به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، این یادداشت تفاهم امروز سهشنبه به امضای سیدرضا صالحی امیری و لی مین گوآ رسید. هیئت ایرانی دیروز در راس هیاتی وارد چین شد.
سفر رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به چین به منظور گفتگو و دیدار با چند تن از مقامات عالی چین از جمله وزیر فرهنگ این کشور و نیز گشایش اولین نمایشگاه مشترک کتابخانههای ملی ایران و چین با عنوان «ایران زیبا» صورت گرفته است.
این تفاهمنامه در پنج بند تنظیم شده و شامل بخشهایی چون مبادله دانش و اطلاعات، مبادله استاد و کارشناس، شرکت در کنفرانسها، کارگاهها و دورههای آموزشی، برگزاری نمایشگاهها و همکاریهای پژوهشی مشترک است.
طرفین در این تفاهمنامه مشترک توافق کردند که به منظور تقویت روابط دوستانه موجود بین دو کشور و گسترش روابط همکاری در زمینههای میراث مستند، اسناد تاریخی، حفاظت از اسناد و مدارک آرشیوی در حد توان خود تلاش کنند.
مبادله دانش و اطلاعات و تجارت در زمینه موضوعات علوم آرشیوی اعم از سند شناسی، سند پژوهی، تاریخ شفاهی، حفاظت و نگهداری، مرمت و دیجیتالی کردن آرشیو از دیگر مفاد تفاهم نامه مشترک طرفین است.
تنظیم و توصیف اسناد بویژه اسناد الکتریکی و همچنین تبادل منابع، اطلاع رسانی، مبادله تصاویر اسناد آرشیوی مورد علاقه یکدیگر و دیگر آثار تخصصی آرشیوی، مطابق با قوانین دو کشور و نیز بر اساس استانداردهای حقوق بین المللی از دیگر موضوعاتی بود که طرفین آمادگی خود را برای همکاری در این بخشها اعلام کردند.
در بخش دیگری از تفاهمنامه همکاری مشترک میان کتابخانه ملی ایران و سازمان آرشیو ملی جمهوری خلق چین، مبادله استاد و کارشناس آرشیو دو کشور و نیز انجام بازدیدها با هدف تبادل تجارب و به مشارکت گذاردن دانش در زمینه علوم آرشیوی لحاظ شده است.
سیدرضا صالحی امیری و لی مین گوآ در عین حال از علاقه مندی خود نسبت به برگزاری نمایشگاههای مشترک اسناد خبر داده و بر فراهم آوردن شرایط و امکانات لازم برای استفاده آموزشی، پژوهشی و تحقیقاتی تاکید کردند.
انجام طرحها و پروژههای مشترک در زمینه شناسایی، اصول و روش بایگانی، ارزشیابی، توصیف، حفظ و نگهداری و اطلاع رسانی اسناد آرشیوی از دیگر موارد مورد توافق طرفین در این یادداشت تفاهم است.
همچنین بر اساس این گزارش، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، در دیدار با رئیس سازمان آرشیو ملی جمهوری خلق چین، خواستار احیای آرشیو حوزه جاده ابریشم شد.
سید رضا صالحی امیری در ملاقات با لی مین گوآ با بیان اینکه در ایران آرشیو و کتابخانه ملی در قالب یک ساختار، زیر نظر رئیس جمهور اداره میشود، به همکاری دو هزار ساله ایران و چین اشاره کرد و گفت: آرشیو ملی دو کشور، اسناد قابل توجهی مربوط به روابط دو جانبه را در خود جای دادهاند.
وی اوج همکاری دو طرف را مربوط به جاده ابریشم دانست و تاکید کرد: میتوانیم در تعامل با هم آرشیو و سوابق جاده ابریشم را احیا کنیم.
مشاور رئیس جمهوری، در ادامه پیشنهاد همکاریهای بیشتر بین دو کشور را داد و اظهار کرد: میتوانیم در بخشهای مختلف از جمله تبادل مستندات و اسناد مربوط به این جاده، بحث مرمت، نگهداری و استانداردسازی اسناد موجود که از زمانهای دور به جای مانده و همچنین انتقال تجارب دو جانبه، همکاری داشته باشیم.
