به گزارش خبرنگار مهر، شورای ملی فرهنگ و هنر و ادب کویت به دستور امیر این کشور در تاریخ ۱۹۷۳/۰۷/۱۷ تاسیس شد. وظیفه این شورا که به مثابه وزارت فرهنگ عمل میکند، حمایت از فرهنگ و هنر و ارتقای کمی و کیفی سطوح آن از طریق داد و ستد با دیگر فرهنگهای عربی و بینالمللی است. شورای مذکور به صورت یک سازمان مستقل از نظر مالی و اداری عمل میکند که ریاست آن در حال حاضر به عهده شیخ سلمان الحمود السالم الصباح است و دبیرکل آن مهندس علی الیوحه است.
دبیرکل شورا به عنوان بازوی اجرایی این تشکیلات، نظارت لازم را بر فعالیتها و بخشهای هنرهای تجسمی، فرهنگ کودک و نوجوان، سینما، تئاتر، موسیقی، برگزاری هفتههای فرهنگی، تصحیح و تحقیق نسخ خطی، کاوش آثار باستانی و حمایت از نوآوران و متفکران جوان به عهده دارد.
برنامهها و جشنوارهها:
جشنواره فرهنگی القرین: یک جشنواره فرهنگی اجتماعی سالانه است که از سال ۱۹۹۴ به منظور ارتقای فعالیتهای هنری و فرهنگی برگزار میشود. بیست و سومین دوره این جشنواره در نیمه دوم دیماه سال جاری برگزار خواهد شد. «القرین» یکی از نامهای قدیمی کویت است که امروزه به یکی از محلههای این کشور اطلاق میشود. محله القرین در دوران اشغال کویت توسط رژیم سابق عراق شاهد مبارزات و مقاومت مردمی بود.
جشنواره نسلهای آینده (مهرجان اجیال المستقبل) : این جشنواره ویژه کودکان و نوجوان است و بهمنظور تغذیه فکری و هنری آنان همه ساله برپا میشود که پاسخگوی نیازها و خواستههای فرهنگی این قشر آیندهساز باشد. بیست و هشتمین دوره این جشنواره در فروردین ماه آینده برپا میشود.
جشنواره عربی تئاتر کودکان: جشنواره تئاتر کودکان فعالیت خود را از سال ۲۰۱۳ با شرکت چند گروه نمایشی از کشورهای عربی آغاز کرد. کویت در زمینه تئاتر جزو کشورهای معروف و پیشتاز در جهان عرب است که در زمینه تئاتر کودکان نیز تجربههای ارزشمندی دارد. این جشنواره در نیمه اول خرداد برگزار میشود.
جشنواره بینالمللی موسیقی: جشنواره سالانه موسیقی همزمان با روز جهانی موسیقی (۲۱ ژوئن) با شرکت تعدادی از گروههای نوازندگی و خوانندگی برگزار و با استقبال خوبی از سوی مردم مواجه میشود. بیستمین دوره این جشنواره اول تیرماه آینده به مدت یک هفته برگزار خواهد شد. تاکنون تعدادی از گروههای موسیقی از جمله کنسرت ملی و کنسرت تهران از کشورمان در این جشنواره شرکت داشتهاند که این اجراها با استقبال مردم مواجه شده است.
نمایشگاه کتاب کویت: اولین دوره نمایشگاه کتاب کویت در سال ۱۹۷۵ برگزار شد و هرسال از تاریخ ۲۷ آبان (۱۸ نوامبر) به مدت ۱۰ روز در محل دائمی نمایشگاههای کویت برپا میشود. نمایشگاه کویت بعد از نمایشگاه قاهره معتبرترین نمایشگاه جهان عرب به شمار میآید. در حاشیه این نمایشگاه فعالیتها و سخنرانیهای متعدد با حضور اندیشمندان عرب برگزار میشود. هر سال وزارت فرهنگ، رایزنی فرهنگی و تعدادی از ناشران غیردولتی ایرانی در این نمایشگاه شرکت میکنند.
