به گزارش خبرنگار مهر، در این مراسم که مدیریت آن را قاسم پورحسن، استاد فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی بر عهده داشت، افرادی همچون حجتالاسلام احمدی، کریم مجتهدی، حسین کلباسی، عبدالله نصری و موسی حقانی حضور داشتند.
پورحسن در ابتدای جلسه با اشاره به اینکه کتاب «الهیات نجات ابوعلیسینا» خلاصه کتاب «شفا» نیست، گفت: شرحی که آیتالله مصطفوی بر این کتاب نوشتهاند، یکی از شرحهای مهم است و این کتاب دارای چهار بخش است؛ منطق، طبیعیات، ریاضیات و الهیات.
قبادی: میراث خود را بازآفرینی کنیم
پس از این توضیحات پورحسن، حسینعلی قبادی، رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی ضمن عرض خیرمقدم و خوشامدگویی به حاضرین، گفت: ایران سرزمین معرفت، صیانت و تفکر است و توانایی این را دارد که میراث خود را بازآفرینی کند. ملتی میتواند به توسعه برسد که بتواند میراث خود را بازآفرینی کند. کار آیتالله مصطفوی هم از این جهت ارزشمند است.
وی همچنین افزود: موقعیتی که امروزه علوم انسانی در ایران دارد، در شأن ایران نیست و همه ما باید تلاش کنیم حوزه علوم انسانی در ایران به مرحلهای برسد که بتوانیم حداقل در آسیا قطب علوم انسانی شویم.
فروغ پارسا: ابن سینا تلاش کرد خلاءهای تفکر ارسطویی را پر کند
پس از قبادی، فروغ پارسا، رئیس پژوهشکده حکمت معاصر گفت: ابنسینا یک شخصیت جهانی و از تاثیرگذارترین فیلسوفانی است که نظریات علمیاش نه تنها در جهان اسلام بلکه در غرب و شرق بسیار مطرح است. ابنسینا با تکیه بر عقل نقاد و خلاق سعی کرده نظام فلسفی جدیدی ارائه دهد که خلاءهای تفکر ارسطویی را پر کند.
وی افزود: پروژه برگزاری درسگفتارهای آیتالله مصطفوی از نیمه دوم سال ۱۳۸۹ توسط دکتر کلباسی آغاز شد. از همان زمان تا سال ۹۱، ۵۶ جلسه درسگفتار برگزار شد و پس از آن، این درسگفتارها پیادهسازی، تنظیم، ویراستاری و در نهایت در مسیر چاپ قرار گرفت.
پارسا در پایان با اشاره به فواید انتشار این درسگفتارها گفت: احیا و بازسازی تمام، معرفی گنجینههای دانش اسلامی ـ ایرانی، ایجاد ارتباط بین دانش قدیم و جدید، ترویج و تبلیغ فرهنگ خردورزی و تبیین اصالت تعقل و تفکر در میراث ایرانی ـ اسلامی از جمله فواید انتشار این درسگفتارها است.
محقق: فلسفه را از مظلومیت نجات دهیم
سخنران بعدی این مراسم مهدی محقق رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی بود. وی گفت: کوچکترین پسر بنده که ۱۹ سالش است، از شاگردان حاج آقا مصطفوی هستند به همین دلیل در منزل ما هر شب ذکر و خیر و شیوه تعلیم و تدریس ایشان است ضمن اینکه خود بنده هم شاگرد پدر ایشان بودهام.
رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی افزود: فلسفه اسلامی بیجهت مورد هجمه قرار گرفت و تکفیر شد در حالی که این سرزمین خاستگاه فلسفه بوده و نباید هیچگاه فروغ آن خاموش شود.
محقق ادامه داد: اساتید ما باید کوشش کنند به دانشجویان ما عربی خواندن را یاد بدهند چون متأسفانه امروزه بسیاری از دانشجویان و حتی فرهیختگان ما نمیتوانند عربی بخوانند لذا وجود کتابهایی مثل کتاب آیتالله مصطفوی را باید غنیمت شمرد.
