سيد مرتضي سجاديان كه با خبرنگار سياسي "مهر" گفتگو مي كرد، اظهار داشت: تي اچ مارشال جامعه شناس مشهور انگليسي 3 نوع حقوق شهروندي را براي انسان ها تعريف كرده كه دولت دكتر احمدي نژاد مي تواند بهتر از هر كارشناس و صاحبنظري كارنامه خود را بر اساس اين حقوق ارزيابي كند.
وي از "حقوق مدني، حقوق سياسي و حقوق اجتماعي" به عنوان "انواع حقوق ملت ها" از ديدگاه "مارشال" ياد كرد و متذكر شد: اگر دولت توانست با انجام وظايف خود، اين حقوق را احيا و رعايت نمايد، از نمره قابل قبولي برخوردار خواهد بود ولي چنانچه تحقق اين حقوق در سطح جامعه مشهود نباشد، مسئولان اجرايي بايد آسيب شناسي و راهكاري مناسب اتخاذ كنند.
دولت از يك موقعيت طلايي برخوردار است و آن يكدستي و همراهي كامل بين دستگاههاست |
سجاديان، آزادي بيان و عضويت در احزاب را از حقوق سياسي افراد دانست و در اين خصوص توضيح داد: دولت نهم در طول يكسال گذشته مانع آزادي بيان نشد و اگر كساني سكوت سياسي پيشه كرده اند، خودشان مايل به سخن گفتن نبوده اند؛ اما در خصوص تقويت فرهنگ تحزب كوتاهي صورت گرفته است.
وي افزود: احزاب از نمادهاي جوامع دموكراتيك هستند و تا زماني نهادهاي مدني شكل نگيرند، توسعه سياسي محقق نخواهد شد، اما دولت نهم نه تنها اقدامي در جهت رشد و پويايي آنها نكرد، بلكه رئيس جمهور اعلام كرد كه فقط شنونده سخنان فعالان حزبي است و كار خود را انجام مي دهد.
اين روزنامه نگار كه معتقد است عملكرد دولت در حوزه تحزب ضعيف بوده است، در عين حال خاطر نشان كرد: احزاب نيز بايد مشي اعتدالي و منطقي داشته باشند تا از سوي نهاد قدرت جدي گرفته شوند.
دولت هنوز فرصت دارد از افراد توانمند، مدير و مدبر كه در گذشته و با سرمايه كشور تجربه اندوخته اند، به عنوان مشاوران امين خود در مواجهه با چالش ها بهره بگيرد |
مدير مسئول ارگان رسمي حزب كارگزاران سازندگي در خصوص كارنامه دولت در عرصه سياست خارجي نيز اظهار داشت: كوتاه نيامدن در برابر خواسته هاي نا مشروع برخي دولت ها اقدامي پسنديده و مورد قبول همگان است و دولت نهم در اين زمينه به خوبي عمل كرده است.
وي در عين حال خاطر نشان كرد: ايستادگي بر سر مواضع بايد با اتخاذ بهترين و قوي ترين شيوه ديپلماتيك انجام شود تا عزت ملت بزرگ ايران حفظ شود؛ چرا كه ايرانيان همواره اهل گفت و گو و تعامل بوده اند و قصد ندارند ديدگاه هاي خود را با زبان زور در جهان اعلام كنند.
سجاديان به مسئولان ديپلماسي كشور توصيه كرد در عرصه بين المللي قدرتمند تر و خرد ورزانه تر عمل نمايند و افزود: متوليان سياست خارجي بايد پيش از تبديل مسايل به بحران در دنيا، آنها را از طريق مذاكره حل كنند .
اين استاد جامعه شناسي دانشگاههاي تهران در ادامه اين گفت و گو با بيان اين كه يك سال از دوره فعاليت دولت معيار مناسبي براي ارايه نمره نيست، تصريح كرد: براي ارزيابي عملكرد دولت بايد به آثار و عوارض آن توجه شود، ولي آنچه اكنون مي توان اعلام كرد اين است كه اصول چهارگانه و وعده هاي دولت به طور كامل محقق نشده است.
وي افزود: بيشتر فعاليت هاي دولت نهم مقطعي است و به زير ساخت ها كم تر توجه مي شود؛ در واقع دولت به جاي ارايه تور و آموزش ماهيگيري به نسل امروز، به آنها ماهي مي دهد و هنگامي كه دولت قدرت را واگذار كند، ماهي ها تمام شده و مردم نيز هرگز ماهيگير نشده اند.