صالحی امیری با دعوت از رئیس آرشیو ملی جمهوری خلق چین برای سفر به ایران، ادامه داد: همزمان با سفر رئیس جمهور جمهوری چین به ایران، نمایشگاه چین زیبا را در تهران برپا کردیم. پیشنهاد میکنم نمایشگاهی از اسناد دو کشور، داشته باشیم.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، تصریح کرد: پیشنهاد میکنم تاریخ شفاهی روابط سه دهه گذشته دو کشور تدوین شود. اگر سوابق دو کشور را مستند کنیم، نسلهای آینده برای آگاهی از روابط تاریخی ایران و چین، دچار مشکل نخواهند شد و هیچ نهادی مانند آرشیو ملی صلاحیت این کار را ندارد.
رئیس سازمان آرشیو ملی جمهوری خلق چین نیز در سخنانی با استقبال از پیشنهادهای مطرح شده از جانب رئیس کتابخانه ملی ایران، تاکید کرد: ایران و چین به دلیل ارتباطات و مبادلاتی که ریشه در تاریخ همکاریهای آنان وجود دارد میتوانند نقشی مهم و موثر در احیا اسناد مربوط به جاده ابریشم داشته باشند.
وی ادامه داد: امیدواریم سند همکاریهای آرشیو دو کشور، امروز مبادله شود و پس از امضا آمادگی خواهیم داشت با همکاری طرف ایرانی، مفاد این تفاهم نامه را اجرایی کنیم.
لی مین گوآ با اعلام آمادگی در زمینه دیجیتالسازی منابع، مبادله اسناد و برپایی نمایشگاهها، افزود: در سال بیش از ۱۰ میلیون برگ سند تاریخی را دیجیتال میکنیم. دو طرف از این پس میتوانند به صورت فعالتر، دامنه فعالیتها و همکاریهای خود را گسترش و توسعه دهند.
رئیس سازمان آرشیو ملی جمهوری خلق چین با اشاره به راهاندازی حافظه جهانی یونسکو و همچنین تاسیس کمیته آسیایی آن در سال ۱۹۹۸، تصریح کرد: ایران در سال ۲۰۱۴ توانست ۴ اثر را در فهرست آسیایی به ثبت برساند و امیدواریم بتوانیم در زمینه حافظه جهانی همکاری کنیم.
صالحی امیری در ادامه به آثار ثبت شده ایران در یونسکو اشاره کرد و توضیح داد: تا کنون موفق شدیم ۴۳ اثر را در فهرست ملی حافظه جهانی، ۵ اثر را در فهرست منطقهای و ۹ اثر را در فهرست جهانی ثبت کنیم که انتظار داریم در کمیته جهانی نسبت به پروندههای ایران، مساعدت بیشتری داشته باشید.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، با تاکید بر اینکه آمادگی ارائه پرونده مشترک با چین را داریم، خاطرنشان کرد: آن چیزی که مهمتر از تفاهم نامه است، اراده ما برای همکاری است. به همین دلیل وظیفه خود میدانیم که همکاری را افزایش دهیم.
وی پیشنهاد کرد که بخشی از اسناد روابط تاریخی دو کشور، در اواخر سال ۲۰۱۶ در قالب نمایشگاهی به نمایش گذاشته شود که با استقبال طرف چینی همراه شد.
رئیس سازمان آرشیو ملی جمهوری خلق چین در ادامه این جلسه، تصریح کرد: طرح «یک کمربند - یک جاده» چین در واقع اجرای همان جاده ابریشم است و ما امیدواریم در این زمینه همکاری و مساعدت ایران را نیز در اجرای این طرح بزرگ داشته باشیم.
وی گفت: جاده ابریشم سالهای زیادی است که دو کشور و دو ملت بزرگ ایران و چین را به هم گره زده است. این جاده از چین شروع شده، از سرزمین پارس عبور کرده و در نهایت خود را به منطقه اورآسیا مرتبط میسازد.
لی مین گوآ گفت: به همین خاطر ثبت اسناد میتواند نقش مهمی در این راستا بازی کند و کتابخانه ملی ایران و سازمان آرشیو ملی چین میتوانند نقش بسیار موثر و مهمی در این زمینه داشته باشند.