افتتاح نمایشگاه کتاب تهران و معرفی برترین ناشران سال ۹۴ از جمله مهم ترین خبرهای حوزه کتاب در این هفته است.

خبرگزاری مهر _ گروه فرهنگ: مرور اخبار حوزه کتاب در هفته را در حالی آغاز می کنیم که خبر آغاز به کار بیست و نهمین نمایشگاه تهران در آن خودنمایی می کند. همان طور که از چند هفته پیش، بیشتر خبرهای این گزارش به آماده سازی نمایشگاه اختصاص داشته، بیشتر حجم گزارش این هفته هم مربوط به خبرهای نمایشگاه کتاب تهران است.

در این گزارش، خبرهای مربوط به پیش از افتتاحیه نمایشگاه از جمله برگزاری نشست خبری نمایشگاه را پیش از خبر مربوط به گشایش و افتتاحیه آورده ایم. بنابراین خبرها، به ترتیب روزهای هفته و رخ دادنشان مرتب شده اند.

در ادامه گزارش مرور اخبار کتاب در این هفته می آید:

برگزاری نشست خبری نمایشگاه

نشست خبری بیست و نهمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران ظهر یکشنبه ۱۲ اردیبهشت با حضور سیدعباس صالحی معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس این دوره از نمایشگاه تهران و همچنین جمعی از مسئولان و مدیران کمیته‌های این نمایشگاه در محل شهر آفتاب در تهران برگزار شد.

در این نشست صالحی رئیس نمایشگاه، امیرمسعود شهرام نیا قائم مقام نمایشگاه و همایون امیرزاده رئیس کمیته نظارت و ارزشیابی نمایشگاه، به بیان سخنانی پرداخته و به سوال خبرنگاران پاسخ دادند.

پیوند نمایشگاه کتاب امسال با منافع ملی

صالحی در این نشست، از درهم تنیدگی نمایشگاه بیست و نهم با منافع ملی سخن گفت و از آماده باش کامل برای واکنش سریع و هر گونه اتفاق پیش‌بینی نشده در ستاد برگزاری خبر داد.

تکذیب برگزاری موازی نمایشگاه رسانه‌های دیجیتال با نمایشگاه کتاب

یکی از مسائلی که در این نشست مطرح شد، تکذیب برگزاری موازی نمایشگاه رسانه‌های دیجیتال با نمایشگاه کتاب بود که در پاسخ به سوال خبرنگار مهر به آن اشاره شد.

شهرام نیا در این نشست در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی‌بر اینکه به رغم اظهارات رئیس نمایشگاه کتاب تهران در خصوص برگزارنشدن هرگونه نمایشگاهی هم عرض با نمایشگاه امسال کتاب تهران، اما امسال شاهد برگزاری نهمین نمایشگاه سراسری رسانه‌های دیجیتال همزمان با نمایشگاه کتاب در شهر آفتاب هستیم، گفت: پیشنهاد برگزاری مستقل نمایشگاه رسانه‌های دیجیتال امسال از سوی مرکز فناوری و رسانه‌های دیجیتال وزارت ارشاد در شورای نمایشگاه کتاب تهران مطرح شد اما از آنجا که مطابق مصوبه شورای سیاستگذاری هیچ نمایشگاهی همزمان با نمایشگاه کتاب تهران در شهر آفتاب برگزار نخواهد شد، ما تنها پذیرفتیم که یک سالن به بخش کتاب‌های دیجیتال در نمایشگاه امسال اختصاص یابد.

اطمینان خاطر دادن شهرام نیا به دارندگان بن کتاب

شهرام نیا در بخش دیگری از سخنانش در نشست خبری نمایشگاه، اطمینان داد که شرکت آسان پرداخت هیچ‌گونه سوءاستفاده از اطلاعات شخصی دارندگان بن کتاب این نمایشگاه نخواهد کرد.

قائم مقام نمایشگاه در پاسخ به سئوالی درباره امنیت عملیات بانکی در شرکت پیمانکار دستگاه‌های کارتخوان نمایشگاه امسال گفت: این شرکت، آسان پرداخت است که دارای مجوز فعالیت از بانک مرکزی است و از آنجا که برخی امور مربوط به جابجایی مالی برای این شرکت، نیازمند کسب اطلاعات کاربران است، برخی اطلاعات افراد از آنها اخذ شده است اما از آنجا که این شرکت، شرکتی است که به صورت رسمی از طرف بانک عامل نمایشگاه کتاب یعنی بانک شهر به ما معرفی شده است لذا ما به آن اعتماد کرده‌ایم.

