بخشی از نتایج نظرسنجی از بازدیدکنندگان از نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران نشان از کیفیت برگزاری این رویداد از نگاه آمار دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، همزمان با برگزاری بیست و نهمین دوره از نمایشگاه بین‌المللی کتاب، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اقدام به نظرسنجی از بازدیدکنندگان نمایشگاه در شهرآفتاب کرد تا بتواند میزان رضایتمندی آنها از بخش‌های مختلف نمایشگاه را کسب کند.

نتایج این نظرسنجی که به تازگی آماده شده برای نخستین بار در نشست آسیب‌شناسی نمایشگاه کتاب در خبرگزاری مهر و از سوی امیر مسعود شهرام‌نیا ارائه شد.

بر این اساس بخشی از نتایج حاصل از این نظرسنجی به شرح زیر است؛

جامعه آماری این پژوهش شامل ۱۳۰۰ نفر از بازدیدکنندگان از نمایشگاه کتاب در شهر آفتاب بوده که در نخستین نتیجه به دست آمده از این پژوهش بیشتر آنان را در سال جاری زنان شکل داده‌اند.

در نتیجه دیگری از این پژوهش ۶۶ درصد از حاضران مجرد و ۳۱ نیز متاهل بوده‌اند که آمار قابل توجهی درباره گروه‌های اجتماعی علاقه‌مند به کتاب به شمار می‌آید.

نتیجه دیگری که از این نظر سنجی حاصل شده نشان می‌دهد دانشجویان در میان مشاغل سهم بیشتری در بازدید از نمایشگاه کتاب داشته‌اند.

بر اساس این اطلاعات بیشترین جمعیت حاضر در نمایشگاه را دانشجوبان و کمترین جمعیت از حاضران را طلاب تشکیل می‌دهند.

در نتیجه دیگری از این پژوهش این نتیجه حاصل شده که بیشترین سن در میان بازدید کنندگان از نمایشگاه متعلق به دو گروه سنی ۲۰ تا ۲۴ سال و ۲۵ تا ۲۹ سال است که به ترتیب ۳۱.۵ و ۲۶ درصد را شامل می‌شود.

از نقطه نظر تحصیلات نیز ۷۵ درصد از بازدیدکنندگان در نمایشگاه دارای تحصیلات کارشناسی و کارشناسی ارشد بوده‌اند.

موضوع مهم دیگر ترکیب شرکت در نمایشگاه از منظر محل سکونت بوده است که برای برنامه‌ریزی‌های رفاهی در نمایشگاه بسیار قابل تامل است. نتایج حاصل در بخش به این شرح است:

نکته قابل توجه اینکه سهم تهرانی ها از بازدید نمایشگاه کتاب در مقایسه با سال قبل ۶ رصد کاهش داشته است.

موضوع مهم و چالش برانگیز دیگر برای حضور در نمایشگاه کتاب امسال، وسیله نقلیه  مورد استفاده برای بازدید کنندگان بود که بنابر نتایج نظرسنجی مترو همچنان در رتبه نخست قرار دارد.

البته دیگر نکته قابل توجه در این بخش کم شدن سهم بهره‌برداری از مترو نسبت به سال قبل و افزایش ۹.۵ درصدی استفاده از خودرو شخصی است.

از سوی دیگر این ترکیب جمعیتی در ۵۷ درصد به همراه دوستان و در ۳۰ درصد نیز به همراه خانواده در نمایشگاه حاضر شده است.

مساله بعدی این پژوهش تعداد دفعات بازدید از نمایشگاه کتاب توسط مخاطبان بوده که این نتایج از آن حاصل شده است:

در زمینه مکان برگزاری نمایشگاه کتاب امسال ۶۲.۸ درصد وضعیت مکان را خیلی بهتر یا بهتر از از قبل ارزیابی کرده‌اند و در مقابل ۹ درصد اعلام کردند که مکان برایشان با سال‌های قبل فرقی نداشته است. نکته قابل توجه اینکه در این بخش و در مجموع بیش از  ۷۱ درصد مکان برگزاری جدید را منفی ارزیابی نکرده‌اند.

در موضوع رضایتمندی نیز ۶۰.۷ درصد از مخاطبان از اطلاع رسانی درباره زمان و مکان برگزاری راضی و خیلی راضی بوده‌اند و ۳۸.۴ درصد نیز از اطلاع رسانی محیطی راضی و بسیار راضی بوده‌اند.

در موضوع زمان برگزاری نیز ۵۸ درصد از افراد راضی بوده‌اند و درباره تاریخ برگزاری نیز ۵۴ درصد اظهار رضایت کرده‌اند.

در میان بخش‌های نمایشگاه بخش ناشران عمومی با ۸۲ درصد بیشترین رضایتمندی را داشته و بخش ناشران بین‌الملل با ۳۴ درصد کمترین رضایتمندی را داشته است.

موضوع مهم دیگر در این پژوهش مساله رضایت از قیمت کتاب و توان خرید کتاب بوده است. بر این اساس ۲۷ درصد از بازدیدکنندگان از قیمت کتاب‌ها بسیار راضی بوده‌اند و در مقابل ۴۰ درصد از قیمت‌ها کم و بسیار کم راضی بوده‌اند.

در این میان اما توان خرید کتاب توسط مخاطبان نیز آمار جالبی را دارد:

 و نکته پایانی نیز درباره نحوه خرید از نمایشگاه کتاب امسال است که ۳۸ درصد از بن استفاده کردند و ۶۲ درصد نیز نقدی خرید کرده‌اند.