دریای خزر دریای بسته جهان است که از قسمت جنوبی شرقی خود یعنی خلیج گرگان در حال پسروی است و این مساله تا جایی پیش رفته است که اکنون به یک بحران برای منطقه تبدیل شده است. پسروی آب خلیج گرگان از سمت سواحل بندرترکمن و بندرگز در سال های گذشته آغاز شده است که همین علت باعث بوجود آمدن جزیره های متعددی در خلیج گرگان شده که حتی رفت و آمد قایق ها در این محل را مختل کرده و تبعات مختلفی برای منطقه و حتی کشور دارد که باعث ایجاد بحران های زیست محیطی ، اجتماعی و توسعه ای و حتی کوچ اجباری در پی دارد. معضل پسروی آب خزر به حدی است که کارشناسان هشدار داده اند اگر به عنوان یک اولویت محیط زیستی کشور برای آن تدابیر ویژه ای در نظر گرفته نشود، حادثه ای تلخ تر و حادتر از دریاچه ارومیه را در منطقه حاشیه خزر تجربه خواهیم کرد. ورود پساب های صنعتی از استان های همجوار و سیل های فصلی منتهی به خلیج گرگان و کاهش سطح آب باعث افزایش غلظت و میزان آلایندگی ها شده تا جایی که مرگ موجودات خلیج را رقم زده است. از سوی دیگر ماهیان خاویار، تنها گونه جانوری باز مانده از عصر یخبندان است و به عنوان فسیل زنده شناخته می شود که زیستگاه و بهترین محل تخم ریزی در دریای خزر را از دست داده و باعث انقراض آن شده و علاوه بر ایجاد یک معضل زیست محیطی باعث ایجاد مشکلات اقتصادی برای ساکنان حاشیه خزر شده است به گونه ای که حتی برنامه های اقتصادی استان در این حوزه را هم با چالش رو به رو کرده است. از سوی دیگر این بحران به برنامه های توسعه ای گلستان که برپایه گردشگری دریایی مستقر بوده هم آسیب زده و عملا باعث شده بسیاری از طرح ها از جمله طرح گردشگری آشوراده تحت شعاع این بحران قرار بگیرد.کارشناسان و مسئولان با تشکیل کمیته بحران در سطح استانی و ملی درحال بررسی راهکارهای موجود برای حل این بحران هستند .
خشک شدن تالاب بین المللی گمیشان در حاشیه دریای خزر همجوار شهرستان گمیشان استان گلستان که روزگاری محل صید و شکار بوده است.
دامداری که گله شترش در مرتع حاشیه تالاب بین المللی گمیشان در حاشیه دریای خزر ، شهرستان گمیشان استان گلستان به چرا برده است.
عملیات نجات و کمک کردن توسط یگان حفاظت شیلات به ماشین آژانسی که در گل و لای تالاب بین المللی گمیشان برای عکاسی از آن رفته بودیم و گیر کرده بود بعد از سه ساعت معطلی انجام شد.
قایقی در ساحل جزیره آشوراده در دریای خزر بعلت خشک شدن دریا و عدم استفاده از ان از بین رفته و در زیر ماسه ها پنهان شده است.
پس روی آب در خلیج گرگان و خشک شدن دریا باعث تهدید ماهیان خاویاری بعنوان فسیل زنده شده و این مساله به شدت روی پرورش و تکثیر اینگونه ارزشمند که شغل اصلی ساکنان منطقه است تاثیر گذاشته است.
خشک شدن ساحل جزیره آشوراده در خلیج گرگان.
کانال خزینی محل رفت و آمد قایق ها و کشتی ها و محلی برای چرخش آب در خلیج گرگان بوده که بعلت عقب نشینی و خشک شدن دریا این کانال در حد فاصل جزیره آشوراده و شبه جزیره میانکاله کف قایق های عبوری به گل و لای گرفته و عبور و مرور را سخت میکند.
پایین افتادن سطح آب در خلیج گرگان باعث شده است که اسکه ها بلااستفاده شده و قایق ها نتوانند در مسیر اسکله و جزیره آشوراده در رفت و امد به همین دلیل آن را برعکس میکنند تا بعلت رطوبت و عوامل دیگر از بین نروند.
قعله رضا خانی در جزیره آشوراده در خلیج گرگان که در دهه 70 بعلت بالا امدن آب رها شد و در معرض تخریب قرار گرفت.
جزیره آشوراده پس از بالا امدن آب دریای خزر در دهه 70 خالی از سکنه شد اما اکنون قهوه خانه قدیمی آن در روزهای پنجشنبه و جمعه به مسافران سرویس ارایه می دهد.
چایخانه جزیره آشوراده که در روزهای پنجشنبه و جمعه بعلت حضور مسافرین گاها باز است و محل تجمع و حضور سربازان مرزبانی هست..
منزلی در جزیره آشوراده در دریای خزر که تقریبا خالی از سکنه شده به مسافرینی که مایل به شب ماندن و گردشگری اکوتوریسم داشته باشند ، در جزیره باشند اجاره می دهند.
