در حالي كه پياز زعفران هاي انتقال يافته از ايران به افغانستان كه البته خروج آن از كشور ممنوع است ، در اين كشور در حال تكثير و باردهي است ، موسسات تحقيقاتي آمريكا اعلام كرده اند زعفران هرات به لحاظ كيفيت و طعم ، مطلوب تر از زعفران ايراني است .

به گزارش خبرنگار اقتصادي مهر در مشهد و به نقل از پايگاه خبري بين المللي زعفران، درحالي كه سال گذشته كمتر از يك تن زعفران در استان غربي هرات افغانستان برداشت شد ، پيش بيني مي شود اين رقم امسال دركل افغانستان از مرز يك و نيم تن بگذرد.

طبق اين گزارش،  افغان ها پياز زعفران خود را از ايران به كشورشان منتقل كرده اند در حاليكه ايران خروج پياز زعفران به خارج از كشور را به عنوان يكي از ذخاير ژنيتيكي خود ممنوع كرده است .

محمد حسن مشكاني مدير عامل اتحاديه زعفرانكاران ايران چندي پيش اعلام كرده بود : از چهار سال گذشته به علت افت قيمت زعفران در بازارهاي داخلي زعفران كاران ايراني  خارج كردن پياز زعفران و فروش آن به افغان هاي داخل كشوررا براي جبران ضرر و زيان خود به كار برده اند. 

وي گفت : افغاني هايي كه در گذشته در اراضي زعفران ايران فعاليت مي كردند با بهره گيري از تجارت زعفران كاران ايراني و استفاده از كود و سم و پرورش پياز مذكور در شرايط مطلوب توانسته اند عملكرد زعفران را تا 15 كيلوگرم افزايش دهند .

وي خاطر نشان كرد : اين در حالي است كه عملكرد زعفران در ايران به علت خشكسالي با افت شديدي مواجه شده و به كمتر از 5 كيلوگرم رسيده است .

براساس اين گزارش : در حالي كه پياز زعفران هاي انتقال يافته به افغانستان در حال تكثير و باردهي است ، موسسات تحقيقاتي آمريكا اعلام كرده اند زعفران هرات به لحاظ كيفيت و طعم ، مطلوب تر از زعفران ايراني است .

عبدالرحيم عثماني ناظر پروژه هاي زراعتي موسسه خدمات بشري كاتوليك ها در هرات گفت : اخيرا صد گرم از زعفران هرات به عنوان نمونه به آمريكا ارسال شده و در نهايت اعلام شد كه كيفيت و رنگ زعفران افغانستان در بين محصول زعفران ساير كشورها مقام نخست را دارد .

وي افزود : در اين تحقيقات وجود برخي از انواع ميكروب ها در زعفران تشخيص داده شده است كه علت آن بسته بندي زعفران با دست و نبود دستگاه هاي مخصوص است .

اين در حالي است كه بشير احمد احمدي مدير ترويج اداره كشاورزي و آبياري هرات در اين خصوص اظهار داشت : كشور فرانسه وعده داده است كه دستگاه هاي بسته بندي زعفران را به افغانستان ارائه نمايد كه دراين صورت زعفران به نام و با آرم خاص افغانستان به بازارهاي جهاني صادر خواهد شد .

به گفته وي زعفران افغانستان سال گذشته بخاطر كيفيت عالي  مقام اول بهترين محصول زعفران را در سطح جهان كسب نمود .

با وجود اين محمد هاشم اسلمي مدير زراعت  موسسه دانماركي داكار كه از جمله موسسات فعال در زمينه امور كشاورزي به خصوص زعفران در هرات است اظهار داشت : كشت زعفران بيشتر سنتي است و كمتر از وسايل مكانيزه در آن استفاده مي شود.

وي اضافه كرد : در صورتيكه كشاورزان افغان حمايت و تشويق شوند و با توجه به آب و هوا و خاك مناسبي كه افغانستان دارد علاوه بر جايگزين كردن زعفران به عنوان كشت جايگزين خشخاش ،مي توان از آن به عنوان يك منبع درآمد بسيار عالي سود برد .

كشاورزان افغان نيز ضمن استقبال از كشت زعفران معتقدند كه اگر دولت اين كشور در اين زمينه از آنان حمايت كند تا بتوانند محصول خود را به شكل مناسب بسته بندي كنند ديگر محصول زعفران آنان به شكل قاچاق و به نام ديگر كشورها در بازارهاي دنيا به فروش نخواهد رفت.

گفتني است ، بنا بر اظهارات مسئولين زراعت هرات ، زعفران از قرن ها قبل در افغانستان كشت مي شده است، اما تحقيقات علمي پيرامون توسعه و فراگير كردن آن سي سال قبل از سوي وزارت زراعت در مزرعه تحقيقاتي اردوخان استان هرات آغاز شد كه به علت آغاز جنگ هاي داخلي و ناامني ناتمام ماند اما در سال 1370 از سوي موسسه داكار مجددا ادامه يافت .

از سوي ديگر، به باورعده اي از آگاهان مسايل تجاري در حال حاضر هر كيلو زعفران هرات در بازار داخلي معادل 280 دلار به فروش مي رسد كه پس از انتقال قاچاق به كشورهاي پاكستان و يا هند تا 600 دلار فروخته مي شود و در آنجا با بسته بندي مارك و نشان كشور مربوطه در اروپا و آمريكا بين 800 تا هزار دلار به فروش مي رسد و اين در حالي است كه دولت افغانستان نيز در صدد است به منظور مبارزه با كشت خشخاش ،زعفران را جايگزين آن كند .