گناوه -در سال‌های اخیر شاهد گسترش شهرنشینی بوده‌ایم ولی جشنواره‌هایی باموضوع بازی‌های بومی و غذاهای محلی برگزار می‌شود که در احیای این بازی‌ها و غذاها و زنده‌نگه‌داشتن روستاها نقش مهمی دارد.

خبرگزاری مهر ، گروه استان‌ها - حسین غلامی: شهرستان گناوه نیز از جمله شهرستان های کشور است که به دلیل تجارت مردم این سامان با کشورهای مختلف و رواج خرده فرهنگ های بسیار در آن، می رفت تا برخی حوزه‌های فرهنگی آن مثل بازی‌های محلی به فراموشی سپرده شود.

احیای بازی‌های بومی و غذاهای محلی در قالب برگزاری جشنواره‌های متعدد می‌تواند نقش بسیار مهمی در احیای فرهنگ سنتی مردم داشته باشد و بار دیگر مردم را در روستاها در کنار هم جمع کرده و جان تازه‌ای به روستاها ببخشد.

مردم شهرستان گناوه هم علاقه بسیار زیادی به بازیهای بومی و غذاهای محلی دارند و در هر جشنواره‌ای که برگزار می‌شود شاهد حضور گسترده مردم گناه هستیم.

اسماعیل کشتکار یکی از اهالی شهرستان گناوه در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: با اوج ورود مردم به شهرها و توسعه امکانات شهری و کمبود زیرساخت‌های روستایی شاهد مهاجرت مردم از سمت روستاها به سمت شهرها بودیم.

وی اضافه کرد: این حضور مردم در شهرها و زندگی شهرنشینی باعث شده تا مردم بسیار از فرهنگ‌ها و رسم و رسوم و بازی‌ها را از یاد ببرند که برگزاری جشنواره‌های غذاهای محلی و بومی نقشی مهم در احیای این فرهنگ دارد.

در همین راستا شاهد برگزاری جشنواره بزرگ بازی های بومی محلی و غذای محلی در یکی از روستاهای شهرستان گناوه یعنی روستای عباسی هستیم که با حضور گسترده مردم شهرستان گناوه همراه شده است.

استقبال کم‌نظیر ازبازی‌های بومی و غذاهای محلی

رئیس هیئت ورزش‌های روستایی و بازی‌های بومی محلی شهرستان گناوه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: این جشنواره به همت هیئت ورزش بازهای بومی محلی شهرستان گناوه، اداره ورزش و جوانان شهرستان گناوه، شورای اسلامی و دهیاری روستای عباسی از توابع بخش مرکزی شهرستان گناوه برگزار شده که با استقبال بی‌نظیر اهالی بخش مرکزی شهرستان مواجه شده است.

داراب عرب بیان داشت: در این سال‌ها به جشنواره های مختلفی در استان بوشهر و دیگر استان‌ها رفته‌ام ولی هیچ‌وقت جمعیتی به این اندازه برای دیدن جشنواره بازی‌های بومی محلی ندیده ام و ای کاش رئیس هیئت استان در این جشنواره شرکت داشت.

وی اضافه کرد: امیدواریم بتوانیم با هماهنگی با رئیس هئیت ورزش‌های روستایی و بازی‌های بومی محلی استان بوشهر بتوانیم یک جشنواره منطقه‌ای بومی محلی را در روستای عباسی برگزار کنیم.

ایجاد نشاط اجتماعی با احیای بازی‌های بومی

عرب تصریح کرد: با توجه به ماشینی شدن زندگی امروز جوامع انسانی این جشنواره‌ها می‌تواند انسان‌ها را به زندگی و حال و هوای روزگار نه چندان دور خود برده و بازی‌های بومی محلی نیز می‌تواند موجی از نشاط و شادابی را در افراد ایجاد کرده و سلامتی برای آنها به ارمغان بیاورد.

