دولت آمريكا به منظور تحقق اهداف ژئواستراتژيك خود و كاستن از قدرت انحصاري روسيه، در پي گسترش ساخت خطوط لوله نفت و گاز از آسياي ميانه به ساير نقاط جهان است.

به گزارش خبرنگار اقتصادي مهر به نقل از خبرگزاري فرانسه، "متيو بريزا" معاون  اروپا و اوراسياي وزارت خارجه آمريكا گفت: آمريكا بر اين عقيده است كه از لحاظ استراتژيك در خزر داراي نقش مشروع است و بخشي از اهداف آمريكا در منطقه، تضمين امنيت عرضه جهاني انرژي است".

وي افزود: هدف آمريكا در منطقه خزر تلاش براي افزايش كارآيي بازارهاي انرژي خصوصا بازار گاز است زيرا زماني منافع آمريكا حفظ مي‌شود، كه بازار با عرضه كافي انرژي همراه باشد.

واشنگتن در طراحي و احداث خط لوله 1770 كيلومتري باكو-تفليس-جيحان كه در ماه جولاي گذشته به بهره‌برداري رسيد، نقش بسياري فعالي داشت و با احداث اين خط لوله توانست انحصار روسيه در شبكه خطوط لوله خزر را از بين ببرد.

درياي خزر داراي ذخاير وسيع انرژي است كه ميان پنج كشور روسيه، قزاقستان، آذربايجان، ايران و تركمنستان مشترك است، اما يك مقام وزارت خارجه آمريكا معتقد است: خواست آمريكا در خزر شكستن انحصار روسيه در اين منطقه است نه منزوي ساختن روسيه.

به گفته مقامات آمريكايي، خط لوله باكو-تفليس-ارض‌روم طرح ديگري است كه ادامه خط لوله باكو-تفليس-جيحان خواهد بود و از سال آينده به بهره‌برداري خواهد رسيد. اتحاديه اروپا نيز در پي ساخت خط لوله‌اي 3300 كيلومتري به منظور انتقال گاز ايران در خزر به اتريش است.

منازعه گاز ميان روسيه و اوكراين در اوايل سال‌جاري ميلادي موجب هراس كشورهاي غربي از امنيت انرژي خود شد و آنها را به فكر تقويت كشورهاي آسياي ميانه به منظور كاستن از قدرت انحصاري روسيه در تامين گاز انداخت.

بريزا در اين زمينه معتقد است:‌ گازطبيعي هم‌اكنون استراتژيك‌ترين مسئله انرژي در منطقه اوراسيا است و در حالي كه از كشورهاي آسياي ميانه گاز طبيعي به قيمت پاييني خريداري مي‌شود، گازي كه به كشورهاي اروپايي عرضه مي‌گردد داراي قيمت بالايي است.

بريزا همچنين از تصميم آمريكا براي مشاركت با كشورها و شركت‌ها براي انتقال گاز طبيعي آسياي ميانه به جنوب و شرق آسيا خبر داد. "فرانك وراسترو" مدير مركز مطالعات بين‌المللي و استراتژيك واشنگتن نيز معتقد است بازار جهاني انرژي طي پنج تا شش سال آينده تغييرات گسترده‌اي خواهد كرد و فشار بيشتري به بخش عرضه وارد خواهد آمد.

همچنين قزاقستان كه اخيرا براي پيوستن به خط لوله گاز باكو-جيجان اعلام آمادگي كرده است، با افزايش توليد نفت خود از سطح كنوني 1.2 ميليون بشكه به 3.5 ميليون بشكه تا سال 2015، نقش محوري در آينده بازار پيدا خواهد كرد.