کرمان – کاهش قیمت زغال‌سنگ و عدم خرید این محصول در حالی عرصه را بر کارگران معادن زغال‌سنگ تنگ کرده که خبرهایی از واردات این محصول توسط برخی کارخانه‌های صنعتی به گوش می‌رسد.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: استان کرمان مهم‌ترین قطب تولید زغال‌سنگ در کشور محسوب می‌شود و معادن گسترده این ماده معدنی در شمال استان کرمان متمرکزشده‌اند، شغل اکثر مردم شهرستان‌ها زرند، راور و کوهبنان نیز در ارتباط با این محصول است، اما مشکلات ناشی از این معادن طی سال‌های اخیر گریبان کارگران را گرفته است و مشکلاتهمچنان ادامه دارد.

در کرمان ۳۲ پهنه معدن زغال‌سنگ وجود دارد و از صدها معدنی که در استان ثبت شده است، تعداد محدودی فعال هستند و سایر معادن به دلیل افت قیمت زغال‌سنگ، عدم‌حمایت از کارگران و عدم وجود خریدار بسته‌شده‌اند.

در معادن زغالسنگ شمال کرمان هنوز هم کارگران با بیل و کلنگ در اعماق زمین به جان سنگ‌ها می‌افتند تا تکه نانی برای خانواده خود مهیا کنند

در این میان نباید استفاده از کنار روش‌های سنتی برای برداشت از زغال‌سنگ نیز به‌سادگی گذشت، در این معادن هنوز هم کارگران با بیل و کلنگ در اعماق زمین به جان سنگ‌ها می‌افتند تا تکه نانی برای خانواده خود مهیا کنند.

همچنین خبرهای متعددی در سال‌های گذشته در خصوص ریزش و یا انفجار معادن نیز منتشر می شد که خوشبختانه در ماه‌های اخیر این دست حوادث کاهش‌یافته است.

اما درحالی‌که به دلیل افت قیمت محصول و یا قیمت‌گذاری اندک صنایع بالادستی بر روی زغال‌سنگ کرمان این صنعت رو به افول گذاشته است و بسیاری از معادن تعطیل‌شده و یا زغال‌ها را بر روی‌هم دپو کرده‌اند، در کمال تعجب برخی از صنایع بالادستی اقدام به واردات زغال‌سنگ می‌کنند.

رکود معادن داخلی و واردات ۲.۵ میلیارد دلاری زغالسنگ

در سال ۹۴ بیش از ۲.۵ میلیارد دلار واردات کک و زغال‌سنگ به کشور ثبت شد و این در حالی است که بسیاری از معادن زغال‌سنگ استان کرمان تعطیل‌شده‌اند و بقیه هم با مشکلات مالی مواجه‌اند.

این در حالی است که همین چند هفته قبل بود که کارگران معادن پابدانای کرمان به دلیل دیرکرد حقوق با حضور در استانداری کرمان خواستار رسیدگی مدیریت ارشد استان به وضعیت این معادن شدند.

عدم بیمه، کار در محیط پرخطر، عدم پرداخت به‌موقع حقوق و درنهایت بیکاری ازجمله پیامدهای عدم‌حمایت مسئولان از صنعت زغال‌سنگ در استان کرمان است.

به نظر می‌رسد برای این صنعت که تا چند سال قبل بزرگ‌ترین بخش معدنی استان کرمان محسوب می‌شد و هزاران نفر از آن امرارمعاش می‌کردند حالا وضعیت ناخوشی دارد و واردات زغال‌سنگ از استرالیا و چین این وضعیت را بدتر نیز کرده است

به نظر می‌رسد برای این صنعت که تا چند سال قبل بزرگ‌ترین بخش معدنی استان کرمان محسوب می‌شد و هزاران نفر از آن امرارمعاش می‌کردند حالا وضعیت ناخوشی دارد و واردات زغال‌سنگ از استرالیا و چین این وضعیت را بدتر نیز کرده است.

یکی از اساسی‌ترین مشکلات این بخش از معادن کرمان عدم‌حمایت مسئولان و به‌روز نبودن تجهیزات و کمبود ظرفیت‌های صنایع‌بالادستی در این عرصه است، بطوریکه باوجود تمام وعده‌های داده‌شده، ده‌ها سال خام فروشی در استان کرمان ذخایر این معادن را راهی کارخانه‌های اصفهان کرده است و هم‌اکنون نیز به دلیل انحصاری بودن بازار محصول صنایع بالادستی با تأخیر در پرداخت مطالبات، قیمت‌گذاری باارزش بسیار پایین و یا خودداری از خرید زغال‌سنگ، این صنعت را در کرمان با مشکل مواجه می‌کنند.

خام فروشی معادن کرمان و عادت صنایع بالادستی به خرید ارزان

محمدرضا پور ابراهیمی، نماینده مردم کرمان و راور در گفتگو با مهر ضمن انتقاد شدید از واردات بی‌رویه زغال‌سنگ و کک از کشورهای مختلف گفت: در استان کرمان صدها معدن و عرصه‌های پهناور زغال‌سنگ وجود دارد که در صورت فعال شدن می‌توانند نیاز بازارهای جهانی را تأمین کنند این در حالی است که در سال گذشته میلیاردها دلار صرف واردات زغال‌سنگ به کشور شده است!

