محسن قیاثوند در گفتگوی تفصیلی با خبرنگار مهر در سخنانی با اشاره به شرایط عمومی اقتصاد کلان در کشور اظهار داشت: در چند سال اخیر متأسفانه در شرایطی که تحریمها برای کشور ایجاد کرد یک پس رفت کمسابقهای در کشور حادث شد و رشد اقتصادی کشور به منفی هشت رسید.
دیواری کوتاهتر از دیوار تولید در کشور پیدا نمیشود
وی با اشاره به عوامل مهم در شاخصهای اقتصادی دولت گذشته عنوان کرد: در دولت گذشته افزایش بیشازحد تورم و یا تورم کمسابقه و بیسابقهای در اقتصاد کشور را شاهد بودیم.
رئیس هیئتمدیره کانون سنگ و عضو کمیسیون صنایع و معادن اتاق بازرگانی ایران بیثباتی را یکی دیگر از علتهای ایجاد مشکلات اقتصادی در کشور عنوان کرد و گفت: طبیعی است که هر بنگاه اقتصادی برای اینکه بتواند دوام و قوام داشته باشد نیازمند این بوده که بتواند حداقل چند سال آینده خود را پیشبینی و بر مبنای آن خود را برای رفع چالشها و ایجاد جهشها لازم آماده کند.
قیاثوند در ادامه سخنان خود بابیان اینکه ما در رابطه با موضوع هدفمند کردن یارانهها هشدار داده بودیم که اگر قرار باشد این جراحی بزرگ و منطقی اقتصاد، یعنی واقعی کردن اقتصاد محقق شود و نتایج آن را ببینیم تنها از مسیر تولید است گفت: متأسفانه این اتفاق رخ نداد و طرحی که قرار بود بر پاشنه تولید بچرخد و ما از مسیر افزایش تولید، اشتغال و ایجاد رونق بتوانیم بر مشکلاتمان فائق بیایم عملاً اتفاق نیفتاد و دیواری کوتاهتر از دیوار تولید در فرایند اجرای این قانون نبود و همچنان متأسفانه این دیوار پابرجا است.
وی بابیان اینکه همچنان دیواری کوتاهتر از دیوار تولید در کشور پیدا نمیشود تصریح کرد: متأسفانه موضوعی که در دو تا سه سال اخیر کشور را محاصره کرده و اقتصاد کشور را در لبه پرتگاه مستقر کرده مبحث رکود است.
در برجام امتیازات فراوانی دادیم
نائب رئیس خانه صنعت و معدن استان لرستان بابیان اینکه ما بهطورکلی سه حالت مختلف در اقتصاد میتوانیم داشته باشیم گفت: وجود تورم یکی از حالتها بوده که در تورم بخشی از بنگاههای اقتصادی برنده میشوند و بخشی دیگر میبازند و به عبارتی اقتصاد «قمارخانهای» را در این حالت شاهد هستیم.
قیاثوند بابیان اینکه در این نوع حالت یک روز بازنده و یک روز برنده هستیم گفت: در فضا و حالت اقتصادی دوم، زمانی است که ما دچار رکود میشویم. در رکود تورمی که ما هماکنون شاهد آن هستیم همه بنگاهها باهم میمیرند و درواقع یکی پس از دیگری از دور خارج میشوند.
وی در ادامه سخنان خود با تأکید بر اینکه اگر توجه ویژه و مبنایی، همچنان که دولت در بحث برجام داشت برای رفع مشکل رکود تورمی حاکم بر کشور وجود نداشته باشد معلوم نیست در سال آینده ما چه وضعیتی به لحاظ اقتصادی پیدا خواهیم کرد افزود: اگر ظرفیتی که مجموعه نظام در بحث برجام از خود بهجای گذاشت و توانی که پایکار آوردند و هزینههایی که پرداخت کردند در تولید و اقتصاد کشور و همچنین تولید صادرات گرا به کار میگرفتند بهطور حتم در شرایط بهتری نسبت به شرایط پس از تحریم قرار داشتیم.
رئیس هیئتمدیره کانون سنگ ایران و عضو کمیسیون صنایع و معادن اتاق بازرگانی ایران بابیان اینکه ما در برجام امتیازات فراوانی دادیم و امتیازات حداقلی نیز که به ما دادند هنوز عملیاتی نشده است افزود: این امر نیز به ضعف ما در حوزه اقتصاد ما برمیگردد.