جشنواره تئاتر کویت: این جشنواره همزمان با روز جهانی تئاتر از دهم دسامبر به مدت ۱۰ روز با شرکت چند گروه محلی و عربی برگزار میشود. نخستین دوره این جشنواره در سال ۱۹۸۹ برپا شد.
نشریات: نشریات شورای ملی فرهنگ و هنری و ادب از اعتبار و اهمیت ویژهای برخوردار است زیرا اعضای هیئت تحریریه آن عموماً از شخصیتهای علمی و دانشگاهی برجسته انتخاب میشوند و مطالب و مقالات آن با دقت و ظرافت خاصی برگزیده میشود. گسترش دامنه توزیع این نشریات در سطح اکثر کشورها و شهرهای جهان عرب و عرضه آن با قیمت ارزان موجب شده است تا مخاطبین عرب استقبال خوبی از آن داشته باشند.
عالم المعرفه: اولین شماره این ماهنامه در سال ۱۹۷۸ بهمنظور آشنایی مخاطبان عرب با جریانات فکری و تحولات فرهنگی معاصر منتشر شده است. از مهمترین موضوعات این نشریه عبارتند از: ۱- پرداختن به مطالعات انسانی از جمله پژوهشهای تاریخی، فلسفی، ادبی و سفرنامهها. ۲- علوم اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و راهبردی. ۳- تاریخ علوم و جنبههای انسانی و فکری دانش فیزیک، شیمی و زیست. اکثر مطالب این ماهنامه از زبانهای خارجی ترجمه میشود. سردبیر این ماهنامه دکتر محمد الرمیحی، دبیرکل پیشین شورای ملی فرهنگ و هنر و ادب است.
عالم الفکر: فصلنامه عالم الفکر از نشریات معتبر پژوهشی است که به انتشار مطالب و تحقیقات علوم نظری میپردازد. اولین شماره آن در سال ۱۹۷۰ به چاپ رسید و به عنوان مرجعی ارزشمند برای محققان و پژوهندگان به شمار میآید. سردبیر این فصلنامه، دکتر عبدالمالک التمیمی است.
الثقافه العالمیه: نخستین شماره این دوماهنامه در سال ۱۹۸۱ منتشر شد و به درج مطالب فرهنگی ترجمه شده از زبانهای دیگر به زبان عربی بهمنظور معرفی، شناساندن اندیشهها و ارتباط با فرهنگهای بینالمللی میپردازد. مطالب متنوع و متعددی در مورد فرهنگ و ادب ایران در این نشریه منتشر شده است. سردبیر آن دکتر عبدالله الجسمی رئیس گروه فلسفه دانشکده ادبیات دانشگاه کویت است.
ابداعات عالمیه: اولین شماره این نشریه در سال ۱۹۶۹ منتشر شد و هدف از انتشار آن معرفی آثار برجسته و نوآوریهای ادبی رمان نویسان، شاعران، نمایشنامه نویسان جهان است. معروفترین رمانها و نمایشنامههای بینالمللی در این نشریه که به صورت دوماهنامه منتشر میشود، به زبان عربی ترجمه و چاپ شده است. سردبیر این نشریه، ولید الرجیب ادیب و مترجم سرشناس کویتی است. تاکنون بیش از ۱۰ کتاب از شاعران و داستاننویسان معروف ایران توسط این نشریه ترجمه و به صورت کتاب مستقل چاپ شده است.
جریده الفنون: ماهنامه تخصصی مسائل هنر سینما، موسیقی، تئاتر، هنرهای تجسمی و موزهها و آثار باستانی است که همزمان با معرفی کویت به عنوان پایتخت فرهنگی جهان عرب در سال ۲۰۰۱ منتشر شد. بسیاری از نویسندگان معتبر جهان عرب مقالات، اخبار و فعالیتهای هنری خود را در این نشریه منعکس میکنند. بخشی از فعالیتهای هنری و سینمایی ایران نیز توسط رایزنی فرهنگی ایران در کویت، به این نشریه ارسال و چاپ شده است.
