با تصویب اعضای شورای اسلامی شهر تهران شهرداری تهران ملزم شد تا ماموریت های فرهنگی و اجتماعی در شهرداری تهران را ساماندهی کند و هر سه ماه یکبار گزارش آن را به شورا ارائه کند.

به گزارش خبرنگار مهر، طرح «الزام شهرداری تهران به تهیه و ارائه لایحه تفکیک ماموریت های فرهنگی، هنری، اجتماعی، ورزشی و تفریحی در شهرداری تهران» در دویست و شصت و هفتمین جلسه شورا مورد بررسی قرار گرفت. 

در جریان بررسی این طرح حجت‌الاسلام ناصحی، رییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی گفت: به منظور تحقق گفتمان اقتصاد مقاومتی و رهنمودهای مقام معظم رهبری و جلوگیری از اسراف، افزایش بهره‌وری و تبیین ماموریت‌ها و وظایف شهرداری تهران در امور فرهنگی، اجتماعی، هنری، ورزشی، تفریحی، شهرداری موظف است که از تاریخ ابلاغ این مصوبه تا حداکثر سه ماه آینده مطالعات لازم نسبت به ارائه لایحه ساماندهی فعالیت‌های هنری، ورزشی بین سازمان فرهنگی، هنری و معاونت امور اجتماعی – فرهنگی شهرداری تهران اقدام کند.

در ادامه جلسه اعضای موافق و مخالف سخنان خود را ایراد کردند. 

احمد دنیامالی، رییس کمیسیون حمل و نقل شورای شهر تهران نیز گفت: باید در ابتدا ساختار شهرداری و ماموریت‌های آن احصا شود و ما با جداسازی مخالف هستیم؛ چراکه معتقدیم ساماندهی بهترین عنوان برای این طرح است.

وی ادامه داد: جداسازی سازمان فرهنگی و هنری سبب می شود هماهنگی کاهش یابد و به تبع آن مشکلات بیشتر شود. 

احمد حکیمی‌پور دیگر عضو شورای شهر تهران در این باره گفت: جداسازی سازمان فرهنگی هنری از شهرداری ناشی از یک ناهماهنگی مقطعی در شورا بوده و باید بدنه این سازمان به شهرداری بازگردد.

وی در ادامه افزود: شهرداری و شورا در یک مقطع دور زده شدند و باید با هماهنگی‌هایی که با دفتر مقام معظم رهبری و مجلس انجام می‌دهیم، این مشکل حل و فصل شود.

حکیمی پور اضافه کرد : تفکیک سازمان فرهنگی و هنری گره روی گره زدن است. 

اسماعیل دوستی، عضو دیگر شورای شهر در این باره گفت: قانون اجازه ادغام وظایف این دو سازمان را نمی‌دهد؛ چراکه حوزه فعالیت آنها تفکیک شده است و نباید نگران جداسازی سازمان فرهنگی و هنری از شهرداری باشیم چراکه شهردار تهران حکم رییس این سازمان را امضا می‌کند.

غلامرضا انصاری نیز گفت: باید لایحه مشترکی آورده شود تا سازمان فرهنگی و هنری به مجموعه شهرداری بازگردانده شود. 

در ادامه جلسه نیز هادی ساعی با اشاره به سخنان امانی معاون شهردار مبنی بر اینکه واگذاری اماکن و ماموریت های فرهنگی به سازمان فرهنگی و هنری از سال ۷۸ قانون بوده گفت: اگر این قانون بوده باید اجرایی می شده است و اگر نشده پس تخلف صورت گرفته و باید سازمان هایی نظیر سازمان ورزش و همچنین معاونت فرهنگی و اجتماعی منحل می شدند. 

محمد حقانی نیز گفت: من به عنوان اولین معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران می گویم که این وضعیت نمی تواند دوام زیادی داشته باشد و سازمان فرهنگی و هنری باید ذیل شهرداری تهران قرار گیرد. 

حقانی افزود: همانگونه که معاونت خدمات شهری سازمان های زیادی را زیر مجموعه خود دارد،معاونت فرهنگی و اجتماعی نیز می تواند سازمان های زیادی زیر مجموعه خود داشته باشد از جمله سازمان فرهنگی و هنری. 

در این جلسه همچنین ناصر امانی معاون شهرداری تهران گفت : بیش از یک سال است که تفکیک ماموریت های فرهنگی، هنری، اجتماعی، ورزشی و تفریحی در دستور کار شورای عالی فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران قرار دارد.

وی ادامه داد: هرگونه فعالیت فرهنگی که به انقلاب، ارزش های انقلابی، ارکان اصلی نظام و مسائل ملی و کلان کشوری و مذهبی بر می گردد، توسط سازمان فرهنگی و هنری شهرداری و هرگونه ماموریت درحوزه آموزشهای شهروندی است توسط معاونت فرهنگی و اجتماعی انجام می شود.

