به گزارش خبرنگار مهر، دکتر سید تقی نوربخش در اولین روز از هفته تامین اجتماعی در خبرگزاری مهر حضور یافت و در خصوص موضوعاتی مانند فعالیت های اقتصادی سازمان، رفع مشکلات بیمه ای و درمان مستمری بگیران و جمعیت تحت پوشش سازمان، پرداخت مطالبات مراکز دانشگاهی و داروخانه ها، سرمایه گذاری سازمان در حوزه های داخلی و خارجی، طرح تحول سلامت و... به سئوالات مطرح شده پاسخ داد. بخش اول این گفتگو را میخوانید.
۴۱میلیون و ۸۰۰هزار نفر تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی هستند
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی با اشاره به اینکه ایجاد امنیت اجتماعی مهمترین تولید سازمان تامین اجتماعی است، گفت: این امنیت با امنیت ملی گره خورده است چرا که در حال حاضر ۴۱ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر حدود نیمی از جمعیت کشور تحت پوشش این سازمان هستند.
وی با تاکید بر اینکه ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار مستمری بگیر اصلی و تبعی تحت پوشش هستند گفت: این افراد، نیروهای مولد کشور و پایه های اصلی نظام محسوب می شوند که علاوه بر تامین معیشت و درمان، از ۱۶ مزیت بیمه ای مانند حق خواربار، مسکن، عائله مندی، عینک، عصا و ... برخوردار می شوند.
هیچ گونه گرایش سیاسی در انتصابهای سازمان تامین اجتماعی نداشتیم
نوربخش ایجاد رضایتمندی در جامعه هدف و امنیت خاطر آنها را نقش کلیدی تامین اجتماعی دانست و افزود: سعی کردیم برنامه ها و ماموریت های سازمان از فضای سیاسی و حاشیه ای و غیرمرتبط دور باشد چرا که در غیر این صورت تهدیدی برای امنیت کشور خواهد بود.
وی گفت: هنگامی که سازمان وارد حاشیه شود و به جناح های سیاسی وصل باشد امنیت اجتماعی و ملی تبدیل به تهدید خواهد شد به همین دلیل است که با برنامه ریزی های انجام شده و انتصاب افراد معتقد به نظام سعی کردیم هیچ گونه گرایش سیاسی در سازمان در انتصاب ها نداشته باشیم.
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی گفت: در سالجاری ماهیانه ۵ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان برای اجرای تعهدات خود به جامعه هدف پرداخت کرده ایم بدون آنکه به بودجه عمومی دولت متکی باشیم و این نمونه ای از اقتصاد مقاومتی در استفاده از ظرفیت های داخلی برای ارائه خدمات به مردم است.
ماهانه ۱/۵ برابر اعتبار هدفمندی یارانه ها هزینه کردهایم
به گفته نوربخش با استفاده از ظرفیت های داخلی سازمان توانسته ایم ریسک های بالا را تحت پوشش قرار دهیم و ماهیانه ۱.۵ برابر اعتبار هدفمندی یارانه ها هزینه کرده ایم.
وی تصریح کرد: سازمان تامین اجتماعی نقش مهمی در تولید درمان کشور دارد به طوری که درمان پاشنه اصلی سازمان است و در این مدتی که بودجه عمومی کشور با مشکل روبرو بود و سازمان بیمه سلامت با کاستی ۷ هزار میلیارد تومانی روبرو شد توانستیم با اقدامات انجام شده پرداخت داروخانه ها و دانشگاهها را به روز کنیم به طوری که هیچ یک از اینها نمی توانند مدعی شوند که طلبی از ما دارند.
تیم کنونی شستا کاملا حرفه ای هستند/ شستا حیاط خلوت هیچ گروهی نیست
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی با اشاره به اینکه اقتصاد مقاومتی مهمترین محور اقدمات امسال، قرار گرفته است، گفت: از ۲۴ بند سیاست اقتصاد مقاومتی، ۲۳ بند آن مربوط به تامین اجتماعی است به این دلیل که ریسک های جامعه را تحت پوشش قرار داده ایم، بخش اقتصادی در سازمان فعال است که در این رابطه بازسازی مدیریتی مجدد در سرمایه گذاری سازمان (شستا) انجام داده ایم و تیمی که در حال حاضر در آنجا مستقر هستند کاملا حرفه ای است.