وی افزود: اگر نیمی از این رقم در معادن کرمان سرمایه‌گذاری می شد می‌توانستیم معادن را از رکود خارج کنیم و با بازاریابی مناسب بازارهای جهانی را نیز تصاحب کنیم.

وی این سؤال را مطرح کرد که به چه دلیل درحالی‌که ما با بیکار شدن و تأخیر در حقوق کارگران و عدم اشتغال برای جوانان در شمال کرمان در کنار معادن گسترده زغال‌سنگ مواجه هستیم برخی اقدام به واردات زغال‌سنگ می‌کنند.

نماینده مردم کرمان افزود: متأسفانه بخش قابل‌توجهی از معادن تعطیل هستند و همین امر زمینه‌های اشتغال را از بین برده است.

به چه دلیل درحالی‌که ما با بیکار شدن و تأخیر در حقوق کارگران و عدم اشتغال برای جوانان در شمال کرمان در کنار معادن گسترده زغال‌سنگ مواجه هستیم برخی اقدام به واردات زغال‌سنگ می‌کنند

وی خواستار ورود دولت به این بخش و حمایت از معادن زغال‌سنگ شد و افزود: ما باید پتانسیل‌های استان را فعال کنیم تا بتوانیم اقتصاد کشور و اقتصاد خرد منطقه را نیز پویا نگاه‌داریم.

وی با اشاره به سال اقتصاد مقاومتی گفت: اقتصاد مقاومتی به معنی سختی دادن به مردم درزمینهٔ اقتصادی نیست بلکه تدبیر کردن و جلوگیری از کارهایی مانند واردات بی‌رویه محصولی است که در داخل کشور وجود دارد.

وی خواستار واگذاری معادن به بخش خصوصی توانمند و تعهد پیمانکاران در مقابل کارگان شد و افزود: فعال کردن معادن زغال‌سنگ کرمان یک‌رویه مناسب درزمینهٔ خلق ثروت در استان است و این مطالبه در سفر رئیس‌جمهور به استان کرمان مطرح خواهد شد.

واردات زغالسنک به کشور ممنوع شود

وی همچنین خواستار ورود دولت درزمینهٔ قیمت‌گذاری زغال‌سنگ و الزام کارخانه‌ها به خرید زغال‌سنگ از بازار داخلی شد.

وی همچنین بر توسعه کارخانه‌های بالادستی به‌خصوص کارخانه‌های کک سازی و جلوگیری از خام فروشی در استان کرمان تأکید کرد.

مهم‌ترین مشتری زغال‌سنگ صنایع فولاد هستند و با توجه به رکود صنعت فولاد در جهان مشتری زغال‌سنگ نیز کاهش‌یافته است

نماینده مردم زرند در مجلس شورای اسلامی نیز در گفتگو با مهر اظهار داشت: یکی از دغدغه‌های همیشگی در شهرستان زرند و کوهبنان مشکلات ناشی از معادن زغال‌سنگ است که با جدیدت این مسائل پیگیری شده و این روند ادامه خواهد یافت.

حسین امیری نیز از تعطیلی برخی از معادن زغال‌سنگ شمال استان کرمان انتقاد کرد و خواستار برنامه‌ریزی برای رفع این مشکل شد.

وی افزود: بخش از مشکلات ناشی از سنتی بودن معادن است و بخشی نیز به داخل کشور و بخشی جهانی است که باید با برنامه‌ریزی و حمایت این مشکلات را حل کرد.

وی افزود: مهم‌ترین مشتری زغال‌سنگ، صنایع فولاد هستند و با توجه به رکود صنعت فولاد در جهان مشتری زغال‌سنگ نیز کاهش‌یافته است این در حالی است که معادن زرند نیز زغال‌سنگ و سنگ‌آهن هستند و دچار چالش عمده شده‌اند.

امیری گفت: درواقع ما هم‌اکنون دچار رکود جدی در این بخش هستیم و باید این معادن را مدیریت کنیم.

وی از برگزاری جلسات متعدد با وزارت صنعت، معدن و تجارت، معاون اول رئیس‌جمهور و استاندار کرمان خبر داد و افزود: همکاری‌های خوبی در این خصوص صورت گرفته است و امیدواریم بتوانیم مشکل را رفع کنیم.

وی با اشاره به مشکلات تأخیر در حقوق کارگران، دپو شدن زغال‌سنگ در استان و واردات این محصول گفت: باید دستگاه‌های مختلف در این زمینه هماهنگ باشد و در کارگروهی تحت عنوان زغال‌سنگ مشکلات این معادن را بررسی و با همگرایی رفع کرد.

استان کرمان یکی از بزرگ‌ترین استان‌های معدنی کشور است که معادن زغال‌سنگ و سنگ‌آهن ازجمله بزرگ‌ترین پهنه‌های معدنی استان کرمان محسوب می‌شوند و هزاران نفر در این زمینه مشغول به کار می‌باشند بطوریکه بسیاری از شهرهای شمالی استان کرمان با ساختار کارگری شکل‌گرفته است.