کرمان – مردم دو روستای محروم در جنوب کرمان به دلیل خارج شدن موتورپمپ‌های تأمین آب از شبکه آبرسانی طی دو هفته گذشته در دمای بالای ۴۰ درجه جنوب کرمان بی‌آب مانده‌اند.

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: این روزها مردم جنوب کرمان هوای بالای ۴۰ درجه را تحمل می‌کنند و به‌واسطه نزدیکی به مناطق شرجی جنوب کشور رطوبت هوا نیز در این ایام از سال به‌شدت افزایش می‌یابد.

در چنین شرایطی تأمین آب یکی از ضروری‌ترین نیازهای زندگی مردم در مناطق مسکونی جنوب است اما خشک‌سالی‌های متوالی و کاهش سطح منابع آبی در سال‌های اخیر به یکی از دردسرهای عمده مردم این مناطق تبدیل‌شده است وزندگی مردم را با چالش عمده مواجه کرده است.

طبق بررسی‌های صورت گرفته سطح آب در بسیاری از دشت‌های جنوب کرمان سالانه به‌شدت افت می‌کند و همین مسئله نیز موجب محدودیت بیش‌ازحد منابع آبی شده است.

همین کمبود منابع آبی نیز منجر به خالی شدن برخی از روستاها از سکنه و یا مهاجرت به روستاهای مجاور شده است.

آخرین دست از این مشکلات در روستای جنگل آباد و روستای رضی آباد از توابع شهرستان جیرفت روی‌داده است.

برای تأمین آب بسیاری از روستاهای جنوب کرمان از طرح‌های آب‌رسانی خودگردان استفاده می‌شود، به این معنی که از منابع محلی برای تأمین آب روستا استفاده می‌شود.

موتور پمپ‌های کشاورزی طرح خودگردان از مدار آب‌رسانی خارج‌شده‌اند و به همین دلیل هم در این مدت مردم این دو روستا جایگزینی برای تأمین آب آشامیدنی ندارند و به‌ناچار آب آشامیدنی موردنیاز را از روستاهای مجاور تأمین می‌کنند از دو هفته قبل موتور پمپ‌های کشاورزی طرح خودگردان این دو روستا از مدار آب‌رسانی خارج‌شده‌اند و به همین دلیل هم در این مدت مردم این دو روستا جایگزینی برای تأمین آب آشامیدنی ندارند و به‌ناچار آب آشامیدنی موردنیاز را از روستاهای مجاور تأمین می‌کنند.

محمد یکی از ساکنان روستای جنگل آباد است و در گفتگو با مهر می‌گوید: شما تصور کنید در دمای بالای ۵۰ درجه جنوب کرمان باشیم و آب هم نداشته باشید.

وی افزود: کولرهای آبی عملاً ازکارافتاده‌اند و آب آشامیدنی بهداشتی هم وجود ندارد و برای تأمین آب موردنیاز اقدام به تهیه آب از روستاهای مجاور می‌کنیم و یا آب‌معدنی خریداری می‌کنیم.

وی ادامه داد: با ادامه یافتن این معضل آب‌معدنی هم دیگر به‌سختی در دسترس است.

احمد دیگر ساکن این روستا به خبرنگار مهر می‌گوید: در سال‌های اخیر برای تأمین آب در بخش‌های مختلف ازجمله کشاورزی و دامداری هم با محدودیت جدی مواجه هستیم بطوریکه منجر به خشک شدن مزارع و کاهش سطح زیر کشت‌شده است.

وی افزود: برای تأمین آب، اقدام به اجرای طرح خودگردان و تأمین آب از دو موتورپمپ شد از دو هفته قبل این موتورهای هم از سیستم خارج شدند.

طی کردن چندین کیلومتر برای تهیه آب آشامیدنی

وی ادامه داد: زنان روستا برای تأمین آب دبه‌های آب را چندین کیلومتر حمل می‌کنند تا بتوانیم آب بهداشتی برای خوردن داشته باشیم.

زهرا یک زن روستایی است که می‌گوید: این دو روستا ۴۰۰ خانوار جمعیت دارند و بسیاری از فرزندان ما هم به دلیل شرایط سخت موجود برای زندگی در روستاها مهاجرت کرده‌اند دل‌خوشی ما وجود آب آشامیدنی بهداشتی بود که آن هم قطع‌شده است.

وی گفت: دمای هوا در طول روز به بیش از ۴۰ درجه می‌رسد در این شرایط ما مردم محروم از امکانات قبلی هم محروم می‌شویم و باید برای رهایی از گرمابه سایه درختان پناه ببریم.

وسایل سرمایشی جوابگوی مردم نیست

وی ادامه داد: پنکه در چنین شرایطی جوابگو نیست و امکان استفاده از کولرآبی هم به دلیل نبود آب میسر نیست از سویی آب آشامیدنی کافی هم نداریم.

معصومه دیگر زن روستایی هم می‌گوید: برای استحمام فرزندانمان تنها یک گزینه داریم و آن‌هم استفاده از آب موتور پمپ‌های کشاورزی است که در کنار ناامن بودن وجه مناسبی هم ندارد.

وی افزود: درواقع تنها امکان در دسترس برای لباس شستن و ظرف شستن و استحمام همین موتور پمپ‌ها هستند.