نوربخش با بیان اینکه تامین اجتماعی ۹ هلدینگ بزرگ اقتصادی را در اختیار دارد، خاطرنشان کرد: نقش آفرینی در این بخش با یک جهش خوبی روبرو خواهد بود و در بازار سرمایه در بورس نقش بسیار مثبتی داریم چرا که زیرساخت ها را ایجاد کرده و دو هلدینگ بزرگ نفت و گاز و دارویی در همین دوره وارد بورس شدند.
وی گفت: از حالت بنگاهداری کم کم خارج و وارد بازار سرمایه شده ایم که شفافیت لازم را داشته باشد و در حال حاضر شستا حیاط خلوت هیچ گروه اقتصادی و سیاسی نیست و ۶۰ درصد شستا در داخل بورس قرار گرفته است.
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی با اشاره به اینکه سازمان باید از بنگاههایی که مدیریت آن برای سازمان سخت است و در توسعه ملی نقش جدی ندارد و از طرف دیگر ظرفیت تبدیل شدن به حیاط خلوت دیگران را دارد، خارج شود، گفت: این بنگاهها باید به بخش خصوصی داده شود و معتقدیم بخشی خصوصی را باید در فعالیت های سازمان مشارکت دهیم.
نوربخش به سه راهبرد اصلی در بنگاهداری اشاره کرد و گفت: باید شفافیت، نقدپذیری در بنگاهها و صیانت از منابع بیمه شدگان برای انجام تعهدات ایجاد شود و اموال بیمه شدگان را در معرض ریسک بالا قرار ندهیم.
وی ادامه داد: ظرفیت هایی که در این مدت ایجاد شده برای جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی مفید است که امیدواریم بخش سرمایه گذاری تامین اجتماعی پیشران اقتصاد مقاومتی کشور باشد و امسال، سالی است که سازمان باید در این بخش جهش پیدا کند به طوری که برای بیمه شدگان اطمینان خاطر ایجاد شود که سرمایه هایشان در اختیار هیچ باند و جناح سیاسی نیست.
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی به اقدامات بیمه ای سازمان نیز اشاره کرد و گفت: سازمان تامین اجتماعی در تعامل تنگاتنگ با جامعه کارفرمایی و بیمه شدگان و نیروهای مولد کشور است و چنانچه بتواند با رونق اقتصادی به ایجاد اشتغال نیز کمک کند در جهت سیاست های اقتصاد مقاومتی مقام معظم رهبری گام برداشته است چرا که رونق اقتصادی به نفع خود سازمان نیز خواهد بود.
نوربخش به بخشودگی جرایم کارفرمایان خوش حساب اشاره کرد و افزود: بسیاری از کارگاه ها به دلایل مختلف مانند تغییر نرخ ارز و تحریم ها و ... دچار مشکل شده اند و بر همین اساس با دستورالعمل و مصوبه هیئت وزیران طبق ماده ۱۳ قانون رفع موانع تولید، بخشودگی ایجاد کردیم و کارفرمایان سه ماه فرصت دارند تا برای بخشودگی جرایم، تقسیط اصل بدهی در سه سال مراجعه کنند و همچنین تا یک سال استمهال داشته باشند و در این مدت تمام اجرائیات سازمان از آن برداشته می شود.
به گفته وی همچنین کارفرمایان مراجعه کننده می توانند یک سال خرید دین شوند و هیچ مبلغی پرداخت نکنند و چنانچه تسهیلاتی نیز از بانک می گیرند، شرایط رفع موانع دریافت تسهیلات برای آنها ایجاد کرده ایم که این اتفاق مهمی در جهت اجرای سیاست های رهبری و ایجاد رونق اقتصادی و استفاده از ظرفیت های داخلی کشور است.
تجهیز کارگاه های تولیدی در راستای اشتغالزایی
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی گفت: با هم افزایی لازم بین بانک، شرکت سرمایه گذاری و بخش بیمه ای و درمان سازمان در جهت تجهیز منابع کارگاههای تولیدی به ویژه کارگاه های کوچک و متوسط و همچنین ایجاد اشتغال بیشتر و کوتاه مدت آنها اقدام می شود.