بررسی چندلایه کتاب‌های عرضه شده در بخش بین‌الملل نمایشگاه

یکی دیگر از خبرهای مربوط به روزهای پیش از نمایشگاه، سخنان همایون امیرزاده را در بر می گیرد که البته در نشست خبری نمایشگاه مطرح نشده اند. رئیس شورای نظارت و ارزیابی بیست و نهمین نمایشگاه کتاب تهران در این خبر، از نظارت سه‌مرحله‌ای کتاب‌های عرضه شده در بخش بین‌الملل و ایجاد بانک اطلاعات کتاب‌ها در این دوره خبر داد.

رئیس شورای نظارت و ارزیابی درباره مرحله دوم ارزیابی و نظارت کتاب‌ها در بخش بین الملل گفت: پس از ثبت اطلاعات کتاب‌ها و ایجاد بانک اطلاعات مربوط به کتاب‌های بخش بین‌الملل، در مرحله دوم ارزیابی مقایسه‌ای با بانک اطلاعاتی مرجع نیلسن در دستور کار قرار گرفت. در این مرحله از طریق خدمات وب‌سرویس کلیه اطلاعات کتاب‌ها در بخش بین الملل با بانک اطلاعاتی نیلسن مورد بررسی قرار گرفت و گزارش تفصیلی آن جهت بررسی مغایرت‌های احتمالی در اختیار دستگاه نظارتی نمایشگاه قرار داده شد.

امیرزاده درباره مرحله سوم ارزیابی کتاب‌ها گفت: مرحله سوم ارزیابی از طریق بررسی کتاب‌ها صورت می‌گیرد که شامل سه بخش می‌شود. بخش اول از طریق چکیده اطلاعات کتاب‌ها که از پایگاه نیلسن دریافت شده است و در این مرحله کتاب‌های دارای محتوای نامطلوب تشخیص داده می‌شوند.

بازدید وزیر ارشاد از شهر آفتاب

روز شنبه این هفته، ۱۱ اردیبهشت، علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی چند روز مانده به افتتاح نمایشگاه کتاب تهران، از مجموعه شهر آفتاب بازدید کرده و در این بازدید گفت: انتخاب شهر آفتاب برای برگزاری نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران یکی از اقدامات ماندگار در جمهوری اسلامی ایران است.

تشریح برنامه‌های روسیه به عنوان مهمان ویژه نمایشگاه

بیش از ۱۲۰۰ کتاب از کشور روسیه در طول برگزاری بیست و نهمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در معرض دید بازدیدکنندگان قرار خواهد گرفت. این خبر هم در خلال تشریح برنامه های روسیه به عنوان مهمان ویژه بیست و نهمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران منتشر شد.

امسال کشور روسیه به عنوان مهمان افتخاری نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران حضور دارد. «اتحادیه کتاب روسیه» و «اداره کل نمایشگاه بین المللی کتاب» با حمایت آژانس فدرال مطبوعات و ارتباطات دسته جمعی به عنوان سازمان دهندگان برگزاری غرفه ملی روسیه تحت عنوان «کتاب‌های روسیه» هستند.

گشایش نمایشگاه کتاب تهران و سخنان جنتی در مراسم افتتاحیه

اما نمایشگاهی که بسیاری منتظر گشایش آن بودند، صبح روز سه شنبه ۱۴ اردیبهشت با شعار «فردا برای خواندن دیر است» افتتاح شد. این مراسم با حضور رئیس جمهور، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، شهردار تهران و دیگر مقامات اجرایی کشور در مجموعه شهر آفتاب برگزار شد.

وزیر ارشاد در این برنامه درباره نظارت بر عرضه کتاب های خارجی در نمایشگاه کتاب تهران، گفت: به هیچ وجه اینگونه نیست که کتابهای وارد شده به کشور تحت نظارت قرار نگیرند و درهای نمایشگاه به روی هر کتابی باز باشد. همواره نظارت های چند لایه ای وجود داشته و رویکرد وزارت ارشاد هم عرضه کتابهای استاندارد و با کیفیت و علمی است.

سخنان نماینده ویژه پوتین در افتتاحیه

یکی از سخنرانان این مراسم، میخاییل شویدکوی نماینده ویژه ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در امور فرهنگی بود که در این برنامه گفت: ضمن ابراز خرسندی از حضور در کشور فرهنگ خیز ایران به دیدار سال گذشته حسن روحانی و ولادیمیر پوتین در آستاراخان اشاره کرد و گفت: دیدار سال گذشته آقایان روحانی و پوتین صفحه جدیدی را در روابط ایران و روسیه گشود.

وی گفت: ایران و روسیه ضرورت تغییرات را در کشورهایشان پذیرفته‌اند اما می‌دانند که این تغییرات یک باره اتفاق نمی‌افتد.

معرفی ناشران برتر سال ۹۴ در مراسم افتتاحیه

در بخشی از مراسم افتتاحیه نمایشگاه، ناشران برتر سال گذشته معرفی و توسط رئیس جمهور مورد تقدیر قرار گرفتند.

