به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام محمدرضا زیبایی نژاد در نشست علمی دین خانواده و تحولات اجتماعی، درنگی بر راهکارها و بایستههای تعامل بین شیعه وکاتولیک که قبل از ظهر سهشنبه به همت حوزه علمیه خواهران در قم برگزار شد با بیان اینکه در آموزههای دینی مسلمانان خانواده مهمترین بنای اجتماعی معرفی شده است، گفت: در این آموزهها خداوند نگاه ویژهای به خانواده و حفظ کیان آن داشته است.
وی در ادامه با بیا اینکه متأسفانه در صده اخیر خانواده تحولات نامیمونی را تجربه کرده است، عنوان داشت: برخی از این تجربیات منجر به شکسته شدن شالوده خانواده شده است.
مسئول مرکز مطالعات و تحقیقات زنان حوزه علمیه قم ادامه داد: ما امروزه با موضوعات نوپدیدی مواجه هستم که در نگاه اول به نظر میرسد که نشأت گرفته از پدیدههای سنتی هستند اما واقعیت این است که این امور و پدیدهها دارای مختصات جدید هستند.
وی ادامه داد: به عنوان مثال تجرد زیستی که در کشورهای مختف رواج پیدا کرده غیر از تجرد در کلیسا است زیرا تجرد در کلیسا برای ارتباط با خداوند بود اما تجردی که امروز رواج پیدا کرده است کاملاً فردگرایانه است.
نسبی گرایی اخلاقی یکی از موجهای تهدید کننده خانواده
حجت الاسلام زیبایینژاد با بیان اینکه امروز خانواده در برابر موجهای بنیان کن قرار گرفته است، نسبی گرایی اخلاقی را یکی از این امواج نام برد و افزود: نسبی گرایی اصول اصلی اخلاقی را در جوامع در تمامی حالات انکار میکند.
وی ادامه داد: موج آموزه برابر نیز یکی از این موارد است که برابری زن و مرد در حیثیت که مورد قبول همه است را قطع میکند و برابری در جایگاه و نقشها که حیثیت خانواده را مورد تهدید قرار میدهد را پذیرا است.
مسئول مرکز مطالعات و تحقیقات زنان حوزه علمیه قم، نظام تربیتی رسمی و غیر رسمی را از دیگر موارد تهدید کننده خانواده عنوان کرد و افزود: در این تهدید جنسیت را به رسمیت نمیشناسد و از سویی دیگر نگاه ارزش گرایانه به خانواده ندارد.
وی نگاه دولت سالارانه نیز به عنوان تهدید برای خانواده ذکر کرد و ادامه داد: در این نوع نگاه دولت به جای اینکه نقش معین و مکمل خانواده داشته باشد این نهاد را به حاشیه میبرد و خود جایگزین خانواده میشود.
حجت الاسلام زیبایی نژاد در ادامه به فردگرایی اشاره و افزود: در این موج خانواده تا جایی تحمل میشود که شادکامی فرد را تحت الشعاع قرار ندهد و در این دیدگاه خانواده از مسئولیت گرایی به سمت شادکامی فردی تغییر مسیر میدهد.
هجوم نظام سرمایه داری به خانواده
وی در ادامه با بیان اینکه در صده اخیر نظام سرمایه داری کلیه مناسبات فرهنگی و اجتماعی را تحت الشعاع قرار داده است، گفت: امروز نظریههای پست مدرن، رسانههای نو ظهور، نظامهای بینالملل و جریانهای فمنیستی در کنار نظام سرمایه داری جبهه واحدی را مقابل خانواده گشوده است.
مسئول مرکز مطالعات و تحقیقات زنان حوزه علمیه قم گفت: گرچه دهه 80 میلادی عصر بازگشت به خانواده در جوامع بین الملل رقم خورده اما این موضوع نباید ما را فریب دهد زیرا خانوادهای که امروز مورد توجه سازمانهای بین المللی است، خانوادهای فرد محور است که ارزشهای فردی را نشان میدهد.
وی با بیان اینکه به نظر میرسد روحانیت اسلامی و مسیحی میتواند در در زمینه خانواده در دو ناحیه فعال باشد، گفت: نباید به خاطر تحولات جهانی دین را دستکاری کرد.
استفاده از زبان هنر
مسئول مرکز مطالعات و تحقیقات زنان حوزه علمیه قم تنویر افکار عمومی بویژه جامعه مومنان نسبت به واقعیتها و پلیدیهای موجود را مورد تأکید قرار داد و ابراز کرد: وظیفه دیگر حفظ و تقویت اتصال جامعه مؤمنین به دین است و در این رابطه اقداماتی که ما میتوانیم انجام دهیم تأکید بر لذتهای معنوی خانواده و تشکیل این نهاد با استفاده از زبان هنر است.
وی این مورد را نیز مورد تأکید قرار داد که که باید پیوندهای عاطفی افرادی را که با جامعه مؤمنین رفتارهای انحراف دارند را نیز حفظ کرد و نباید باعث ترد آنها از جامعه شد.