در اقتصاد کشور باید برجامی اتفاق بیفتند
قیاثوند تصریح کرد: متأسفانه علیرغم همه تأکیدات مکرر مقام معظم رهبری طی دهه گذشته بر رفع مشکلات اقتصادی و موانع کارآفرینی متأسفانه همه ارکان نظام در حد نمایش، برگزاری همایشها، جلسات و کمیسیونها سعی کردند که خودی نشان دهند و در عمل ما ندیدیم اتفاقی که بتواند مشکلات بنگاههای اقتصادی ما را رفع کند رخ دهد.
وی در ادامه سخنان خود بابیان اینکه در اقتصاد کشور نیز باید برجامی اتفاق بیفتند عنوان کرد: این برجام بهطور طبیعی در ید دولت، مجلس و قوه قضائیه بهتنهایی نیست چراکه مشکلات اقتصادی ما آنقدر ریشهای و ساختاری بوده که با شرایطی که بازار نفت ایجاد کرده بهمراتب این مشکلات سختتر و پیچیدهتر شده و توقع اینکه یک دولت بهتنهایی بتواند این مشکلات را رفع کند توقع درستی نیست.
رئیس هیئتمدیره کانون سنگ و عضو کمیسیون صنایع و معادن اتاق بازرگانی ایران بابیان اینکه در موضوع برجام نیز اگر دولت بهتنهایی میخواست مسائل و مشکلات را حلوفصل کند بهطور حتم موفق نمیشد گفت: در این راستا از قوای مختلف و خود حاکمیت به کمک دولت آمدن میتواند شرایط را برای یک برجام و فرجام اقتصادی مهیا کند.
همه مشکلاتی که گریبان گیر صنعت سنگ کشور شده است
قیاثوند بابیان اینکه ظاهراً زنگ خطری که در حوزه اقتصاد چندین سال بوده به صدا درآمده به گوش خیلی از مدیران، تصمیم گیران و تصمیم سازان نظام یا نرسیده یا گوش آنها از این حرفها پر است گفت: بهعنوان یک عضو در حوزه اقتصاد کشور و نماینده صنعت بزرگ سنگ کشور و بهعنوان عضو کمیسیون صنایع و معادن اتاق بازرگانی ایران اعلامخطر و هشدار میکنم که اگر این روند ادامه پیدا کند جمعکردن آن هزینههای بسیار سنگینی را برای کشور در پی خواهد داشت.
وی بابیان اینکه بهعنوان مثل ما تنها در صنعت سنگ کشور قریب به ۲۵ هزار نفر در دو تا سه سال گذشته تعدیل نیرو داشتهایم گفت: میزان تولید ما در حوزه سنگ به کمتر از نصف رسیده و متأسفانه این روند همچنان ادامه دارد.
رئیس هیئتمدیره کانون سنگ و عضو کمیسیون صنایع و معادن اتاق بازرگانی ایران با تأکید بر اینکه مشکلاتی که گریبان گیر واحدهای سنگبری شده بیشمار است تصریح کرد: مشکلات مالیاتی، زیرساختی، تأمین نیرو، تکنولوژی، نبود سرمایه در گردش، کارگری، قانون کار، فرهنگی و سوء مدیریتها در جهتدهیهای صنعت سنگ، بیتوجهی به صادرات، نبود پایانههای صادراتی برای انجام کار تخصصی در بازارهای جهانی و ... ازجمله مشکلات صنعت سنگ کشور است.
پایانه صادراتی سنگ لرستان بعد از چند سال هنوز ایجاد نشده است
قیاثوند بابیان اینکه علیرغم اینکه ما دومین تولیدکننده سنگ دنیا هستیم ولی در آمار جهانی جایگاه قابل قبولی در صادرات سنگ نداریم گفت: ادامه این روند، فعالیت صنعت سنگ را تا پایان سال جاری متوقف خواهد کرد و موضوعی که ما بارها در این زمینه گفتهایم این بوده که تنها با تکنولوژی و سرمایه در گردش مشکلات واحدهای سنکبری حل نخواهد شد و تا زمانی که مانتوانیم بازارهای جدید داخل و خارج را پایکار بیاوریم بهطور حتم نخواهیم توانست شرایط خوبی را در صنعت سنگ کشور ایجاد و اعمال کنیم.
وی با تأکید بر اینکه پیشنهاد مشخص ما در این زمینه این بوده که در حوزه بازرگانی و اقدامات بازار سازی و بازاریابی بهطور حتم نیازمند این هستیم که تشکل، شرکت و پایگاهی در این حوزه بهصورت تخصصی ایجاد کنیم گفت: این امر در قالب ایجاد پایانه صادراتی سنگ باید عملیاتی شود که مشابه آن در کشورهای خوبی مانند چین که صادرکننده بزرگ سنگ در دنیا بوده میشود دید.
