به گزارش خبرنگار اقتصادي مهر ، امروزه قيمت تمام شده هر كالايي در رقابت بازار حرف اول را مي زند و نمي توان صرفا با استفاده از نيروي انساني و بدون ماشين آلات در عمليات توليد بهويژه در بخش كشاورزي موفق بود .
اين درشرايطي است كه علاوه بر عدم رغبت نيروي انساني جوان به كار كشاورزي ، صاحبان و مديران واحدهاي توليدي نيز به دلايل زياد از جمله عدم سازگاري قانون كار موجود با فعاليت هاي كشاورزي تمايلي به استفاده از نيروي انساني ندارند و مي خواهند آن را با ماشين جايگزين نمايند .
هر چند كه در شرايط موجود حتي اگر ماشين آلات نيز جايگزين نيروي انساني درعمليات توليد شود ، قيمت تمام شده محصولات آنقدر گران مي شود كه امكان رقابت براي فروش در بازار وجود نخواهد داشت .
صادق خليليان معاون برنامه ريزي و امور اقتصادي وزارت جهاد كشاورزي نيز با اشاره به سنتي بودن كشاورزي در كشور تاكيد مي كند كه تا كنون درزمينه توسعه مكانيزاسيون در بخش كشاورزي كم كاري شده و برخي از روشهاي مورد استفاده در بخش مربوط به قرن ها پيش است .
وي توسعه مكانيزاسيون در بخش كشاورزي را موجب افزايش بازده اقتصادي و بالارفتن درآمد توليد كنندگان دانسته و مي گويد : ازطريق سرمايه گذاري مي توان مشكلات بخش كشاورزي را حل نمود .
اما مشكلات عدم توسعه مكانيزاسيون در بخش كشاورزي محدود به اين موارد نمي شود به طوريكه دلايل بهداشتي و انساني( بروز بيماريهاي مفاصلي و استخواني براي برخي كشاورزان ويا استفاده ازسموم و مواد شيميايي) حتي بدون در نظر گرفتن اقتصاد ، درآمد خانوارو هزينه توليد ، استفاده از ماشين آلات را به جاي نيروي انساني در توليد اجتناب ناپذير مي كند .
اين در شرايطي است كه بسياري از ماشين آلات ساخت داخل نيز از نظر كيفي قابليت رقابت با نمونه خارجي را ندارند به طوريكه كيفيت پايين سيستم هاي آبياري موجود در كشوراز نظر فني و بهره وري در مقايسه با سيستم هاي توليد شده خارجي موجب افزايش مشكلات در توليد شده كه متاسفانه در نهايت تمام ضررها ي آن را كشاورز بايد تحمل و پرداخت نمايد.
خليليان با اشاره به اينكه از 18 ميليارد هكتار اراضي زير كشت كشور فقط 6 هزار هكتارتحت پوشش سيستم آبياري نوين قرار دارد، مي گويد : كمبود سرمايه و سرمايه گذاري در بخش كشاورزي موجب عقب ماندگي تكنولوژي شده و اين در حالي است كه با توجه به پتانسيل هاي بالقوه موجود در بخش و توسعه سرمايه گذاري مي توان بستر مناسب را براي يك جهش همه جانبه در بخش كشاورزي فراهم آورد .
همچنين از سوي ديگر ، ماشين آلات با ابزار و وسائل همراه كارايي مناسب را ندارند به طوريكه امروزه مشاهده مي شود كه حتي ماشين آلات موجود با وسائل همراه مانند گاوآهن ، ديسك ، سم پاش ، بذرپاش و كودپاش ، چند منظوره تجهيز نشده و در نهايت موجب كاهش توليد و افزايش هزينه توليد مي شوند .
علاوه بر مشكلات موجود ، مشكل تامين قطعات يدكي را از نمايندگي هاي انحصاري كه خود بدتر از توليد كنندگان ماشين آلات با كشاورزان برخورد مي كنند نيز بايد به مشكلات موجود اضافه كرد .
كارشناسان معتقدند كه دولت مي تواند با حذف كامل قوانين و مقررات حمايت از توليد كنندگان داخلي ماشين آلات وحذف سود و عوارض گمركي برواردات و ماشين آلات و ادوات كشاورزي مانند واردات مواد غذايي ، تاييد كيفيت ماشين آلات ساخت داخل از سوي مراجع مشترك، وزارت جهاد كشاورزي و موسسه استاندارد و پرداخت خسارت وارده به كشاورزان در صورت معيوب بودن ماشين آلات از سوي توليد كنندگان شرايط لازم را براي مكانيزه كردن كشت در كشور فراهم آورد .
در عين حال، تامين تسهيلات بانكي لازم براي خريداران ماشين آلات و ادوات داخلي و خارجي بدون تبعيض ، جلوگيري از خرد شدن اراضي ، تامين قطعات يدكي و ايجاد تعميرگاه هاي لازم در جهت استفاده بهينه از ماشين آلات و آموزش مستمر كشاورزان در استفاده بهتر از ادوات و ماشين آلات نيز ضروري است .