حمید ظهرابی در گفتوگو با خبرنگار مهر، در ارتباط با وضعیت فعلی تالاب گاوخونی اظهار داشت: از قدیم برای تالاب دو نوع منبع تغذیه آبی وجود داشته است كه یكی زهكشهای طبیعی منطقه و زهابهای كشاورزی و دیگری آبی است كه از سوی رودخانه به سمت تالاب میرود.
وی افزود: در تابستان گذشته برای نخستین بار پس از ۱۰ سال آب رهاسازی شده برای جریان دایمی رودخانه به اضافه حجمی از پساب تصفیه شده شهر اصفهان با كمك مردم منطقه به تالاب گاوخونی رسیده است كه این روند كم و بیش تاكنون ادامه داشته است.
مدیركل محیط زیست استان اصفهان بیان داشت: مشكلی كه وجود دارد این است كه مواقعی كه آب برای كشاورزی در زایندهرود جاری میشود بخشی كه باید به شكل مستقیم از طریق جریان رودخانه وارد تالاب شود به دلیل برداشتهای سد رودشتن (پایین ترین سد انحرافی برای انتقال آبی به كانالهای كشاورزی) قطع میشود.
قطع حقآبه تالاب گاوخونی به دلیل مسایل اجتماعی
وی ادامه داد: با پیگیریهایی كه از سازمان آب منطقهای انجام دادیم به دلیل مسایل اجتماعی و كمبود آب بخشی از حقآبه گاوخونی كه باید در پایین دست اصفهان به سمت تالاب رهاسازی شود قطع شده است.
ظهرابی با بیان اینكه در عوض با توجه به تغذیه اراضی كشاورزی حجم زهاب تخلیه شده به تالاب افزایش یافته است، تصریح كرد: بر این اساس هیچگاه جریان ورودی آب به تالاب از تابستان گذشته قطع نشده است و آب تازه مخلوط با آب زایندهرود، بخشی از پساب شهر اصفهان و زهاب آب كشاورزی و گاهی نیز فقط زهاب در آن جریان داشته است.
امید به احیای تالاب با جریان دایمی آب
وی اضافه كرد: این شرایط باعث شده است كه پس از چندین سال بخشی از دریاچه كه حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد سطح كل تالاب را شامل میشود آبگیری شود و طبیعتا وقتی شرایط زیستی مناسبتری فراهم میشود جمعیتی از پرندگان بار دیگر برمیگردند و امید به احیای تالاب با جریان دایمی و طولانیمدت آب در گاوخونی زنده میشود.
مدیركل محیط زیست استان اصفهان تاكید كرد: در تابستان گذشته تعداد معدودی از پرندگان در حاشیه رودخانه حضور داشتند اما امسال تعداد جمعیت فلامینگوها به نسبت سال های قبل قابل توجه بود كه این امر بر اساس گزارش جوامع محلی منتشر شده است.
وی در ارتباط با اینكه برنامه مدیریت زیست بومی تالاب بین المللی گاوخونی كه زمان اجرای آن اردیبهشتماه عنوان شده بود به كجا رسیده است، بیان داشت: تدوین برنامه مدیریت زیست بومی و مدیریت مشاركتی با مشاركت تمام ذینفعان مانند آب منطقهای، جهاد كشاورزی، كشاورزان و مجموعههای فعال در این حوزه، صنعت آبفا و غیره در حال انجام است تا كلیاتی از برنامهها برای احیای تالاب مشخص شود.
ظهرابی با بیان اینكه در این برنامهها وظیفه هر بخش و ماموریتها متناسب با توانمندیها مشخص و مورد توافق همه ذینفعان قرار می گیرد، ابراز داشت: نتیجه این برنامههای مدیریتی كه تجربه شده در سطح دنیا هستند موفق بوده است.
وی اضافه كرد: چارچوب این برنامه برای احیای تالاب ارومیه و شادگان وجود دارد و احیای این دو منطقه زودتر از برنامه محیط زیست اصفهان آغاز شده است اما امیدواریم با توجه به تعیین چارچوب برنامه اصفهان، این طرح هر چه سریعتر اجرایی شده و به احیای تالاب كمك كند.