.

برخی پروژه‌های شهری قم وصله‌های ناجور هستند

معاون امور عمرانی استاندار قم اظهار داشت: برخی از پروژه‌های شهری در قم وصله‌های ناجوری برای شهر هستند، اما امروز چاره‌ای جز تکمیل این پروژه‌ها نداریم.

وی در ادامه با بیان اینکه برای پروژه بلوار پیامبر اعظم(ص) زحمات زیادی کشیده شده و طرح خوبی برای آن آماده شده است، افزود: از معماران شهر قم درخواست می‌شود بر روی این طرح به صورت یکپارچه کار کنند و عدم اجرای این طرح را پای خوب نبودن آن نگذارند.

بهشتی بیان داشت: امروز منظر شهری خوبی نداریم و دلیل عمده آن این است که در حوزه ارتباط معماری و شهرسازی دقت لازم نشده است.

وی با بیان اینکه طراحی شهری در کشور، جدی گرفته نشده و آسیب‌های آن قابل مشاهده است ابراز داشت: مناظر شهری باید هم پاسخگوی رفتارهای اجتماعی و برگرفته از شرایط بومی و هم بر اساس شاخص‌هایی در قالب پاسخ به نیازهای امروز زندگی شهری باشد که این عوامل باید در یک مداخله ماهرانه در راستای افزایش توانمندی‌های محیطی در نظر گرفته شود.

معاون امور عمرانی استاندار قم، ادامه داد: ما امروز به شرایط محیطی در طراحی‌ها، برنامه ریزی و معماری توجه لازم نداریم که این امر موجب می‌شود تا رفتارهای اجتماعی را در نظر نگیریم و این عوامل باعث آن می‌شود که آثار خلق شده اثرگذاری لازم و حس رضایتمندی و تعلق خاطر شهروندان نسبت به محل زندگی خود نداشته باشند.

در تاریخ گذشته ما، معماری و اخلاق دو مقوله در هم تنیده بود

رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قم نیز در در این مراسم در سخنانی اظهار داشت: بنا بود تا به مناسبت روز معمار، برنامه‌ای با دو محور اخلاق مهندسی و معماری اسلامی و با حضور مسئولان وزارت راه و شهرسازی در قم برگزار شود که متأسفانه برگزاری این مراسم مقدور نشد.

امین مقومی گفت: در تاریخ گذشته ما، معماری و اخلاق دو مقوله در هم تنیده بود که جدایی در بین آن‌ها وجود نداشت هر چند که امروز شاهدیم در این زمینه‌ها افت و خیزی دیده می‌شود.

وی اضافه کرد: به نظر می‌رسد اگر معمار با نیت خالص و با رعایت اخلاق، کار حرفه‌ای خود را آغاز کند در ادامه مسیر نیز بنای یک ساختمان، کیفیت و نتیجه مطلوب تری خواهد داشت.

معماری، هنری فراموش شده است

مصطفی سعادت طلب، رئیس کمیسیون امور زیربنایی شورای اسلامی شهر قم نیز در جمع مهندسان معمار اظهار داشت: معماری، هنری فراموش شده است هر چند که برخی از شهر‌ها به معماری توجه دارند و آن را زنده نگه داشتند؛ اما معماری در اکثر شهرهای کشور فراموش شده است.

وی بیان داشت: در گذشته معماری، هنر به شمار می‌رفت ولی متأسفانه امروز هنر از معماری خارج شده است.

سعادت طلب افزود: در گذشته آنچه در معماری لحاظ می‌شد و مد نظر قرار داشت، بر اساس منطق و حکمت بود؛ اما خلاء این عوامل موجب شده تا امروز شاهد آثار خوبی در شهر‌ها نباشیم.

وی تصریح کرد: ما می‌توانیم، سیما و منظر شهری و همچنین معماری خوب و مطلوب را در شهر‌ها ایجاد کنیم و این امر تحقق نخواهد یافت جز اینکه هنر را به معماری بازگردانیم.