مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی درحالی از اختصاص بودجه ۷ میلیارد تومانی به خانه ظهیرالاسلام خبر می‌دهد که مرمت این بنا از چند روز پیش متوقف مانده است.

خبرگزاری مهر- گروه فرهنگ: خانه واقع در  خیابان هدایت، چهارراه ولی آباد خانه مشهوری است که رسانه‌ها در ۵ سال اخیر درباره آن زیاد نوشته‌اند خانه‌ای که یک روایت آن را متعلق به ظهیرالاسلام، امام جمعه تهران و روایت دیگر آن را متعلق به سردار ولی خان تنکابنی می‌داند.

با این وجود اکنون نام خانه ظهیرالاسلام در میان مردم مشهورتر از خانه سردار تنکابنی است اما این شهرت گویا چندان به حال آن اثر ندارد.

هر چند که مدت‌هاست رسانه‌ها درباره تخریب آن، مطلب نوشته و هشدار داده‌اند که روز به روز این بنای تاریخی تخریب می‌شود، اما کسی به آن توجهی نداشت. یک بار زمانی که مردم محله ولی‌آباد اعلام کردند که حیاط این خانه محل تجمع معتادان شده، شهرداری منطقه ۱۲ دیوار آن را تخریب کرد تا دیگر معتادان به آن وارد نشوند.

تا مدت‌ها این بنا یک سرایدار داشت اما اتفاقات سال‌های اخیر باعث شد او هم این خانه را ترک کند و خانه‌ای تاریخی بماند وسط یک حیاط که وجود درختان و حوض وسط زمین دور تا دورش نشان می‌داد مساحت حیاطش چقدر بوده است.

 سال ۸۸ قرار بود سازمان تامین اجتماعی در محل این خانه تاریخی پارکینگ و بنایی جدید احداث کند حتی طرح آن را نیز به سازمان میراث فرهنگی استان تهران ارائه کرد اما آن زمان با خبرساز شدن این اتفاق و ثبت بودن خانه در فهرست میراث فرهنگی این طرح مسکوت ماند تا آنکه یکی از کارشناسان بخش املاک تامین اجتماعی در سال ۹۱ به خبرنگار مهر گفت که رئیس بخش املاک و مستغلات سازمان تامین اجتماعی دوباره برای تغییر کاربری این خانه اقدام کرده و در نامه‌ای تبدیل این خانه به پارکینگ اختصاصی و طبقاتی سازمان تامین اجتماعی را در دستور کار برنامه‌های این واحد در سال ۹۱ قرار داده است و به همین منظور دستور داده شده که این ملک باید تا دو ماه دیگر تخریب شود.

در توضیح این مطلب، مسئول دفتر مدیر املاک و مستغلات سازمان تامین اجتماعی به خبرنگار مهر گفت: سازمان تامین اجتماعی این اختیار را دارد که هر تصمیمی که می‌خواهد با املاک تحت مالکیت خود انجام دهد!

در فروردین سال ۹۳ نیز به مناسبت روز جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی بازدید نمادینی از خانه ظهیرالسلام (سپهدار تنکابنی) در حاشیه مراسمی در موزه نقاشی پشت شیشه با حضور رییس سازمان میراث فرهنگی و احمد مسجدجامعی رییس وقت شورای شهر تهران برگزار شد.

در این برنامه، مسعود سلطانی‌فر خطاب به احمد مسجد جامعی رییس شورای شهر تهران در رابطه با وضعیت خانه ظهیرالاسلام گفت: اگر موضوع تملک این بنای تاریخی حل شود ما نیز در موضوع مرمت و احیای آن اقدام می‌کنیم و این خانه از خطر تخریب خارج می‌شود.

سرانجام بازدید از خانه ظهیرالاسلام با عکس یادگاری سلطانی‌فر و مسجدجامعی به پایان رسید و دوباره این خانه تنها ماند. تنها اتفاق مهم برای آن در سال ۹۳ ثبت خانه در فهرست میراث ملی بود.

