به گزارش خبرنگار مهر، اگرچه استفاده از کلمه سونامی برای ورود گردشگران خارجی به ایران توسط معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی جنجال به پا کرد و عدهای را برآن داشت تا بگویند که سونامی کلمهای نامناسب برای نشان دادن افزایش روند ورود گردشگران خارجی به ایران است اما حتی اگر به قول مسعود سلطانیفر، از سال ۲۰۱۷ شاهد سونامی گردشگری در ایران باشیم بازهم سازمان متبوع سلطانیفر نمیتواند وظیفهاش را در قبال پذیرایی از مهمانان و پرزنت کردن کشورش به دنیا انجام دهد. چون در یک نمونه بسیار کوچک، سایت این سازمان هیچ اطلاعاتی از گردشگری برای ارائه ندارد!
یکی از وظایف سازمان میراث فرهنگی که هیچ گاه در هیچ دولتی نتوانست به آن بپردازد؛ ایجاد یک پرتال جامع برای حوزه گردشگری بود. هر چند به نظر راهاندازی یک سایت که بتوان تمام اطلاعات گردشگری را در آن پیدا کرد کار آسان و سادهای باشد اما سازمان میراث فرهنگی گویا هنوز اهمیت وجود چنین سایتی را درک نکرده است چون نتوانسته از زمان ایجاد سازمانی مستقل برای گردشگری، حداقل سایت خود را به روز کند.
سازمان میراث فرهنگی تنها متولی حوزه گردشگری ایران است که میبایست بتواند حداقل سیاست گذاری کرده تا زیرساختهای حوزه گردشگری ایجاد شود. اما با کدام مرجع اطلاع رسانی؟
در این عصر که همه گردشگران داخلی و خارجی اولین راه برای کسب اطلاع از سرمایهگذاریها و یا جاذبههای گردشگری هر شهر و کشوری را رجوع به سایتهای اینترنتی میدانند، این سازمان در به روز کردن سایت خود نیز عقب مانده است هر چند هر از گاهی یک مراسم رونمایی گذاشته و از سایتی به اصطلاح جامع رونمایی میکنند، اما پس از مدتی این سایت نیز مانند سایتهای دیگر این حوزه معطل و خالی از گردشگر میماند.
یکی از این مراسم رونمایی از سایتهای اطلاع رسانی جامع و کاملی که قرار بود پاسخگوی نیاز گردشگران باشد و نه تنها ایرانیها بلکه مردم کشورهای دیگر نیز آن را به ۵ زبان زنده دنیا ببینند، TIURISMIRA بود.
مراسم رونمایی از این سایت با حضور معاون اول رئیس جمهور و طالب ریفاعی دبیرکل سازمان جهانی جهانگردی در بهمن ماه سال ۹۳ برگزار شد. اگرچه اطلاعات زیادی در سایت درج نشده بود، اما همان زمان از این سایت رونمایی کرده و گفتند که در آینده محتوای آن به روز میشود. اما دریغ از درج یک مطلب اضافه تر!
در این سایت، کاربران مشاهده خواهند کرد که تنها ۱۲ دفتر خدمات مسافرتی معرفی شده است در بخش معرفی جاذبههای گردشگری، تصاویر به کار گرفته شده چنان چینش شدهاند که گویی تنها برای خالی نماندن این فضا کار گذاشته شدهاند چرا که هیچ کدام سایز مناسبی ندارند.
میراث جهانی ایران در این سایت تنها با یک مطالب کپی شده از سایت ویکی پدیا معرفی شده به نحوی که مراجعه گردشگران به ویکی پدیا و یا هر سایت دیگری به طور حتم بیشتر از این سایت به اصطلاح جامع(!) اطلاعات در اختیار کاربر قرار می دهد.
اگرچه سازمان میراث فرهنگی در گزارش عملکرد خود همیشه از نام آثار جهانی ایران یاد میکند که به ثبت رسانده اما در همین سایت میتوان مشاهده کرد که برای جایی مانند تخت سلیمان که از آن به مجموعه تخت سلیمان یاد شده، تصاویری از قره کلیسا نیز وجود دارد این درحالی است که قره کلیسا در پرونده دیگری به نام کلیساهای ایران به ثبت رسیده و اصولا ارتباطی با تخت سلیمان ندارد. اما در این صفحه اطلاعات اشتباه به گردشگر داده میشود.
