به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از نظام مهندسی ساختمان قم، فرهاد احمدی در نشست تخصصی گروه معماری که به مناسبت بزرگداشت شیخ بهایی و روز معمار با حضور مهندسان رشته معماری عضو سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قم در سالن همایش سازمان تبلیغات اسلامی استان قم برگزار شد اظهار داشت: امروز جای خرسندی است که مسئولان کشور نسبت به مسائل و اتفاقهای رخ داده و نقاط ضعف و قوت معماری، شهرسازی و مهندسی کشور آگاهی و تسلط کافی دارند و وزیر راه و شهرسازی نیز در ابتدای کار خود نشستی با مهندسان برگزار و مسائلی را مطرح کرد که نشان از شناخت ایشان از شرایط فعلی ساخت و ساز در ایران بود.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی، افزود: بعد از انقلاب، تمام توقع و انتظار ما این بود که به ارزشهای تاریخی توجه بیشتری شود که متأسفانه در برخی مواقع عملکردها معکوس بوده است.
وی افزود: برای رسیدن به شرایط ایدهآل، بسترهای بسیاری باید فراهم شود و اینکه وقتی معاون امور عمرانی استاندار برای بافت تاریخی دل نگرانی دارد مسئله مهمی است که جای تقدیر دارد.
احمدی با بیان اینکه امروز در شهرهای ایران و در قم از نظر منظر و سیمای شهری دچار یک آشفتگی جدی هستیم، افزود: این امر دلایل بسیاری دارد که بخشی از ان مربوط به تحولات جهانی است که ایران نیز مدتها است این تحولات را در خود میبیند که البته آنچه مهم است این موضوع میباشد که چگونه میتوان در این موقعیت خود را بازیابی کنیم.
وی اضافه کرد: جوامعی که بنیه و اساس محکمی دارند، تلاش میکنند تا برای مسائل خود راه حلهای منطقهای پیدا کنند و نسبت به حل موضوعات اجتهاد داشته باشند و در حقیقت مجذوب اتفاقاتی که میتواند تأثیرات نامطلوب بسیاری بر روی زندگی آنان داشته باشد نمیشوند.
این معمار برجسته کشور، در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به بنای تاریخی خانه پزدان پناه در قم بیان داشت: سبک این بنا متعلق به دوره اواخر قاچار و اوایل پهلوی است که در آن دوران ما تحت تأثیر معماری اروپا قرار داشتیم و ایدههای غربی از راههای مختلفی وارد کشور میشد هر چند که بنای خانه پزدانپناه نشان میدهد معماران دوران نیز به دنبال اجتهاد بودهاند.
موضوع هویت در معماری ایرانی خارج از مسائل سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی نیست
وی عنوان کرد: معماری در حقیقت تبلور بخشها و موضوعات مختلفی است و موضوع هویت در معماری ایرانی خارج از مسائل سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی نیست.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی تهران، با بیان اینکه مصالح نیز به معمار در خلق آثار متفاوت کمک شایانی میکند، افزود: در گذشته عمده مصالح ساخت و ساز در معماری سنتی از خشت و کچ و چوب و کاشی بوده است که با این مصالح دست معمار برای خلق آثار متفاوت و جذابتر محدود است.
احمدی در بخش دیگری از سخنان خود ابراز داشت: اگر درصد تفاوتهای ساختمانها زیاد شود آشفتگی وحشتناکی را شاهد خواهیم بود و متأسفانه این آشفتگی در برخی از شهرها دیده میشود.
وی اضافه کرد: بعد از جنگ تحمیلی در زمان بازسازی و رونق اقتصادی به یکباره درهای کشور باز شد که پس از آن تفکر پست مدرن غربی در معماری ایرانی وارد شد که مورد استقبال معماران و دانشجویان قرار گرفت که به همین دلایل ساختار شکنیهایی در معماری ایرانی رخ داد.
استاد دانشگاه شهید بهشتی تهران، با بیان اینکه معمار اخلاقی در جامعه اخلاق مدار رشد میکند، افزود: اگر جامعهای به سمت سوداگری برود دیگر در این شرایط نمیتوان از یک معمار، اخلاق و پایبندی به ارزشها را انتظار داشت.