در بخش ناشران خصوصی انتشارات مجد، در بخش ناشران خصوصی بزرگسال شهرستان انتشارات ایلیا، در بخش ناشران بزرگسال غیرخصوصی انتشارات سوره مهر، در بخش ناشران خصوصی کودک و نوجوان تهران انتشارات قدیانی و افق، در بخش ناشران غیرخصوصی کودک و نوجوان انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و در بخش ناشران خصوصی کودک و نوجوان شهرستان انتشارات جمال برگزیده شدند.

همچنین در بخش جنبی و در بخش ناشران خصوصی بزرگسال شهرستان مجمع ذخایر اسلامی و در بخش ناشران خصوصی بزرگسال تهران موسسه ترجمان علوم انسانی برگزیده شدند.

ارائه آثار رئیس جمهور در نمایشگاه

خبر دیگری که هم مربوط به نمایشگاه و هم مربوط به رئیس جمهور می شود، خبر عرضه آثار او در نمایشگاه است. به موجب این خبر قرار است آثار حسن روحانی رئیس جمهور در غرفه سازمان اسناد و کتابخانه ملی در نمایشگاه کتاب تهران ارائه می‌شود.

خرید بیش از ۴۵ هزار نسخه کتاب توسط وزارت ارشاد

خبر دیگر این که، در جلسه ۵۵۲ هیات انتخاب و خرید کتاب وزارت ارشاد هم که خبر مربوط به آن، روز دوشنبه ۱۳ اردیبهشت منتشر شد، تعداد ۲۵۰ عنوان کتاب در ۴۵ هزار و ۸۵۰ نسخه به مبلغ شش میلیارد و هشتصد و هشتاد و هشت میلیون ریال جهت خرید به تصویب رسید.

ابلاغ قانون اصلاح تأسیس سازمان اسناد ملی ایران توسط روحانی

دوشنبه این هفته، ۱۳ اردیبهشت این خبر منتشر شد که حسن روحانی رئیس جمهوری، قانون اصلاح ماده ۸ قانون تأسیس سازمان اسناد ملی ایران را برای اجرا ابلاغ کرد.

این قانون در جلسه علنی روز دوشنبه مورخ هفدهم اسفند ماه یکهزار و سیصد و نود و چهار مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ ۱۳۹۵/۱/۱۸ به تأیید شورای نگهبان رسیده است.

سخنان پرویز درباره جابه جایی مکان نمایشگاه کتاب

محسن پرویز نایب رئیس انجمن قلم ایران در خبری که این هفته از او منتشر شد، به بیان سخنانی درباره آمار سرانه مطالعه در کشور پرداخته و درباره جابه جایی مکان نمایشگاه کتاب گفت: این جابه‌جایی، اتفاقی است كه شهر تهران به آن نیاز داشت. با این حال، از آنجا كه شهر آفتاب برای كلیه نمایشگاه ها تدارك دیده شده، لازم است نسبت به برگزاری نمایشگاه كتاب به دلیل حساسیت هایی كه دارد، بررسی و ارزیابی دقیق تری صورت بگیرد تا ببینیم تاثیری در استقبال اهالی كتاب داشته یا نداشته است.

پرویز چند دوره رئیس نمایشگاه کتاب تهران بوده است.

ابلاغ شیوه نامه اجرای جشنواره کتابخوانی رضوی

محمد اللهیاری فومنی معاون توسعه کتابخانه‌ها و کتابخوانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، روز یکشنبه ۱۲ اردیبهشت از ابلاغ شیوه‌نامه اجرای جشنواره کتاب‌خوانی رضوی به استان‌های سراسر کشور خبر داد.

جشنواره کتابخوانی رضوی هرساله به مناسبت سالروز میلاد حضرت علی‌بن‌ موسی‌الرضا(ع) و حضرت فاطمه معصومه‌(س) و هم‌زمان با دهه کرامت، توسط نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، با همکاری بنیاد بین‌المللی فرهنگی هنری امام رضا(ع) و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار می‌شود.

عذرخواهی جی‌کی رولینگ از هوادارانش

خبر دیگرِ این گزارش که در حوزه بین المللی جا می گیرد، عذرخواهی خالق رمان هری پاتر از هوادارانش است. جی. کی. رولینگ خالق مجموعه پرفروش و پرمخاطب هری پاتر به خاطر مرگ ریموس در طرفدارانش عذرخواهی کرد و در صفحه شخصی اش نوشت: روند داستان مرا به سمتی برد که مجبور به حذف ریموس لوپین شدم. البته واقعیت این است که از قبل برنامه‌ای برای حذف کردن او از داستان نداشتم و این ماجرا کاملا اتفاقی اجرا شده است.