به گل نشستن قایقی که مسافرین و گردشگران اسکله بندرترکمن را در مسیر جزیره و بندرترکمن حمل میکردند.
به گل نشستن قایق هایی که مسافرین و گردشگران اسکله بندرترکمن را در مسیر جزیره و بندرترکمن حمل میکردند.
پس روی آب دریای خزر باعث خشک شدن ساحل و اسکله بندرترکمن و خلیج گرگان شده است.
پایه های اسکله بندرترکمن در خلیج گرگان بدلیل پس روی اب دریای خزر در حال از بین رفتن است.
عقب نشینی آب و خشک شدن دریا در ساحل و اسکله بندرترکمن باعث شوری و آلودگی بیش از حد مجاز و مرگ ماهیان و بخصوص ماهیان خاویاری در خلیج گرگان شده است.
مرکز نگهداری ماهیان فسیلی خاویاری در جزیره آشوراده خلیج گرگان که ماهیان نارس را تا زمان تکثیر محافظت میکنند تا از انقراض آن جلوگیری شود.
با پسروی آب دریا در کانال چاپاقلی در حد فاصل خلیج گرگان و دریا خزر این محل زمانی محل رفت آمد قایق و کشتی ها بوده که با خشک شدن دریا جزیره های زیادی بوجود آمده است .
با پسروی آب دریا در کانال چاپاقلی در حد فاصل خلیج گرگان و دریا خزر این محل زمانی محل رفت آمد قایق و کشتی ها بوده که با خشک شدن دریا جزیره های زیادی بوجود آمده است .
بستر دریا که با پسروی در کانال چاپاقلی در حد فاصل میان خلیج گرگان و دریای خزر ، صدف و گوش ماهی ها در خشکی نمایان شده است.
مرگ پرنده دریای بعلت شکار و عدم تامین غذا بعلت خشک شدن بستر دریا در خلیج گرگان
صیادانی که بعلت نبود شغل و شرایط شوره زار بودن زمین ها و خاص منطقه مجبور به صید ماهی میشوند تا رزق و روزی خود را از بستر دریا در کانال چاپاقلی در حد فاصل جزیره آشوراده در خلیج گرگان کسب کنند.
صیادانی که بعلت نبود شغل و شوره زار بودن زمین های کشاورزی مجبورند رزق و روزی خود را از کف دریا در کانال چاپاقلی در حد فاصل جزیره آشوراده و دریا در خلیج گرگان جستجو کنند.
اسب های وحشی جزیره آشوراده در منطقه خشک شده ، حد فاصل جزیره آشوراده و دریا در منطقه کانال چاپقلی
خوکی در جستجوی غذا در خشکی بستر دریا در کانال چاپاقلی در حد فاصل میان جزیره آشوراده و دریای خزر در خلیج گرگان که عمق آن حدود یک متر عمق آنست در رفت و آمد است.
حواصیل خاکستری در منطقه خشکی دریا در کانال چاپاقلی در خلیج گرگان
گیر کردن قایق شیلات در کانال چاپقلی در محل اتصال خلیج گرگان به دریای خزر
فضای خشک شده بستر دریا و جزیره ای در حد فاصل جزیره آشوراده و دریای خزر در کانال چاپقلی
خشک شدن ساحل اسکله بندر ترکمن در خلیج گرگان باعث عدم رونق و رزق و روزی شرکت تعاونی قایق موتوری آشوراده و کم شدن گردشگران و مسافران در مهمترین نقطه هدف گردشگری استان شده است.
خشک شدن و عقب نشینی آب دریا در خلیج گرگان مانع رفت و آمد قایق ها و گیر کردن آن ها در گل و لای شده است. همین عوامل باعث میشود مسافرین و گردشگران از اسکله بندرترکمن تا جزیره آشوراده در معرض خطر باشند.
نبود مدیریت درست و عدم ارائه خدمات مناسب در ساحل بندرترکمن باعث دپوی زباله در اسکله که هدف اول گردشگری استان است شده و نمای بسیار بد و زننده را برای مسافران ایجاد کرده است.
خشک شدن ساحل و عقب نشینی دریا باعث عدم رونق بازارچه ساحلی بندرترکمن شده است که این خشکسالی در جذب گردشگران تاثیر گذاشته است.
خشک سالی و عقب نشینی آب دریا باعث عدم حضور گردشگران و مسافران شده و همین مسیله بر روی رزق و روزی منطقه تاثیر گذاشته و کار و کاسبی کساد هست.
خشک شدن ساحل و عقب نشینی دریا باعث عدم رونق بازارچه ساحلی بندرترکمن شده است که این خشکسالی در جذب گردشگران تاثیر گذاشته است.
نمای هوایی خلیج گرگان و اسکله بندرترکمن به سمت جزیره آشوراده در فروردین 1394 که میزان پس روی و خشکسالی ساحل و خلیج گرگان را نشان میدهد.
نمای هوایی دهنه خلیج گرگان و جزیره آشوراده به سمت اسکله بندرترکمن در فروردین 1394 که میزان پس روی و خشکی را نشان میدهد.