"تصميمات مقطعي فقط براي امروز است؛ چرا كه مانند مسكن ، درد را براي مدتي آرام مي كند و سطح توقعات را از نظام سياسي حاكم افزايش مي دهد، اما نسل فردا دولت امروز را به خاطر كوتاهي در ايجاد زيربناها براي رسيدن به جامعه توسعه يافته و عدم توجه به آيندگان نخواهد بخشيد".
از سجاديان درباره انتصابات دولت نهم سئوال شد كه وي پاسخ داد: در انتخاب مديران اجرايي كشور، بايد تعهد و تخصص را با هم در نظر داشت ولي در ايران يك دوره فقط تعهد ملاك است و در دوره ديگر تخصص مد نظر قرار مي گيرد.
اين روزنامه نگار افزود: امروز در انتصاب مديران دولت جديد كه با شعار اصولگرايي قدرت را به دست گرفته، صرفا به تعهد و برخورداري از وجدان كاري توجه شده و اين مساله سبب شده افرادي كه فاقد تخصص هاي لازم براي مديريت هستند، وارد اين عرصه شوند.
"در حالي كه كشورهاي عقب افتاده نيز داراي الگوي اقتصادي هستند، مسئولان اقتصادي كشور به خاطر عدم تسلط بر اين حوزه، هنوز نتوانسته اند يك مدل اقتصادي مشخص را ارايه دهند و در نتيجه هر روز با يك طرح و راهكار اقتصادي تازه مواجه مي شويم كه روز ديگر به علت عدم پاسخگويي به نيازها و مطالبات، جاي خود را به طرح ديگر مي دهد".
وي افزود: گفته مي شود مديران دولت جوان هستند و بايد به آنها فرصت آزمون و خطا داده شود اما از اين نكته مهم غفلت شده كه بايد در عرصه مديريت، ميران جوان بيشتر مجري باشند و از مشاوره و تجربه بزرگان كشور و نظام استفاده كنند تا پتانسيلي كه وجود دارد، به علت نا آشنايي با امور هدر نرود.
سجاديان با تاكيد بر اين كه به ترميم كابينه به معناي رايج امروزي معتقد نيست، در عبن حال ابراز اميدواري كرد "اگر قرار است در تركيب كابينه تغييرات صورت گيرد، در جهت بهبود كارآيي آن باشد".
وي ادامه داد: دولتمردان هنوز فرصت دارند به طور كاربردي و عملي از افراد توانمند، مدير و مدبر كه در دولت هاي گذشته و با سرمايه كشور تجربه اندوخته اند، به عنوان مشاوران امين خود در مواجهه با چالش ها بهره گيرند.
مدير مسئول روزنامه كارگزاران در بخش پاياني اين گفت و گو تعامل و هماهنگي بين قوا را در شرايط كنوني بسيار خوب ارزيابي كرد و اظهار داشت: دولت از يك موقعيت طلايي برخوردار است؛ چرا كه يكدستي و همراهي كامل بين دستگاههاي اجرايي در كشور به وضوح مشاهده مي شود. سجاديان ادامه داد: دولت هاي گذشته همواره نگران عدم همراهي و حتي مقابله قواي مقننه و قضاييه و رسانه ملي با خود بودند اما با وجود برخي اختلافات ظاهري كه مطرح مي شود، دولت احمدي نژاد و مجلس شوراي اسلامي و دستگاه قضايي در اصول و ريشه با يكديگر اختلافي ندارند.
وي افزود: اگر دولت اين موهبت را به فال نيك گرفته و با تعامل مثبت به تحولات آينده بنگرد و در جهت رشد و تعالي كشور تلاش كند، قطعا مي تواند منشاء آثار و خدمات شايسته باشد، در غير اينصورت به عنوان دولتي ضعيف كه نتوانست با استفاده بهينه از فرصت هاي استثنايي موجود كارنامه درخشاني از خود به جاي بگذارد، شناخته مي شود.
اين استاد دانشگاه در پاسخ به اين كه شايد اختلافات ظاهري كه او به آنها اشاره كرده، مانعي بر سر راه موفقيت دولت شود، گفت: اخلافات موجود به آن اندازه نيست كه چرخ دولت را از حركت باز دارد و اين مساله كه قواي ديگر با قوه مجريه همكاري ندارند، صحت ندارد.
سجاديان در پايان بهترين دليل اثبات اين مطلب را تصويب همه لوايح دولت از سوي مجلس شوراي اسلامي و برگزاري نشست هاي مشترك ميان سران سه قوه براي دستيابي به راهكارهاي مشترك براي رسيدگي به امور مربوط به هر يك از قوا دانست.