وی با اشاره به تداوم برگزاری جشنواره های بومی محلی در شهرستان گناوه گفت: در نظر داریم این جشنواره‌ها را در سایر روستاهای بخش مرکزی شهرستان گناوه برگزار کنیم.

رئیس هیئت ورزش‌های روستایی و بازی‌های بومی محلی شهرستان گناوه در پایان گفت: به دلیل علاقمندی بسیار اهالی این روستا به مبحث بازی‌های بومی محلی استارت کار جشنواره را در سال جدید در این روستا زدیم و امیدواریم که این کار الگوی خوبی برای سایر روستاهای بخش مرکزی و بخش ریگ شهرستان گناوه باشد.

روستاها زنده می‌شوند

یکی از اهالی شهرستان گناوه به خبرنگار مهر گفت: با برگزاری این جشنواره شاهد حضور مجدد مردم در روستاها هستیم و روستاها بار دیگر زنده و زنده‌تر می‌شوند.

محمد بهروزی اضافه کرد: باید در کنار برگزاری این جشنواره‌ها، زیرساخت‌های روستایی نیز در بخش‌های مختلف توسعه یابد تا مردم روستا امید بیشتری برای ماندگاری در روستاها داشته باشند.

استقبال بانوان روستا از غذاهای محلی

نایب رئیس هیئت ورزش های روستایی و بازی‌های بومی محلی شهرستان گناوه نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: تلاش کردیم در این جشنواره همه اقشار روستا به شکلی خود را در فرآیند اجرای جشنواره سهیم بدانند که تا اندازه زیادی به این هدف دست یافتیم.

مریم تن زاده گفت: در کنار جشنواره بازی‌های بومی محلی جشنواره طبخ غذاهای محلی را نیز داشتیم که با استقبال فراوانی از سوی بانوان این روستا مواجه شدیم .

وی در ادامه تصریح کرد: در این جشنواره بازی‌های محلی متنوع و متفاوتی همچون اسب‌سواری، الختری، وسطو یا وسطی، هفت‌سنگ، طناب‌کشی، چوپی‌بازی و ... اجرا شد.

اجرای رژه بانوان روستا با لباس محلی 

تن زاده متذکر شد: در این جشنواره شاهد اجرای رژه بانوان روستا با لباس محلی بودیم که شکوه و جلوه بسیاری به این جشنواره داد و واقعا بانوان این روستا در تمامی مراحل برگزاری جشنواره سنگ تمام گذاشتند و همیشه یاری رسان ما بودند.

وی تاکید کرد: خوشبختانه نقش بانوان در برگزاری و اجرای این جشنواره بسیار چشمگیر بود و این نشان از توانمندی بانوان ورزشکار این روستا اعم از نوجوانان و جوانان دارد و خود این بانوان نیز بسیار به بازی‌های بومی محلی علاقمند بودند.

اجرای برخی آیین ها و رسوم محلی 

تن زاده عنوان کرد: در این جشنواره همچنین شاهد اجرای برخی آیین ها و رسوم محلی اهالی روستای عباسی همچون عمل آوری نخ قالی از پشم گوسفند( پره گردانی)، آماده سازی دوغ محلی، آسیاب کردن گندم با آسیاب محلی، تهیه گندم حلیم به شیوه محلی و ... بودیم.

وی بیان کرد: امیدواریم بتوانیم امسال شاهد برگزاری جشنواره‌های مختلف بومی محلی در روستاهای هر دو بخش شهرستان گناوه باشیم و در انجام این مهم نیازمند همکاری شوراها و دهیاران شهرستان گناوه هستیم.

نایب رئیس هیئت ورزش‌های روستایی و بازی‌های بومی محلی شهرستان گناوه در پایان گفت: از افراد شرکت کننده در اجرای جشنواره بازهای بومی محلی و برگزیدگان جشنواره طبخ غذای محلی با اهدا جوایزی تقدیر شد.