به گزارش خبرنگار مهر، محمود خدادوست پيش از ظهر امروز سه شنبه در اولين كنگره حكمت و خرد جندی شاپور و بزرگداشت حكيم علي بن عباس اهوازی در خصوص جايگاه طب سنتی در نظام سلامت اظهار كرد: آيا قابليت و پتانسيل و ظرفيت در اين دانش كهن كه ريشه در فرهنگ و باور مردم ما دارد، در نظام سلامت جاری و رايج كشور جايگاهی دارد و می توان از آن برای ارتقای سلامت مردم استفاده كرد؟
وي افزود: طب سنتي ايران مصداق اين آيه قرآن است كه آنچه كه برای مردم سود دارد، در روی زمين می ماند. اگر طب سنتی ايران سود نداشت در دوران تكفير و انكار ۱۵۰ ساله در نظام رايج پزشكی كشورمان به دست فراموشی سپرده می شد، در حالی كه در جمع ما هر رشته تخصصی كه باشد بسياری از آداب و عاداتی كه امروزه اجرا می كنند، از اين ظرفيت بهره برده است.
مشاور وزير بهداشت عنوان كرد: زندگی روزمره نشان می دهد بسياری از اين عادات و آداب ما پشتوانه حكيمانه دارد و چون سود داشت و مردم نفعش را می ديدند، از اين ظرفيت استفاده می كردند، حتي اگر اسمش را طب سنتی ايران نمی گذاشتند يا حتی برای اينكه وانمود نكنيم كه تهجرگرا و بازگشت به عقب داريم، هيچ اسمی از آن نياورديم اما به عنوان عادات و آدابي با پشتوانه حكيمانه از اين ظرفيت در زندگی روزمره استفاده می كرديم.
خدادوست بيان كرد: سازمان جهانی بهداشت هم شايد به نوعی با همين رويكرد، تحقيق و بررسی روی گياهان دارويی و داروهای گياهی و درمان های سنتی را كه با تسهيلات خاصی قبول كرده و می شود با تسهيلات خاصی اين ها را وارد نظام دارويی كشور كرده و استدلالش اين است كه اگر يک داروی سنتی يا يک روش سنتی درمانی كه در منابع معتبر آن طب سنتی در دو، سه نسل متوالي آمده باشد، دليل بر مؤثر بودن و كم ضرر بودن آن است.
وي ادامه داد: حداقل از حدود ۳۰ سال قبل استفاده از ظرفيت طب سنتی مكمل در دستور كار سازمان جهانی بهداشت قرار گرفت كه سه دليل عمده براي آن دارد كه يكی ريشه دار بودن در فرهنگ مردم است زيرا هر چيزی كه در فرهنگ و باور مردم وجود داشته باشد، ضريب نفوذ بالايی دارد و هر عقل سليمی هم قبول می كند كه از اين ضريب نفوذ برای ارتقای سلامت مردم استفاده كند و همچنين به دليل در دسترس بودن و ارزان بودن آن.
مشاور وزير بهداشت گفت: امروز در راس علل مرگ، بيماری های غيرواگير هستند كه سازمان جهانی بهداشت باز هم تاكيد می كند كه طب سنتی در هر كشور در نظام سلامت و در تلفيق و تبادل و تعامل منطقی با نظام پزشكي رايج قرار بگيرد نه تنها در ارتقای سلامت و پيشگيری بلكه در كنترل بسياری از بيماری های واگير و مزمن مؤثر خواهد بود و توصيه به استفاده از آن ظرفيت می كند.
خدادوست اظهار كرد: از نگاه سازمان جهانی بهداشت در راس علل بيماری های غيرواگير و غيرمزمن، سبک زندگی است و طب های سنتی و مكمل خصوصا طب سنتی ايران بيشترين تاكيد و پيامش اصلاح سبک زندگی است كه از نگاه اين سازمان بهترين و اولين راه مقابله با بيماری های غيرواگير، توجه و تاكيد به اصلاح سبک زندگي است.
وي بيان كرد: آنچه كه مورد تاكيد سازمان جهانی بهداشت هم بوده اين است كه گفته چون مردم اقبال زيادی به استفاده از طب سنتی دارند، اين امر می تواند به نظام سلامت آسيب برساند پس بايد در اين زمينه به مردم اطلاع رسانی و آگاهی رسانی برای استفاده منطقی و ضابطه مند از اين طب انجام شود و همچنين قوانين و مقررات ملی نظارت بر ادعاهای كاذب طب سنتی و بزرگنمايی هايی كه در اين طب صورت می گيرد، در نظر گرفته شود.
مشاور وزير بهداشت عنوان كرد: قابليت متفاوت طب سنتی ما اين است كه طب سنتی ايران بر اساس مزاج شناسی قرار دارد كه بر اساس آن می توان تشخيص داد چه دارو و چه غذايی برای چه كسانی خوب و برای چه كسانی بد است كه بر اساس آن برای هر شخصي بايد يک دارو درست كرد چون پاسخ دهی هر فرد به هر داروی خاص، متفاوت است.
خدادوست گفت: اسناد بالادستی زيادی كه وجود دارد و همچنين سياست های كلي سلامت مقام معظم رهبری ما را به توسعه، ترويج و نهادينه كردن طب سنتي در نظام جاری رهنمون كرده است.