آرمین رهبر آهنگساز انیمیشن «رنگ دیگر» معتقد است موسیقی معاصر قوانین را به هم می ریزد و بر اساس حس درونی ساخته می شود.

آرمین رهبر آهنگسازی که بیشتر فعالیتش ساخت موسیقی برای آثار انیمیشن است از تازه ترین فعالیت های خود به خبرنگار مهر گفت: این روزها آهنگسازی دو کار انیمیشن «مرزبان نامه» به کارگردانی بهروز سلطانی‌فر و مجموعه ۵۲ قسمتی «قصه ها و پندها» ساخته علیرضا سپهری را به عهده دارم و از اواخر خرداد هم مجموعه انیمیشن «جوانمردان» محصول مرکز صبا به تهیه کنندگی الهام ابراهیمی را آغاز می کنم. «جوانمردان» یک انیمیشن بیش از دوهزار دقیقه ای است که از نظر فنی و محتوایی در زمره تولیدات بزرگ قرار می گیرد و با توجه به اصراری که عوامل تولید بر کیفیت کار دارند به نظرم کاری مورد توجه باشد ضمن اینکه موسیقی به صورت زنده ضبط می شود.

این آهنگساز که انیمیشن «رنگ دیگر» به آهنگسازی وی به جشنواره مستقل فیلم هنر سان آنتونیو آمریکا راه پیدا کرده است درباره این انیمیشن نیز توضیح داد: این اثر ۲دقیقه و ۲۰ ثانیه ای کاری از ایمان عسگری و صدرا سپهری است که به نظر من هر دو در حیطه انیمیشن بسیار خلاق عمل می کنند و کاملا در «رنگ دیگر» روی مسائل ناخودآگاه ذهن درست مانور دادند.

وی افزود: «رنگ دیگر» درباره محیط زیست است و قصه مردی را روایت می کند که اگرچه پیش چشمش تصاویر خوب زیادی می بیند اما هرچه تلاش می کند هیچ نقشی را نمی تواند با مدادهای رنگی ترسیم کند تاجایی که ناخودآگاهش به او فرمان می دهد و او نقش هیولا می کشد.

رهبر توضیح داد: «رنگ دیگر» اشاره های قابل توجهی دارد به این که شاید ظاهرا همه حرف های خوب می زنیم و از طبیعت می گوییم اما ناخوداگاه به خاطر دریافت هایی که از جامعه می گیریم این هیولا در ذهن ما جا خوش کرده است. پیام این اثر می گوید که از درون باید روی خودمان کار کنیم و ذهن را بیشتر مورد توجه قرار داد.

وی در زمینه موسیقی این انیمیشن بیان کرد: نوع موسیقی به کار رفته در این اثر مدرن است که البته من این واژه را خیلی قبول ندارم و به نظرم موسیقی معاصر جایگزین مناسب‌تری برای کلمه مدرن محسوب می شود. تفاوت این نوع موسیقی با آنچه در گذشته به کار رفته در چارچوب هاست. آنچه پیش از این استفاده می شد ساختار مشخصی داشت و به اصطلاح همه چیز از ابتدا تا انتها سرجایش بود که به آن تونالیته می گفتند.

وی ادامه داد: در موسیقی معاصر که از آن به اتونال یاد می شود از تونالیته عبور می کند، قوانین را به هم می ریزد و بر اساس حس درونی ساخته می شود. گاهی شاید نا متعارف به نظر برسد و ممکن است حتی از نظر برخی خنده دار بیاید و درکش نکنند من بخش آتونال را دوست دارم چون فضا را به حالت تعلیق می برد و انتهای قطعه مثل برخی فیلم های با پایان باز به مخاطب واگذار می شود.

آرمین رهبر در رابطه با تفاوت موسیقی کار رئال با انیمیشن بیان کرد: ماهیت انیمیشن یک اتفاق است که واقعیت را شبیه سازی می کند و هر کاری در انیمیشن متفاوت از رئال است چون صفر تا صد کار دست خود شماست و بار تمام اتفاقات صحنه را خودتان به دوش می کشید. موسیقی هم در کار انیمیشن متفاوت است و در قدم نخست اول باید بدانید رنگ تصویر در جنس سازهای انتخابی شما تاثیر مستقیم می گذارد و جنس ساز باید به رنگ تصویر گره بخورد اما در کار رئال این نکته محلی از اعراب ندارد.

این آهنگساز اضافه کرد: ایده هایی که به ساخت موسیقی انیمیشن کمک می کند دو وجه دارد؛ وجه اول قصه، رنگ تصویر و اتفاقات داستان، حالت صحنه، فضای کار و ... و بخش دیگر خلاقیت است که امروز توجه دنیا به آن معطوف شده یعنی از چارچوب های اولیه پا را فراتر گذارید و ساختارها را بشکنید. مثلا در صحنه جنگی و اکشن که کاراکترها زیاد و شلوغ هستند برعکس اینکه می گفتند در چنین صحنه هایی از سازهای شلوغ استفاده شود تا عظمت کار بیشتر به چشم بیاید اما الان برعکس شده و موسیقی ممکن است با یک ساز نواخته شود.

رهبر هچنین در پاسخ به اینکه چرا آهنگسازی برای انیمیشن را به سینمای رئال ترجیح می دهد، گفت: جدا از علاقه ام به انیمیشن به نظرم ساخت موسیقی انیمیشن از لحاظ فنی و فکری و پرداخت، کار بزرگتری است و من همیشه کارهای سخت را دوست دارم. از کودکی کار تخصصی و بزرگ را بیشتر می پسندیدم. البته شاید به آنچه سخت ترینش مورد علاقه ام بوده هنوز نرسیدم و نتوانستم کاملا موفق شوم اما کارهای سخت همیشه انتخابم بوده و همه تلاشم را می کنم به بهترین آنچه مدنظرم است برسم.