خبرگزاری مهر - حسن قمی - علیرضا نوری - گروه استان ها: بهعنوان روستای پاک در مازندران معرفیشده و بهعنوان گوهری در دامنه جنگلهای شمال میدرخشد، اما مشکلاتش همچنان پابرجاست.
برای رسیدن به این روستای جلگهای که در بالادست قرار دارد باید ۷.۵ کیلومتر از شهر نشتارود به سمت جنگل بروید، با عبور از جاده جنگلی زیبا و دیدن باغهایی که حصارهایشان با پرچین از هم جداشدهاند به روستای برمیخورید که همهجوره پاک است و مردمانی پاکسرشت دارد.
اینجا نه از دودودم خبری است، نه از اعتیاد، سرقت و طلاق و معرفی اش به عنوان روستای پاک سبب شد تا مسیر ۲۰۰ کیلومتری ساری به تنکابن را برای دیدنش طی کنیم. پیشینه روستا به ۱۰۰ سال پیش برمیگردد و از قدیمالایام به گوهر سرا، گاوسیر و گوهسر مینامیدنش و به دلیل قرار گرفتن بالای کوه، کوه سر مینامندش.
روستای کوه سر از توابع بخش نشتا شهرستان تنکابن و در منطقه جنگلی جلگهای قرار دارد و اهالی آن بیشتر به دامداری، باغات مرکبات اشتغال دارند، جوانان روستا بیشتر دانشآموخته هستند از تحصیلات دیپلم گرفته تا لیسانس و فوقلیسانس و همگی از دودودم پاک و ورزشکار هستند.
پاک بودن روستا از اعتیاد سبب شده تا از سوی مسئولان بهعنوان روستای نمونه و پاک معرفی شود
حرمت الله شهرودباری رئیس شورای اسلامی روستای کوه سر به خبرنگار مهر میگوید: در این روستا بههیچوجه فرد معتاد نداریم و تعداد افراد سیگاری نیز انگشتشمار و مسن هستند، پاک بودن روستا از اعتیاد سبب شده تا از سوی مسئولان بهعنوان روستای نمونه و پاک معرفی شود و مراسمی نیز در این زمینه با حضور مسئولان در روستا برگزارشده است.
جوانان روستا در ایام فراغت به ورزش میپردازند و علاوه بر اعتیاد دیگر آسیبهای اجتماعی نظیر طلاق و سرقت نیز در روستا وجود ندارد و یک نوع انزجار مردمی نسبت به اعتیاد و آسیبهای اجتماعی در روستا شکلگرفته است و سبب شده تا بهعنوان روستای پاک از سوی مسئولان امر معرفی شود.
رئیس شورای اسلامی روستا کوه سر ادامه میدهد: از سالهای قبل چون شغل دامداری و مرکبات بود اکثر جوانان باتربیت درست، دنبال کارگری، تحصیل بودند و ازاینرو آسیبهای اجتماعی در روستا وجود ندارد.
یوسف شهرودباری دهیار روستا نیز به خبرنگار مهر میگوید: به دلیل تربیت مناسب و غنای فرهنگی خانوادهها، گرایش فرزندان بهسوی اعتیاد وجود ندارد، در این روستا مراکزی مانند قلیان سرا وجود ندارد و جوانان در اکثر اوقات فراغت یا به کار و یا به ورزش مشغول هستند.
وی بابیان اینکه بیشتر اهالی روستا تحصیلکرده هستند، ادامه میدهد: وابستگی بین خانوادهها زیاد است و این سبب میشود تا گرایش به آسیبهای اجتماعی در بین اهالی وجود نداشته باشد.
وی از برگزاری همایش روستای پاک با حضور مسئولان خبر داد و میگوید: طلاق اصلاً در روستا وجود ندارد و از بعد از انقلاب این پدیده صفر بوده است.
دهیار کوه سر شمار جمعیت روستا را حدود ۳۰۰ نفر اعلام میکند و بیان میدارد: در مدرسه ابنسینا ۲۷ دانشآموز تا ششم ابتدایی مشغول تحصیل هستند و علاوه بر این ۱۴ دبیرستانی و راهنمایی داریم و حدود هشتتا ۹ نفر دانشجو هستند.
به گفته وی، روستای کوه سر چهار جانباز و یک جانباز آزاده تقدیم کرده است و بیشتر اهالی آن در دوران دفاع مقدس نقشآفرینی کردهاند و اولین روستایی است که آماری درزمینهٔ سرقت ندارد.