جالب اینجاست که در پایان صفحات اینترنتی این سایت نوشته شده «کلیه حقوق مادی و معنوی متعلق به سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است و هرگونه بهره برداری از مطالب و تصاویر آن با ذکر منبع، آزاد است» این درحالی است که مطالب وتصاویر سایتهای دیگر در این سایت به روز شده اما در کنار هیچ کدام از آنها منبع ذکر نشده است.
لینکهایی که به این سایت مرتبط شده است مربوط به بخشهای دیگر حوزه گردشگری است یکی از آنها مربوط میشود به خانه مسافر. خانههای مسافر عنوان طرحی است که معاون گردشگری آن را ارائه داد و اعلام کرد که سایتی برای رزرو این خانهها به روز شده است.
نیم نگاهی به این سایت نشان میدهد که نه میتوان به آمار خانه مسافرها دست پیدا کرد و نه میتوان شماره تلفن به روز آنها را به دست آورد چرا که برخی از آنها با تغییر کد تلفن شهرستانها تغییر کرده و هیچ گاه کسی نبوده که آنها را به روز کند. بنابراین چنین سایتی نیز برای به دست آوردن اطلاعات مربوط به خانه مسافرها قابل اعنتا نیست. از این دست سایتها در دوره ریاست مسعود سلطانیفر در سازمان میراث فرهنگی و مرتضی رحمانی موحد، معاون گردشگری این سازمان زیاد رونمایی شد.
در روز جهانی گردشگری سال گذشته نیز سایت دیگری افتتاح شد. IRAN LAND SCAPE یک سایت اطلاع رسانی گردشگری بود که به گفته طراح آن، قرار بود اطلاعات جامعی را در حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در اختیار مردم قرار دهد. اما این سایت هم اکنون غیر فعال است.
پیش از این در تیرماه سال ۸۹ رضا موسوی، معاون وقت گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در مراسمی با همکاری یک شرکت خصوصی در حوزه گردشگری از برگزاری مسابقه و جشنواره دائمی عکس جذابیتهای گردشگری ایران در فضای مجازی خبر داد و گفت: پایگاه اطلاع رسانی www.persianchrome.ir بانک تصاویر گردشگری ایران است که در آن هر گردشگر میتواند تصاویر مربوط به نقاطی که از آن دیدن کرده است را ببیند.
وی همچنین گفته بود که این سایت پس از گذشت چند ماه میتواند اطلاعات گردشگری مفصلی را درباره جاذبههای ایران به ایرانیان و گردشگران خارجی ارائه کند. تمامی آژانسهای مسافرتی نیز اطلاعات خودشان را درباره برگزاری تورهای گردشگری در این سایت قرار میدهند تا این پایگاه به آدرسی برای تکمیل اطلاعات لازم هر گردشگر خارجی تبدیل شود.
اما پس از گذشت تنها چند ماه نه تنها این مسابقه هیچ وقت برگزار نشد بلکه اطلاعات آن نیز به روز نشد.
mvconline.ir هم عنوان سایت دیگری بود که قرار شد تا دفاتر خدما مسافرتی در آن اطلاعات خود را به روز کنند اما این سایت اکنون غیرفعال است. حتی در سایت روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی به نشانی CHTN.ir نیز نمیتوان اطلاعات درست کامل و دقیقی درباره میراث ایران پیدا کرد. تنها استفاده سایتهای مرتبط با سازمان میراث فرهنگی بازنشر اخبار غیرانتقادی رسانههای دیگر و یا عکس بازدیدها و اخبار مربوط به رئیس این سازمان است. سایت اداری سازمان میراث فرهنگی نیز به نشانی ICHTO.IR تهی از اطلاعات مربوط به گردشگری ایران است.
درباره اینکه چرا هنوز سازمان میراث فرهنگی نتوانسته از عهده کار کوچکی که همان ایجاد یک سایت اطلاع رسانی است برآید، یا هیچ کسی پاسخگو نیست و یا اگر هست، هزاران وعده و وعید در آینده ای که معلوم نیست، می دهند. یک از آنها علی باقر نعمتی زرگران است که مسئولیت بازاریابی و تبلیغات گردشگری سازمان میراث فرهنگی را بر عهده دارد و از هرگونه توضیحی در این باره خودداری می کند و در مواقعی هم که می تواند اعلام کند در آینده کورسوی امیدی شاید وجود داشته باشد، از خبرنگار مهر می خواهد آن را ننویسد!