هر بار که رسانه‌ها پیگیر آن می‌شدند مسئولان میراث فرهنگی و شهرداری صحبت از مرمت آن می‌کردند در این مدت حرف و حدیث‌های زیادی پشت سر تغییر کاربری خانه شنیده می‌شد؛ از تبدیل آن به مرکز انتشارات تامین اجتماعی، تبدیل شدن خانه به موزه و مرکز اسناد این سازمان، مرمت زودهنگام آن، همکاری شهرداری میراث فرهنگی و تامین اجتماعی برای رسیدگی به وضعیت خانه و ... 

تا اینکه بالاخره شهردار منطقه ۱۲ در نشست مشترک با مدیرعامل انتشارات علمی فرهنگی سازمان تامین اجتماعی گفت: خانه ظهیرالاسلام از ۱۷ سال پیش تحت تملک سازمان تامین اجتماعی قرار داشت و شهرداری منطقه تلاش زیادی برای تملک و بازسازی این بنای تاریخی واقع در خیابان هدایت سابق کرد، اما این تلاش‌ها از سوی این سازمان مورد توجه قرار نگرفت. اکنون انتشارات قدیمی علمی و فرهنگی وابسته به سازمان تامین اجتماعی به عنوان نماینده این سازمان، مرمت و بازسازی خانه تاریخی ظهیرالاسلام را برعهده گرفته و به زودی مرمت عرصه و بنای این خانه شروع خواهد شد.

ملکی ادامه داد: توافق کردیم تا عرصه و فضای بیرونی بنای ظهیرالاسلام در اختیار شهر قرار گیرد تا ضمن مرمت و بازسازی، به یک فضای سبز عمومی تبدیل شود. همچنین مرمت و بازسازی و در مجموع نگهداری از بنای این مجموعه نیز بر عهده انتشارات علمی و فرهنگی خواهد بود.

وی با بیان اینکه نظارت بر نحوه مرمت این بنای تاریخی برعهده سازمان میراث فرهنگی خواهد بود، تاکید کرد: امیدوار هستیم تا این مجموعه تاریخی به فضایی فرهنگی، هنری و تفریحی برای شهروندان تبدیل شود. طبق برنامه‌ریزی‌هایی که انجام خواهد شد، در نظر داریم تا کار احیا و بازسازی عرصه این بنای تاریخی را به سرعت انجام دهیم. قاعدتا مرمت خود بنا به زمان بیشتری نیاز دارد. پیش‌بینی ما این است که تا پایان تابستان عرصه این بنا آماده شود. باز تاکید می‌کنم اجرای تمامی این کارها و پیش‌بینی‌ها نیاز به همکاری متقابل انتشارات علمی و فرهنگی سازمان تامین اجتماعی دارد.

طبق توافق با سازمان میراث فرهنگی تهران و شهرداری منطقه ۱۲  از اواخر اردیبهشت ماه مرمت این خانه تاریخی شروع شد.

اختصاص بودجه ۷ میلیاردی برای مرمت خانه

سیدتقی نوربخش مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی نیز در حاشیه حضورش در خبرگزاری مهر درباره وضعیت بنای تاریخی خانه‌ای که تحت تملک این سازمان قرار دارد و مردم تهران آن را به‌عنوان خانه ظهیرالاسلام می‌شناسند، به خبرنگار مهر گفت: اکنون عملیات ساختمانی و مرمت این خانه تاریخی شروع شده و ما برای آن بوجه هفت میلیارد تومانی اختصاص داده‌ایم تا به صورت یک مرکز فرهنگی به بهره برداری برسد. نقشه های آن کشیده شده تا به عنوان یک میراث فرهنگی در جهت وظایف فرهنگی تامین اجتماعی مورد بهره برداری قرار گیرد.

وی با بیان اینکه  خانه ظهیرالاسلام در اختیار سازمان تامین اجتماعی باقی می‌ماند افزود: امسال این خانه بازسازی شده و به بهره برداری می‌رسد.

اگرچه این بار نیز مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی از تغییر کاربری این بنای تاریخی و مرمت آن خبر داده است اما دوباره چند روزی است که مرمت خانه ظهیرالاسلام (سردار تنکابنی) متوقف مانده است.