رئیس هیئتمدیره کانون سنگ ایران و عضو کمیسیون صنایع و معادن اتاق بازرگانی ایران بابیان اینکه ایجاد این پایانه صادراتی را ما از کشور چین الگوبرداری کردهایم گفت: توجه مسئولان ارشد وقت استانی، مصوبه هیئت دولت و ... حاکی از مهم بودن این موضوع بود که متأسفانه تاکنون ما نتوانستهایم از آنها استفاده کنیم.
لزوم ایجاد نهادهای فرهنگی در حوزه اقتصاد کشور
قیاثوند بابیان اینکه اگر قرار بر این باشد که شرایط ادامه پیدا کند و برجام اقتصادی در کشور اتفاق نیفتد بهطور حتم دچار آسیبهای فراوان و شدیدی خواهیم شد گفت: البته ناگفته نماند که همهچیز در ید اختیار دولت نیست و بخشی از این مشکلات به مبانی فرهنگی که در حوزه اقتصاد وجود دارد برمیگردد.
وی با تأکید بر اینکه ما اگر نهادسازی نکنیم نخواهیم توانست شرایط را برای توسعه، رشد و تعالی تولید در کشور مهیا کنیم گفت: ما در کشور نیاز به نهادهای فرهنگی و اقتصادی داریم که با استفاده از آنها مردم را پایکار بیاوریم.
رئیس هیئتمدیره کانون سنگ ایران و عضو کمیسیون صنایع و معادن اتاق بازرگانی ایران در ادامه سخنان خود بابیان اینکه متأسفانه برنامهای برای ایجاد این نهادها در حوزه اقتصادی نداریم گفت: این بخش از دست دولت بهتنهایی خارج است و چه خوب بوده که حوزههای علمیه، مراکز فرهنگی، آموزشوپرورش و ... برای ایجاد این مراکز و شرایط کمک کنند.
قیاثوند با در ادامه سخنان خود با اشاره به موضوع شرایط عمومی اقتصادی در دنیا تصریح کرد: چیزی که واقعیت دارد این بوده که رکود اقتصادی تقریباً فراگیر بوده و ما هم از این قائد مستثنی نیستیم.
وی بابیان اینکه همچنین قیمت نفت نیز از جهانی بوده و ما تابع از قیمتهای جهانی هستیم و در این بخش نیز کاری از دست ما ساخته نیست گفت: همچنین شرایط آب و هوایی نیز ما را به سمت خشکسالی میبرد و در حوزه کشاورزی متأسفانه بخشهایی که در این حوزه برای ما روزی مزیت بود امروز دیگر وجود ندارند.
دولت به وعدههای خود به صنعت سنگ عمل نکرد
رئیس هیئتمدیره کانون سنگ ایران و عضو کمیسیون صنایع و معادن اتاق بازرگانی ایران بابیان اینکه همچنین نیز به دلیل نبود زیرساختها ما نتوانستهایم شرایط لازم را برای توسعه حوزه معدنی فراهم آوریم تصریح کرد: به نظر میرسد که از ظرفیتهایی که میتوان برای توسعه کشور از آن استفاده کرد مسئله گردشگری بوده و اگر ما بتوانیم در سال ۳۰ میلیون نفر مسافر را در کشور بهعنوان گردشگر پذیرا باشیم میتوانیم برای کشور محل درآمدی را تعریف کنیم.
قیاثوند با تأکید بر اینکه اگر ما به این موارد توجه نکنیم و همه ارکان و قوا پایکار نیایند شرایط ما شرایط بسیار نامناسب و بدی خواهد بود گفت: من بهعنوان یک تکلیف سازمانی بارها این موضوع را مطرح کردهایم اما متأسفانه گوش شنوایی برای حلوفصل مشکلات واحدهای تولیدی ازجمله صنعت سنگ وجود ندارد و عزمی وجود ندارد.
وی بابیان اینکه درگذشته وقتیکه ما مشکلات مالیاتی داشتیم از دولت قبل درخواست ملاقات کردیم شخص رئیسجمهور در جلسه شرکت کرد و درنهایت پس از چندی مشکل مرتفع شد گفت: در این راستا صنعت سنگ این توقع را از دولت جدید هم داشت که متأسفانه این اتفاق علیرغم مکاتبات بسیار زیادی که با معاون اول رئیسجمهور و وزرای مربوطه صورت گرفته عملی نشد و هر جا هم یک توافق، قول یا وعدهای را دادند در عمل آن را عملیاتی و اجرایی نکردند.