وی از مسئولان خواست در اسرع وقت نسبت به رفع مشکل این دو روستا اقدام کنند.

برای تأمین آب از طرح‌های خودگردان استفاده می‌شود اما کاهش سطح آب‌های زیرزمینی در جنوب کرمان به شدت در حال روی دادن است و هرماه سطح آب چند متر کاهش می‌یابد و چاه‌های خشک می‌شوند محمد ابارقی کارشناس منابع آب در استان کرمان در گفتگو با مهر اظهارداشت: استان کرمان هرچند ازنظر جمعیت روستایی اول نیست و اما دومین استان ازنظر تعداد روستاها با پراکنش بسیار بالا است و به همین دلیل تأمین خدمات به روستاها بسیار هزینه‌بر است.

وی افزود: برای تأمین آب از طرح‌های خودگردان استفاده می‌شود اما کاهش سطح آب‌های زیرزمینی در جنوب کرمان به شدت در حال روی دادن است و هرماه سطح آب چند متر کاهش می‌یابد و چاه‌های خشک می‌شوند.

وی ادامه داد: به دلیل نبود آب مردم برخی از روستاها که امکانات زیر بنایی خوبی هم دارند را رها می‌کنند و به روستاهای مجاور می‌روند و فشار را بر روی سفره‌های آب روستاهای جدید افزایش می‌دهند و این چرخه ادامه می‌یابد.

وی افزود: درگذشته نه‌چندان دور در جنوب کرمان روستاهایی مانند «آرتزین» بود که آب به صورت خودبه‌خود با شدت فراوان از زمین خارج می‌شد و از جمله عجایب منطقه محسوب می‌شد اما حالا این روستاها با خشکسالی مواجه هستند و چاه‌های عمیق موجود در منطقه هم در حال خشک شدن هستند.

وی تغییر الگوی کشت محصولات کشاورزی را از راهکارهای عمده برای رفع مشکلات دانست.

مشکل بی آبی روستا به زودی رفع می شود

وی گفت: کف شکنی چاه‌ها هم از جمله راهکارهای مردم محلی است که با سیاستهای دولت متغایر است در کنار تمام این مشکلات ده‌ها هزار چاه غیر مجاز در استان وجود دارد که آب‌ها را بدون محدودیت برداشت می‌کنند و درنهایت اینقدر این کار ادامه می‌یابد تا حتی آب آشامیدنی هم باقی نمی‌ماند.

احمد سنجری، مدیر آب روستایی جیرفت در خصوص وضعیت این روستاها در جمع خبرنگاران اظهارداشت: تمام تلاش خود را برای رفع مشکل این دو روستا به کار می‌بریم.

وی ادامه داد: کاری‌های بسیاری برای تأمین آب آشامیدنی روستاهای محروم جنوب کرمان در حال اجرا است اما خشکسالی یکی از چالش‌های عمده در پیش روی ما است.

وی افزود: برای حل مشکل این دو روستا در قالب یک مجتمع آب روستایی اقدام و به‌زودی کم‌آبی رفع می‌شود.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان کرمان نیز به خبرنگار مهر  گفت: ۴۰۰ روستا در جنوب کرمان با کمبود آب آشامیدنی سالم مواجه هستند.

در کرمان پنج هزار و ۱۷۰ روستا وجود دارد که ۷۰۰ روستا در کرمان برای تأمین آب با مشکل مواجه هستند و خشکسالی و افزایش گرمای هوا به مشکلی عمده برای تأمین آب روستاهای کرمان تبدیل‌شده است.

در جنوب استان کرمان ۴۰۰ روستا برای تأمین آب با مشکل مواجه هستند که با توجه به اعتبار موجود انتظار داریم مشکل ۷۰ روستای پر جمعیت رفع شود مدیر آب و فاضلاب روستایی استان کرمان در گفتگو با مهر اظهارداشت: در جنوب استان کرمان ۴۰۰ روستا برای تأمین آب با مشکل مواجه هستند که با توجه به اعتبار موجود انتظار داریم مشکل ۷۰ روستای پر جمعیت رفع شود.

علی رشیدی افزود: کاهش آب سفره‌های آب زیرزمینی در جنوب و شمال استان کرمان روی‌داده است که در شمال منجر به کاهش کیفیت آب و در جنوب افت ارتفاع آب‌شده است.

وی گفت: امیدواریم با تخصیص اعتبار لازم بخش بیشتری از حجم کارهای باقیمانده در این زمینه رفع شود.

وی ادامه داد: عمق برخی چاه‌ها در جنوب کرمان برای تأمین آب به ۲۵۰ تا ۳۰۰ متر رسیده است.

به نظر می‌رسد با تداوم خشکسالی و کاهش بارندگی در استان کرمان و ادامه فشار بر آب‌های زیرزمینی برای تأمین آب مشکلات کم‌آبی در استان کرمان همچنان ادامه داشته باشد و در تابستان سال جاری بر تعداد شهرها و روستاهایی که برای تأمین آب با مشکل مواجه هستند افزوده می‌شود.

با این وجود امید می رود با اقدامات صورت گرفته در دولت یازدهم از جمله طرح مدیریت مصرف آب در استان، انتقال آب حوزه به حوزه صفا رود، خلیج فارس و عمان و بهشت‌آباد از ابعاد این فاجعه زیست محیطی کاسته شود.