وی اضافه کرد: این تفکر غلط که فلسفه اسلامی بعد از ابنرشد زیر خاک رفت، باید باطل شود و همه ما وظیفه داریم که فلسفه را از مظلومیت نجات دهیم. آثاری مثل کتاب آیتالله مصطفوی، یادگاری برای آیندگان است.
فیاضی: عقل نعمت درونی و پیامبران نعمت بیرونی هستند
آیتالله غلامرضا فیاضی رئیس هیأت مدیره مجمع عالی حکمت اسلامی از دیگر سخنرانان این مراسم بود. وی گفت: ما به افرادی همچون آیتالله مصطفوی افتخار میکنیم چون ایشان در عین وفور علم، تلاش میکنند که این علم را به کار بگیرند و بین مردم راهنما و هادی باشند.
فیاضی افزود: خداوند بزرگترین نعمتهایی که به ما داده است، عقل و پیامبران هستند؛ عقل نعمت درونی و پیامبران نعمت بیرونی هستند. علت اینکه پیامبران میآیند این است که چیزهایی که عقل فهمیده را تذکر بدهند و مسائلی را بیان کنند که عقل بشر آن را نمیداند.
اعوانی: ایرانیان سهم بسیاری در حکمت دارند
غلامرضا اعوانی رئیس سابق موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه و چهره ماندگار فلسفه سخنران بعدی این مراسم بود. وی در این نشست گفت: وجود آیتالله مصطفوی و کتابی که امروز به خاطر رونمایی آن، اینجا هستیم گویای این مطلب است که حکمت در سرزمین ایران هنوز زنده است؛ موضوعی که آن را در جای دیگری نمیبینیم.
رئیس سابق موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه افزود: کتابهای حکمت یا افلاطونیاند یا ارسطویی؛ کتابهای افلاطونی توسط خود فرد نوشته میشود اما کتابهای ارسطویی توسط شاگردان استاد نگاشته میشوند به همین جهت هم کار آقای کلباسی بسیار مهم بوده است.
چهره ماندگار فلسفه ادامه داد: عظمت ابنسینا بیشتر از چیزی است که ما میشناسیم، او با ارسطو خیلی فرق دارد و خدمت بسیار زیادی به حکمت کرده است. در همین جا لازم است که اشاره کنم ایرانیان سهم بسیاری در حکمت دارند و با اینکه بزرگترین سخنگویان ضد عقلی در ایران بودند، باز هم حکمت در ایران به قوت خود باقی ماند. اینکه شیعیان بسیاری هم در ایران هستند به خاطر همین حکمت است.
مصطفوی: علم را خدا میدهد و استاد موانع را برطرف میکند
آخرین سخنران این مراسم آیتالله سید حسن سعادت مصطفوی استاد حوزه و دانشگاه بود. وی گفت: بر اساس قرآن، ما تعلیم علم را به کسی نمیتوانیم بدهیم و فقط خداوند میتواند به انسان یاد بدهد. تنها کاری که دانشمند میتواند انجام دهد این است که موانع را برطرف میکند تا علم الهی افاضه شود؛ پس علم را خدا میدهد و استاد موانع را برطرف میکند.
استاد حوزه و دانشگاه افزود: علما و دانشمندان موانع را برمیدارند تا فیض حق که دائمی است، نایل شود. اینکه ما دعا میکنیم هم به خاطر این است که در معرض آن قرار بگیریم وگرنه خداوند دائمالفضل است.
سعادت مصطفوی در پایان گفت: یکی از سؤالاتی که مطرح است، این است که آیا میشود حجاب بین ما و حق برداشته شود؟ معمولاً پاسخ به این سؤال منفی است چون تا وقتی که تعلقات مادی در ما وجود دارد، ما نمیتوانیم واصل الیالله شویم اگرچه ملاصدرا معتقد است ما با علم حضوری میتوانیم شهود حق کنیم ولی اصلاً اینگونه نیست چون ذات خداوند برای ما قابل درک نیست و ما میدانیم او محیط بر همه است و ذرهای از عالم وجود بر او مخفی نیست.
این مراسم با رونمایی از کتاب «شرح الهیات نجات بوعلیسینا» و اهدای هدایا و جوایز به آیتالله سید حسن سعادت مصطفوی تمام شد.