به گزارش خبرنگار مهر، نخستین همایش ملی کرفتو پنجشنبه ششم خردادماه امسال با حضور جمعی از مسوولان، صاحبنظران، اساتید دانشگاه، پدر باستان شناسی ایران، پدر غارنوردی ایران و اقشار مختلف مردم در تالار دیار شهرستان دیواندره آغاز و شامگاه روزجمعه هم به کار خود پایان داد.
ازجمله برنامه های این همایش برگزاری سه پانل بود که در آن ۱۵ مقاله توسط محققان وپژوهشگرانی از اقصی نقاط ایران با عناوینی هم چون مهرکده ای وقف میترا، تهیه پرونده علمی کرفتو مقدمه ای برای ثبت جهانی، کرفتو؛ پل ارتباطی مناطق مکریان و افشار در طول تاریخ و بررسی نقوش نمادین دست در سنگ نگاره های ایران و غیره ارائه شد.
قبل از برگزاری هر پانل هم تعدادی از اساتید مطرح کشورشامل رضا شعبانی، حمید خطیب شهیدی و قطب الدین صادقی سخنرانی کردند.
صبح روز دوم این همایش به بازدید میدانی از غار کرفتو اختصاص پیدا کرد و ظهر و عصر همین روز هم مراسم اختتامیه در قالب اجرای نمایش، موسیقی و هه لپرکی(رقص کردی) برگزار شد.
اکثر افرادی که از غار بازدید کردند، از اینکه نقوش و تصاویر حک شده بر روی غار کرفتو زیر دست نوشته ها و یادگاری نویسی های عده ای ناآگاه محو و پوشیده شده، ابراز تاسف کردند.
رئیس سابق انجمن غار و غارشناسی ایرانیان درحاشیه این بازدید در جمع خبرنگاران، در پاسخ به سوال خبرنگار مهر که آیا امکان پاکسازی این دست نوشته ها وجود دارد، گفت: مسلما این اقدام امکان پذیر است، وجود دست نوشته های بازدیدکنندگان تنها مختص به غارهای ایران نیست و این مشکل در غارهای زیادی در کشورهای مختلف دنیا از جمله اروپا هم وجود داشته است.
جواد نظامدوست بیان کرد: در سالیان خیلی دور در اروپا، نخستین افرادی که از غارها بازدید می کردند تمایل فراوانی به ثبت حس حضور خود در این غارها می شدند.
وی ادامه داد: در کشورهای اروپایی متخصصان و کارشناسان غارشناسی با مواد و ابزارآلات ویژه ای توانستند بدون اینکه به سنگ زمینه یا مادر که دیواره غار را تشکیل می دهد، این دست نوشته ها را پاکسازی کنند.
وی اظهارداشت: پاکسازی این دست نوشته ها هزینه بردار است ولی این کار برای ثبت جهانی غار کرفتو لازم است و بی شک این اقدام و هزینه کردن، ارزش دارد و امیدواریم مسئولان اعتبار مورد نیاز را به این امر مهم اختصاص دهند.
فرماندار شهرستان دیواندره در مراسم اختتامیه این همایش که در محوطه غار کرفتو برگزار شد ضمن تشکر از استقبال چشمگیر صاحبنظران و اساتید دانشگاهی و اقشار مختلف مردم از این همایش، گفت: از حدود یک سال پیش مقدمات برگزاری همایش ملی غار کرفتو در شهرستان دیواندره آغاز شد و به همت دست اندرکاران و فعالان دانشگاهی و خواست مردم توانستیم آن را برگزار کنیم.
وی عنوان کرد: خوشبختانه در طول دو روز برگزاری این همایش، با برگزاری پانلهای علمی، مستندات بسیار خوبی در بخش علمی در مورد این غار تهیه شد که در آینده مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
فرماندار دیواندره در ادامه به نبود امکانات لازم برای همایشهای این چنینی در شهرستان دیواندره اشاره کرد و اظهارداشت: متاسفانه امکانات رفاهی و اعتبارات لازم برای برگزاری اینگونه همایشها در دیواندره وجود ندارد که امیدواریم در آینده این مسئله حل شود.
فانحی بیان کرد: در صورتی که این غار به ثبت جهانی برسد گردشگران بسیاری از سراسر نقاط دنیا، برای بازدید از این غار به استان کردستان سفر خواهند کرد.
وی اظهارداشت: با ثبت جهانی این غار زمینه اشتغال پنج هزار نفر در شهرستان دیواندره فراهم خواهد شد.
اثربخشی هر برنامه ای درگرو استمرار آن است
قطب الدین صادقی، استاد و پژوهشگر و کارگردان مطرح کشورمان هم در این مراسم گفت: ما باید امانتدار خوبی برای گذشتگان خود باشیم و آثار تاریخی و فرهنگی خود را به نحو احسن حفظ و به آیندگان منتقل کنیم.
وی اظهارداشت: برای اطلاع از گذشته و تاریخ سرزمینمان نیاز به اطلاعات و دانش عملی داریم که برگزاری چنین همایش هایی بستر این کار را ایجاد می کنند.
وی عنوان کرد: این آگاهی ها و دانش علمی را هم باید به روش های مختلفی هم چون تولید فیلم، نمایش و برگزاری سمینارهایی به آحاد مردم منتقل کرد.
این استاد دانشگاه بیان کرد: تنها تولید وانتقال دانش و آگاهی ملاک نیست بلکه برای اینکه هر برنامه و اقدامی اثربخش باشد باید به صورت مداوم اجرا شود.
یکی از برنامه های اختتامیه این همایش اجرای نمایشی بود که در آن بازیگرانش به معرفی غار کرفتو و ارزش این غار پرداختند و از مردم می خواستند که دیگر هیچ گاه بر دیواره های غار یادگاری ننویسند.
این گروه نمایشی پازل ۱۲ قطعه ای مربوط به غار کرفتو را که شماره گذاری کرده بودند در میان تماشاچیان و حضار پخش کردند و آنگاه با قرائت هر شماره، قطعه مورد نظر دست به دست که این مفهموم را می رساند که این اثر نسل به نسل به ما رسیده است، به بازیگراین نمایش می رسید و او هم آنها را در کنار هم می چید.
در پایان نمایش از تمامی حضار خواسته شد بلند شوند و دست در دست هم قرار داده و دایره ای به دور پازل چیده شده تشکیل دهند، و اینگونه همه برای حفظ و نگهداری از غار کرفتو هم صدا شدند.