سید محسن طباطبایی مزدآبادی دبیر انجمن علمی اقتصاد شهری ایران در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه رشد شهرنشینی تهدیدات و فرصت های ویژه ای را در پیش روی جوامع بشری قرار داده است، گفت: روز به روز بر اهمیت ابعاد اقتصادی شهرها افزوده می شود و امروز تقریبا در تمام جهان سهم شهرها در تولید ناخالص داخلی بیش از سهم جمعیتی آنان است.
وی با بیان اینکه برای مثال در کشورهایی که میزان شهرنشینی بالای ۳۰ درصد دارند شاهد سهم ۵۰ درصدی شهرها در تولید ناخالص داخلی هستیم؛ افزود: با این حال این رشد فزاینده باعث شده است تا شهرها آثار مخربی بر محیط زیست جهانی داشته باشند.
مدرس دانشگاه خوارزمی با تاکید بر اینکه شهرها به دلیل همین رشد روز افزون ردپای اکولوژیکی شدیدی را برجای می گذارند،گفت:بر اساس تحقیقاتی که صورت گرفته است اگر قرار باشد در تمامی سطح جهان مردم از سطح استاندارد زیستی که امروز شهرهای آمریکا دارند برخوردار باشند ما نیازمند به سه کره زمین هستیم تا پاسخگوی نیازهای این جمعیت باشد.
این کارشناس مسائل شهری با بیان اینکه بیش از دو سوم از انرژی جهان در سطح شهرها استفاده می شود و قریب به ۸۲ درصد از انتشار گازهای گلخانه ای به عنوان عامل تخریب لایه اوزون در شهرها تولید می شود، افزود: این تنها بخشی از اصطلاحی است که آنتروپوسن نامیده شده است که به معنای دوران تأثیر انسان بر روی اکوسیستم کره زمین و اقلیم است.
طباطبایی با اشاره به اینکه بعد از سالها بحث، تبادلنظر و تجزیهوتحلیل مسائل، اکنون زمان عمل، فرا رسیده است و ما باید به سمت شهرهای اکولوژیک و سالم، حرکت کنیم، خاطرنشان نمود: اکو سیتی ها (Eco cities) چشم انداز شهرهای فردای جهان هستند.
دبیر انجمن علمی اقتصاد شهری ایران در این خصوص توضیح داد: پیشگام اکوسیتی ها، (زیست شهرها) یک سازمان غیرانتفاعی، به نام اکولوژی شهری در برکلی کالیفرنیا در سال ۱۹۷۵ بود که هدف آن، بازسازی شهرها در تعادل و ارتباط با طبیعت و کند کردن روند گرمایش زمین، انقراض جانداران و گونههای زیستی و بیعدالتیهای اجتماعی و زیستمحیطی بود و با همکاری دیگر سازمانهای مرتبط، اولین کنفرانس بینالمللی زیست شهرها یا Eco cities در سال ۱۹۹۰ در کالیفرنیا برگزارشد.
وی افزود: از آن زمان به بعد، این کنفرانس به طور مرتب برگزار شده به طوری که این کنفرانسها در سال ۱۹۹۲ در آدلاید استرالیا، در سال ۱۹۹۶ در یوف سنگال، در سال ۲۰۰۰ در کوریتیبا برزیل، سال ۲۰۰۲ در شنزن چین، در سال ۲۰۰۶ در بنگلور هندوستان، سال ۲۰۰۸ در سانفرانسیکو آمریکا، سال ۲۰۰۹ در استانبول ترکیه، سال ۲۰۱۱ در مونترال کانادا، سال ۲۰۱۳ در نانت فرانسه و نهایتاً در سال ۲۰۱۵ در شهر ابوظبی امارات متحده عربی برگزار شده است.
طباطبایی در تشریح مفهوم اکوسیتی گفت: اکوسیتی ها در واقع شهرهای دارای سلامت اکولوژیکی و در توازن با طبیعت هستند که سعی دارند با ارتقای بهره وری انرژی ، حمل و نقل سبز، شهرسازی همگام با طبیعت توسعه پایدار را رقم بزنند.
مشاور معاون شهردار تهران در پایان گفت: اگر قرار است شهرها همچنان در مسیر توسعه قرار داشته باشند و زندگی مطلوبی را برای شهروندان خود پدید آورند چاره ای جز محور قرار دادن الگوی توسعه پایدار و در نظر گرفتن پیوست های زیست محیطی ندارند.