امانی با اشاره به اینکه در راستای این تفکیک ها دو سال قبل تصویب شد که همه واحدهای شهرداری هر کدام در سال گذشته، ۳ درصد بودجه و امسال نیز ۲ درصد بودجه را صرف فعالیت های فرهنگی و اجتماعی کنند، خاطرنشان کرد: بسیاری از حوزه های شهرداری همچون خدمات شهری سازمان هایی دارند که برای انجام ماموریت ها مجبور به انجام کار فرهنگی و اجتماعی هستند. به طور مثال چگونه می خواهیم ماموریت های فرهنگی را از سازمان پسماند بگیریم در حالی که این سازمان بهتر از همه می تواند در زمینه فرهنگ سازی کار کند.

معاون شهردار تهران با اشاره به اینکه در حوزه حمل و نقل و ترافیک نیز سازمان حمل و نقل و معاونت حمل و نقل بهتر از همه سازمان ها می تواند برنامه های اجتماعی و فرهنگی را طراحی و اجرا کند، اظهار کرد: چگونه می خواهیم این ماموریت ها را از این سازمان ها بگیریم و بدهیم به سازمان فرهنگی و هنری در حالی که تفکیک کار فرهنگی و اجتماعی امکان پذیر نیست.

امانی خاطرنشان کرد: یک اساسنامه مصوب داریم در سازمان فرهنگی و هنری که نمی توانیم یک کلمه به آن اضافه یا یک کلمه از آن کم کنیم. آنچه در یک سال گذشته در دستور کار است این است که بنا بر این گذاشته شده که اساسنامه سازمان بر مبنای کار فرهنگی و اجتماعی و هنری شهر تهران باشد.

معاون برنامه ریزی شهرداری تهران همچنین به واگذاری اداره اماکن فرهنگی شهر تهران به سازمان فرهنگی و هنری اشاره کرد و گفت: در راستای این تفکیک سازی ها بیش از ۲۸۰ اماکن فرهنگی و کتابخانه تحویل سازمان فرهنگی و هنری شده است از آن جمله می توان به مجموعه باغ کتاب، تئاتر خاوران، موزه شهید بهشتی، موزه انتظامی اشاره کرد که البته هنوز این روند تکمیل نشده است.

امانی عنوان کرد: هر آنچه که به فرهنگ شهرنشینی، ترافیک و تفکیک پسماند مربوط می شود به معاونت اجتماعی و تمامی فعالیت های هنری و اداره اماکن به سازمان فرهنگی و هنری واگذار شده است.

معاون برنامه ریزی شهرداری تهران در این راستا قانون مصوب سال ۷۸ مجلس شورای اسلامی را در صحن شورای شهر قرائت کرد و گفت: بر اساس بند ۲ این قانون تمرکز فعالیت های فرهنگی و هنری و هزینه ها می بایست در سازمان فرهنگی و هنری انجام شود و شهرداری موظف است کلیه مراکز با ماهیت فرهنگی و هنری و ورزشی را طی یک ماه پس از این قانون به سازمان فرهنگی واگذار کند.

وی با بیان اینکه در تبصره ۳ این قانون نیز آمده است که شهرداری مکلف است کلیه مراکزی که به عنوان مراکز فرهنگی تاسیس کرده را به حالت اولیه درآورده و به سازمان فرهنگی و هنری واگذار کند، ادامه داد: بر اساس این اساسنامه تفکیک سازی ها گفته شده است. گفته های امروز برخی اعضای شورا جای تعجب دارد. زیرا این مراکز را به دشمنان که تحویل نداده ایم.

امانی با تاکید بر اینکه این مراکز را به سازمانی زیر مجموعه شهرداری می دهیم که بر اساس اساسنامه همه اموال آن متعلق به شهرداری است، افزود: کجا خلاف قانون انجام شده است؟ اگر اساسنامه و قانون جدید تصویب شود همان را انجام می دهیم. در این خصوص باید بگویم یک کسی به ما اجازه دهد این قانون را رعایت نکنیم.

در ادامه جلسه مهدی چمران رییس شورای اسلامی شهر تهران به جمع بندی نظرات پرداخت و پیشنهاد داد : در وهله نخست شهرداری تهران ملزم به ساماندهی ماموریت های فرهنگی و اجتماعی و هنری شود و این ساماندهی ها برعهده شهرداری ها باشد. ضمن آنکه در این زمینه ارائه لایحه نیاز نیست.

وی ادامه داد: شهرداری می بایست روند این ساماندهی ها را هر سه ماه یک بار در شورا ارائه کند و لازم است که این ساماندهی ها همچنان ادامه یابد و گزارشی در این زمینه ارائه شود.

چمران همچنین تصریح کرد: در عین حال لازم است تا کمیته مشترک فرهنگی با مجلس شورای اسلامی و دفتر مقام معظم رهبری البته در صورت موافقت این دو نهاد تشکیل شود تا به راه حلی مشترکی در این زمینه برسیم.

رییس شورای شهر با تاکید بر اینکه در کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی نه فرصتی وجود دارد و نه نمایندگان نیازی می بینند که در این زمینه تصمیماتی اتخاذ شود، ادامه داد: همچنین باید از سوی شورا و شهرداری یک طرح جامع و کامل که به روز باشد در این زمینه تهیه شود. البته نباید فراموش کنیم که مطابق برنامه دوم و سوم تمامی ساماندهی ها برعهده شهرداری است.

این پیشنهاد در نهایت به رای گذاشته شد و اعضای شورا با اکثریت آرا آن را به تصویب رساندند.