هیچ خلف وعده ای در پرداخت تعهداتمان نداشته ایم
نوربخش در مورد پرداخت مستمری بازنشستگان نیز اضافه کرد: ۹۵ تا ۹۶ درصد منابع ما برای ایفای تعهداتمان از حق بیمه ها تامین می شود و طی این مدت حتی یک روز نیز پرداخت مستمری ها با تاخیر مواجه نبوده به طوری که روز گذشته ۱۳۵۰ میلیارد تومان برای مستمری ها پرداخت کردیم و این اعتبارات بدون بودجه دولتی پرداخت می شود و هیچ خلف وعده ای در این خصوص صورت نگرفته است.
وی به فعالیت شستا اشاره کرد وگفت: شستا نیمی از سرمایه بیمه شدگان است و سعی کرده ایم آنجا را که از بحث هایی که قبلا داشت خارج کنیم که البته کار سختی است و در حال حاضر حدود ۱۲۰ شرکت شستا مدیریتی اداره می شود که هر کدام ۵ هیئت مدیره دارند که سعی می کنیم با قانون عدم بکارگیری بازنشستگی و یا عدم اشتغال یک فرد در دو جا و کاهش تعداد هیئت مدیره در برخی شرکت ها اقدامات مدیریتی ویژه ای انجام دهیم.
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی به تغییر مدیران شستا اشاره کرد و اظهار داشت: سال گذشته بعد از انتخابات اتاق بازرگانی، دکتر فیاض بخش ترجیح دادند که به اتاق بازرگانی بروند که حق شان بود انتخاب کنند و بعد از وی نیز دکتر آیت اللهی به عنوان مدیر انتخاب شد که احساس شد تیمی که با وی کار می کردند شاید پاسخگوی برنامه های اقتصاد مقاومتی نباشند به همین دلیل دکتر عبدالعلی زاده که در گذشته وزیر بودند و کاملا حرفه ای به عنوان رییس هیئت مدیره شستا انتخاب شدند.
شستا می تواند پیشران اقتصاد کشور باشد
نوربخش گفت: در حال حاضر یک تیم حرفه ای در شستا مستقر هستند که برنامه راهبردی نیز به آنها داده شد و انتخاب این افراد نشان دهنده این است که از افراد حرفه ای و با سلامت کار و گذشته مشخص استفاده شده است و اعتقاد من این است که شستا می تواند پیشران اقتصاد کشور باشد و بخشی از مشکل اشتغال را حل کند و با جذب سرمایه گذاری در یک بستر مناسب اقدامات مهمی در زمینه اقتصادی انجام دهد.
وی با تاکید بر اینکه سازمان خودش یک هلدینگ است، ادامه داد: هلدینگ های اقتصادی، گردشگری، خانه سازی، بخش بیمه ای، درمان، اقتصادی و بانک دارد و سرمایه اجتماعی سازمان نیز ۴۲ میلیون نفر افراد تحقق پوشش آن هستند. بنابراین سازمان می تواند در بخش اقتصاد مقاومتی نقش برجسته ای داشته و بدرخشد.
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی گفت: در سال ۹۳ شرایط اقتصادی کشور بهتر بود اما در سال ۹۴ با کاهش قیمت نفت وضعیت اقتصادی و بورس با چالش مواجه شدند که این موارد در بخش بیمه ای و سرمایه گذاری سازمان تاثیر گذار بود.
وی در مورد سوددهی شستا تاکید کرد: در سال ۹۳، ۱۸ درصد در شستا رشد سود داشتیم که سود شستا در بودجه ۳ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان در نظر گرفته شده بود و در سال ۹۴ هنوز مجمع شستا تشکیل نشده اما سود آن کمتر از سال قبلش است به طوری که ۴ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان در بودجه در نظر گرفته شده و در سال جاری نیز ۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان میزان سود شستا است که در بودجه دیده شده است که البته چون مجمع آن سال بعد تشکیل می شود سودها مربوط به سال قبل است اما به رشد سود در سال جاری بسیار امیدوار هستیم.
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی گفت: استراتژی ما این نیست که تمامی سود را در سازمان هزینه کنیم و بخش مهمی را برای افرایش سرمایه و توسعه بنگاه اقتصادی که در همان مجموعه است می گذاریم.
۸۷ درصد منابع طرح تحول سلامت توسط سازمانهای بیمه گر تامین می شود
نوربخش در مورد طرح تحول سلامت و نقش سازمان در اجرای این طرح گفت: رابطه سازمان با طرح تحول بسیار تنگاتنگ است و با توجه به اینکه اصلی ترین فاینانس درمان کشور و تامین کننده درآمد هستیم به همین دلیل نقش مهمی در طرح تحول سلامت داریم.