شناسایی چهار روستای پاک در تنکابن
سید امیرحسینی جو فرماندار ویژه شهرستان تنکابن نیز بابیان اینکه باید انزجار مردمی نسبت به ناهنجاریهای اجتماعی ایجاد کنیم از شناسایی چهار روستای پاک در شهرستان خبر داد و گفت: روستای کوه سر بهعنوان روستای پایلوت و نمونه معرفیشده است.
وی اظهار داشت: سیاست کلی شهرستان این است که از پتانسیلهای شوراها و مردم برای مقابله با آسیبهای اجتماعی و اعتیاد استفاده کنیم و نوعی انزجار عمومی را تقویت کنیم.
وی با اشاره به برگزاری جشن روستای پاک در روستای کوه سر یادآور شد: برگزاری اینگونه مراسمها سبب تقویت مشارکت اهالی برای مقابله با آسیبهای اجتماعی میشود.
حسینی جو تصریح کرد: همچنین جشنواره روستای پاک سبب ایجاد رقابت بین روستاییان میشود زیرا همه دوست دارند تا روستاهایشان عاری از طلاق و اعتیاد باشد و فرصتی است تا از مشارکت مردمی و عمومی بهرهگیری کنیم.
شهاب لهراسبی رئیس حوزه قضایی بخش نشتا نیز در گفتگو با خبرنگار مهر بابیان اینکه روستای کوه سر بهعنوان روستای نمونه و پاک معرفیشده، یادآور شد: وقتی مردم وارد قضیه شوند ماندگاری و سرعت کار برای مقابله با آسیبها افزایش مییابد.
روستای کوه سر ازجمله روستاهایی است که برخی آسیبهای اجتماعی نظیر طلاق و سرقت را در آن شاهد نیستیم
وی افزود: روستای کوه سر ازجمله روستاهایی است که برخی آسیبهای اجتماعی نظیر طلاق و سرقت را در آن شاهد نیستیم.
اختلاف ارتفاع از سطح دشت، قرارگیری اراضی جنگلی در اطراف روستا، زیبایی خاصی بخشیده است، اما این روستای پاک با مشکلات زیادی دستوپنجه نرم میکند. حرمت الله شهرودباری رئیس شورای اسلامی روستای کوه سر با اشاره به مشکل آب روستا میگوید: آب روستا از چشمههای بالادست تأمین میشود و برای مجوز گرفتن آن دچار مشکل شدیم و خواستار حمایت مسئولان آبفار استان هستیم و تاکنون پیگیریهای زیادی در این زمینه کردهایم که نتیجه نداد.
وی نداشتن خط تلفن ثابت را از دیگر مشکل اهالی بیان کرد و گفت: درحالیکه محدوده تا حدفاصلِ کشتارگاه از تلفن ثابت برخوردار هستند، این روستا از این نعمت محروم هستند ولی مخابرات استان نیز همکاری خوبی در این زمینه نداشته است.
مشکلات دیرینه روستا/ از آب و راه تا تلفن
یوسف شهرودباری دهیار روستا نیز، محدود بودن محدوده بافت را از مشکلات بیان کرد و گفت: ۹۰ درصد اراضی مسکونی شیبدار هستند و نیازمند بازنگری در طرح هادی هستیم.
وی نبود خانه بهداشت و نانوایی را از دیگر مشکلات برشمرد و خواستار مساعدت مسئولان امر شد و گفت: در حال حاضر اهالی برای تهیه نان باید مسیر ۱۰ کیلومتری شهر به روستا را طی کنند.
شهرودباری، رانش جاده را از دیگر مسائل بیان کرد و گفت: آسفالت و مسیر جاده رانش و نشست کرده است و نیازمندیم تا مسئولان در این حوزه تلاش داشته باشند.
وی با اشاره به فعالیت منابع طبیعی، شرکت زربال و نئوپان در نزدیکی روستا گفت: این شرکتها وادارات نسبت به جذب نیرو و کارگر از بین جوانان این روستا همکاری مطلوبی ندارند.
کوهسر با تلاش اهالی و مردمان به رنج خوگرفته اش از آسیب های اجتماعی پاک مانده و نیاز است تا مسئولان نیز برای رفع مشکلات دیرینه این روستا آستین همت زنند تا کوهسر به واقع به گوهرسرا تبدیل شود.