بوشهر - نخلداران استان بوشهر که در سال گذشته با خسارت‌های زیادی به‌ویژه بر اثر وقوع طوفان روبرو شده بودند، در حالی که هنوز خسارت‌های خود را دریافت نکرده‌اند، باید محصولات خود را بیمه کنند.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: در مورد مشکلات و نیازهای نخل‌داران هر چه بگوییم کم است؛ نخلداران در مقابل زحماتی که متحمل می‌شوند سود بسیار کمی می‌برند و به سختی می‌توانند هزینه‌های زندگی خود را تامین کنند.

در حالی که نخل‌داری هنوز به سمت اقتصادی شدن پیش نرفته است، سود حاصل از فعالیت در عرصه تولید خرما بسیار پائین است و نخلداران به عنوان یک قشر پرزحمت و کم‌درآمد محسوب می‌شوند.

در سال های اخیر مشکلات کم‌آبی و گاها بی‌آبی باعث شده است کشاورزان با کاهش میزان تولید خرما روبرو شوند و در کنار این کاهش‌ها، گاها حوادثی همچون وزش باد شدید و طوفان نیز باعث می‌شود که مشکلاتی برای کشاورزان ایجاد شود.

استان بوشهر در عرصه تولید خرمای کشور دارای جایگاه ویژه‌ای است و حدود ۱۵درصد از کل خرمای تولیدی ایران در این استان برداشت می‌شود. در استان حدود شش میلیون اصله نخل وجود دارد که سالانه بیش از ۱۵۰ هزار تن خرما، رطب و خارک تولید می‌کند؛ مهم‌ترین گونه خرمای استان بوشهر، کبکاب است که بیشتر در شهرستان دشتستان وجود دارد.

شهریورماه سال ۹۴ در حالی که نخل‌داران خود را برای برداشت خرما آماده می‌کردند، طوفانی شدید باعث شد تا بخش زیادی از خرمای نخل‌دارای به روی زمین بریزد و عملا دستاورد یک‌ساله نخل‌داران را از بین برد.

تنها راه درآمد بسیاری از نخل‌داران، همین فروش محصول خرما است که دیگر محصول چندانی بر نخل‌ها نمانده بود و محصول خاصی برای فروش و تامین مخارج زندگی نداشتند. البته ریزش محصول نخل‌ها تنها خسارت این طوفان نبود و برخی از نخل‌های نیز قطع شدند و یا شاخه‌های حیاتی آنها قطع شد که حیات آنها را به مخاطره انداخت.

خسارت‌هایی که جبران نشد

یکی از نخلداران استان بوشهر در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: سال گذشته طوفان شدیدی باعث شد تا خسارت‌های بسیار زیادی به نخیلات ما وارد شود و بیش از نیمی از محصول خرمای ما بر روی زمین ریخت و سرمایه ما به هدر رفت.

رضا محمدی اضافه کرد: زندگی ما با فروش محصول خرما می‌گذرد و زمانی که تنها ۴۰ درصد از خرمای بر روی نخل باقی مانده باشد، با یک سال خود را با همین ۴۰ درصد بگذرانیم و بدیهی است که مشکلات زیادی برای ما ایجاد می‌شود.

وی گفت: در روزهایی که طوفان باعث وارد شدن خسارت به نخیلات ما شده بود، بسیاری از مسئولان در محل حاضر شدند و فیلم و عکس گرفتند و وعده دادند که خسارت‌ها جبران می‌شود ولی هنوز این اتفاق نیافتاده است.

محمد رستگار یکی دیگر از نخل‌داران استان بوشهر است که او نیز در طوفان سال گذشته خسارات زیادی را دیده است و از عدم جبران این خسارات توسط مسئولان و بی‌توجهی به مشکلات نخل‌داران ناراضی است.

وی گفت: بخش بسیار کمی از خسارات نخل‌داران توسط بیمه پرداخت شده است و ما هنوز با مشکلات زیادی روبرو هستیم و برای امسال نیز باید محصولات خود را بیمه کنیم.

رستگار تاکید کرد: وقتی که هنوز خسارت‌های سال گذشته خود را دریافت نکرده‌ایم، چگونه و با کدام پول باید نخیلات و خرمای خود را بیمه کنیم و امیدواریم که مسئولان توجه بیشتری به مشکلات ما داشته باشند.

حق بیمه تهاتر می‌شود

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: سال گذشته برخی از نخلداران استان بوشهر با خسارت‌هایی روبرو شدند که پیگیری‌های زیادی برای جبران خسارات نخلداران صورت گرفت.

خسرو عمرانی از تهاتر بیمه برای نخل‌داران خبر داد و اضافه کرد: با اقدامات صورت گرفته و مذاکراتی که با مدیریت شعب بانک کشاورزی استان بوشهر انجام شده است، نخل داران می‌توانند محصول نخیلات خود را بر اساس دستورالعمل تهاتر بیمه کنند.

وی گفت: در دستورالعملی که برای تهاتر بیمه نخل‌ها تدوین شده است، باغدارانی که از محل مطالبات سال  گذشته خود غرامت دریافت نکرده‌اند، برای بیمه محصول خود نیازی به پرداخت حق بیمه ندارند.

نخلداران امیدوارند امسال ابر و باد و مه و خورشید و فلک کار دستشان ندهد و مسئولان نیز بازار خرما را در فصل فروش محصول ساماندهی کنند تا بتوانند با فروش محصول خود با قیمت مناسب، خرج یک‌ساله زندگی خود را تامین کنند.

دست نخل‌داران همچنان کوتاه است و خرما بر نخیل؛ این مسئولان هستند که می‌توانند دست دلالان را از بازار خرما کوتاه کنند و سود اصلی فروش خرما نصیب نخل‌داران شود.