وی افزود: ۸۷ درصد منابع طرح تحول سلامت توسط سازمانهای بیمه گر و فقط ۱۳ درصد توسط دولت تامین می شود.
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی گفت: در سال ۹۲، ۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان منابع برای بخش درمان هزینه کردیم که این منابع در سال جاری به ۱۷ هزار میلیارد تومان می رسد.
هزینه درمان از جیب مردم کم شده است/ پوشش صد درصدی بیماریهای خاص
نوربخش گفت: در گذشته ریسک های کوچک در سازمان تامین اجتماعی تحت پوشش قرار می گرفتند به همین دلیل اعتبار ۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومانی اختصاص یافت اما در حال حاضر استراتژی سازمان از بین بردن ریسک های بزرگ است به طوری که هم اکنون بیماران سرطانی، کلیوی، هموفیلی و تالاسمی در بیمارستانهای دولتی صد درصد تحت پوشش بوده و برای درمانشان نیاز به پرداخت هیچ هزینه ای ندارند و این موارد نشان می دهد که هزینه از جیب مردم کم شده است.
وی با اشاره به اینکه نقدهایی نیز در طرح تحول سلامت داریم، تصریح کرد: مانند طرح های دیگر به طرح تحول سلامت نقدهایی نیز وارد است و معتقدیم این منابع باید در مسیرهای مناسبی هزینه شود و کنترل بر هزینه ها افزایش پیدا کند و همچنین مدیریت مصارف نیز ارتقا پیدا کند.
طرح تحول سلامت به عنوان طرح اصلی دولت باید موفق شود
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی گفت: به هیچ وجه طرح تحول سلامت شکست نخورده است و این طرح چون طرح اصلی دولت در زمینه اجتماعی است الزاما باید موفق شود و ما تمام تلاشمان را برای کمک در اجرای این طرح بکار می گیریم و در مجموع ارزیابی بنده از طرح تحول سلامت این است که این طرح موفق خواهد بود و برخی مشکلاتش مانند کسری نقدینگی و کسری منابع بیمه سلامت باید حل شود که البته در اصلاح بودجه بخشی مربوط به جبران کسری بیمه سلامت است که با این طرح مشکلات اعتباری این سازمان نیز برطرف خواهد شد.
نوربخش با اشاره به اینکه تولیدکننده درمان کشور هستیم، خاطرنشان کرد: حدود صد میلیون خدمات سرپایی و یک میلیون خدمات بستری داریم به طوری که یک سوم خدمات درمانی را خود تولید کرده و دو سوم دیگر را خریداری می کنیم که این اقدام، اقدام بزرگی است که انجام شده است.
تشریح وضعیت بیمارستانهای تامین اجتماعی
وی از بازسازی نیمی از بیمارستانهای تهران خبر داد و گفت: عملیات بازسازی بیمارستان فیاض بخش به سرعت ر حال انجام است و در غرب تهران نیز یک بیمارستان مانند میلاد ساخته می شود و همچنین بیمارستانی در حاشیه تهران که هیچ بیمارستانی وجود ندارد ساخته خواهد شد.
به گفته مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی بیمارستان هدایت در منطقه ۳ کامل باسازی شده و عملیات بازسازی بیمارستان آیت الله کاشانی به اتمام رسیده و بازسازی بیمارستان شهید لواسانی امسال شروع می شود.
نوربخش افزود: در همین دولت بیمارستانی را در بیرجند، عسلویه و زابل افتتاح کردیم و در هفته دولت امسال نیز در ایلام و اهواز دو بیمارستان افتتاح می شوند.
وی با تاکید بر اینکه طی این مدت حدود ۹ بیمارستان ایجاد شده است افزود: بیمارستان بندرعباس نیز توسعه پیدا کرده است و امیدواریم در شهر ری بیمارستانی ایجاد کنیم و در مجموع ۴۰ مرکز سرپایی در این دوره ایجاد شده است.
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی از ایجاد بیمارستانهای جدیدی با نشان میلاد خبر داد و گفت: بیمارستانهایی که راه اندازی می شوند همانند بیمارستان میلاد تمام خدمات تخصصی، مشاوره، ارجاع و.... را خواهند داشت.