شورشیان مسلح کلمبیا موسوم به فارک در دهه ۱۹۶۰ به عنوان شاخه مسلح حزب کمونیست کلمبیا تشکیل شد.

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل-فاطمه محمدی: در دهه ۱۹۸۰ با انتشار شواهدی مبنی بر دست داشتن این گروه در قاچاق مواد مخدر، فارک رسما از حزب کمونیست جدا شد اما به حیات چریکی خود ادامه داد.

به رغم آنکه آمریکا و اتحادیه اروپا ادعا دارند فارک سازمانی تروریستی است، این گروه خود را همچنان یک سازمان چریکی می‌داند.

این جنبش از منابع متعلق به خود تغذیه و عمل می‌کند و هیچ‌وقت وابسته به هیچ نوع کمک مالی از منابع خارجی نبوده است. این جنبش دارای نهادهای اقتصادی مستقل من جمله نیروها و منابع تولیدی متعلق به خود است و این امر فارک را قادر ساخته است که روی پای خود ایستاده و نه تنها به بقای خود در ۵۰ سال گذشته ادامه دهد، بلکه پایگاههای خود را به عنوان یک دولت خودگردان بدیل در بین اقشار مختلف مردم کلمبیا در شهرها و روستاها گسترش دهد.

این گروه طی دهه های متمادی با دولت های کلمبیا به جنگ برخاسته که حاصل آن بیش از ۲۰۰ هزار کشته است. گروگان گیری و تجارت مواد مخدر از جمله راههایی است که فارک طی سالهای گذشته برای تامین تامین هزینۀ مبارازت خود در پیش گرفته است.

علیرغم  میلیاردها دلار هزینه جنگی، دولت عاجز است که ضربه تعیین کننده ای بر پیکر سازمان فارک وارد آورد. تاریخ فارک که در سال ١٩۶۴ در ایالت مارکتالیا تاسیس یافت، نشان می‌دهد که دولت های آمریکا و کلمبیا نتوانستند در سرکوب و انهدام فارک با کامیابی روبه‌رو گردند. درحال حاضر دولتهای آمریکا و کلمبیا به این امر اذعان دارند که پروژه آنها درمورد سرکوب فارک با شکست روبه‌رو گشته است. به کلامی دیگر ، پیروزی نظامی علیه فارک از طرف آمریکا و دولت کلمبیا دراین مدت ناممکن گشته است. دولت بوگوتا راه دیگری به غیر از تجدید روابط و مذاکره با جنبش ندارد.

مذاکرات صلح دولت کلمبیا و گروه شورشی فارک

 دولت کلمبیا و شورشیان چپ گرای فارک مذاکرات خود برای پایان دادن به درگیری‌های مسلحانه ۵۰ ساله و دستیابی به صلح در این کشور را از ماه نوامبر سال ۲۰۱۲ (آبان ماه ۱۳۹۱) آغاز کرده اند. سرانجام این دو گروه ۲۳ ژوئن ۲۰۱۶ با امضای یک توافقنامه تاریخی آتش بس به پایان طولانی ترین جنگ چریکی در جهان طی حدود نیم قرن گذشته نزدیک شدند. این توافقنامه که پس از سه سال مذاکرات صلح در کوبا حاصل شد باعث جشن و سرور و ریختن اشک شادی مردم در پایتخت کلمبیا شد.

از مفاد این موافقنامه می توان به موارد زیر اشاره نمود: برقراری آتش بس بین طرفین، تعیین منطقه ای موقت جهت حضور نظامیان گروه فارک، ایجاد کمیته ای جهت نظارت و تحقیق متشکل از اعضای فارک، سازمان ملل و دولت کلمبیا، خلع سلاح گروه شورشی فارک، تضمین امنیت اعضاء این گروه، تصویب پیمان صلح نهایی توسط طرفین.

امضای توافقنامه ذکر شده راه رسیدن به یک توافق نهایی جهت پایان دادن به یک جنگ چریکی متولد دهه ۱۹۶۰ را به دلیل خشم و ناراحتی ناشی از نابرابریهای اجتماعی و اقتصادی در کلمبیا هموار ساخت. این جنگ بیش از هر قیام دیگر در امریکای لاتین طول کشیده است.  

توافقنامه صلح به همه پرسی گذاشته می شود

هفته گذشته اومبرتو دلاکایه، مذاکره کننده ارشد دولت کلمبیا در مصاحبه‌ای با روزنامه ال تیمپو، گفت: توافق صلحی که با چریک‌های فارک به مذاکره گذاشته شده بود، قرار است به واسطه پیشنهادی از سوی دولت بوگوتا به رفراندوم گذاشته شود. اگر مردم "نه" بگویند این روند متوقف می‌شود و نتیجه‌ای هم نخواهد داشت. به این ترتیب ما چهار سال از زندگی خود را هدر داده‌ایم.

مذاکره کننده ارشد دولت کلمبیا همچنین به این مساله اشاره کرد که خوآن مانوئل سانتوس، رییس جمهوری کلمبیا پیشتر درباره مذاکره برای رفراندوم سخن گفته و اعلام کرده بود، این مردم کلمبیا هستند که باید درباره این روند صلح و توافق، نظر بدهند.

چند روز پیش نیز دادگاه عالی کلمبیا برنامه دولت جهت انجام همه پرسی در مورد توافق صلح با شورشیان چپ گرا را تصویب کرد. حکم دادگاه قانون اساسی کلمبیا در واقع  پیروزی رئیس جمهور خوان مانوئل سانتوس، است که که قول داده بود توافق صلح با شورشیان مسلح موسوم به فارک را به همه پرسی خواهد گذاشت.

تا زمانی که دولت کلمبیا با شورشیان مسلح موسوم به فارک در حال مذاکره هستند تاریخ همه پرسی تعیین نخواهد شد.