موزههای زیر نظر شورای ملی فرهنگ و هنر و ادب کویت، موزه هنرهای معاصر، موزه ملی کویت و موزه پلیس، است.
قصر الاحمر (کاخ قرمز) : این کاخ توسط شیخ مبارک الکبیر در سال ۱۸۹۶ در جنوب منطقه الجهراء احداث شد.
موزه دریایی: تعدادی از قایقها و کشتیهای دستساز قدیمی در این موزه نگهداری میشود.
موزه شهدای قرین: در دوران اشغال کویت در سال ۱۹۹۱ تعدادی از مبارزان کویتی در این مکان به دست مزدوران بعثی به شهادت رسیدند و امروزه به صورت موزه شهدا درآمده است.
خانه فرهنگی دیکسون (بیت دیکسون) : منزل مسکونی ریچارد دیکسون فرماندار انگلیس در کویت در سال ۱۹۲۹ است که امروزه به صورت موزه درآمده است.
موزه بیت البدر: موزه مردم شناسی و میراث سنتی کویت است، قبلاً منزل عبدالعزیز البدر از بازرگانان کویت بوده است.
بیت السدو: خانه قدیمی و سنتی کویتی است که نحوه بافتن «السدو» از انواع گلیم دستباف سنتی در آن به نمایش درآمده است.
کارگاه نقاشی (المرسم الحر) : محل تجمع نقاشان کویت است که در غرفههای خود نقاشی را به جوانان آموزش میدهند.
کیوسک شیخ مبارک الکبیر (کشک الشیخ مبارک) : مقر حکومتی شیخ مبارک الکبیر از امرای معروف کویت و بنیانگذار کویت نوین به صورت موزه درآمده است.
مدرسه مبارکیه: اولین مدرسه رسمی کویت که در سال ۱۹۱۱ تأسیس شده است.
موزه ملی کویت: در کاخ سلطنتی شیخ عبدالله الجابر الصباح در سال ۱۹۵۷ تاسیس شد و دربرگیرنده آثار باستانی این کشور که توسط کاوشگران خارجی در جزیره فیلکا پیدا شده است.
دار آلاثار الاسلامیه: بیش از سه هزار قطعه نفیس هنری اعم از سنگهای قیمتی و فرشهای ابریشمی در این مجموعه که متعلق به شیخ ناصر الصباح وزیر دربار و فرزند امیر کویت است، در این مرکز نگهداری میشود. خانم شیخه حصه الصباح همسر شیخ ناصر فرزند امیر کویت مدیریت اجرایی این مجموعه را بر عهده دارد. این مرکز با برگزاری نمایشگاههای متعددی در کشورهای مختلف جهان به عرضه مهمترین قطعههای خود میپردازد.
مراکز فرهنگی تحت پوشش شورای ملی فرهنگ و هنر و ادب کویت، عبارتند از:
کتابخانه ملی کویت.
مرکز فرهنگی کاظمه: از مدارس قدیمی کویت در استان الجهرا که در سال ۱۹۵۰ تاسیس شده و امروز به صورت مرکز فرهنگی عمومی و محل استقرار گروههای کاوشگران خارجی آثار باستانی استفاده میشود.
مرکز فرهنگی قبلیه: یکی از مدارس قدیمی کویت که بهعنوان اولین مدرسه دخترانه دولتی بود که در سال ۱۹۵۰ افتتاح شد و امروز پس از بازسازی و مرمت بهعنوان مرکز فرهنگی و محل استقرار بخش آثار و موزهها و امور مهندسی است.
جایزه فرهنگی ادبی سال: دولت کویت توسط همین شورا سالانه جوایزی به بهترین آثار برگزیده فرهنگی، هنری و ادبی کویتی تقدیم میکند. این جایزه شامل یک لوح تقدیر و مبلغ ۱۰ تا ۲۰ هزار دینار کویتی است. (هردینار معادل ۳ دلار). مهمترین بخشهای این جایزه سالانه در زمینههای زیر است:
بخش هنری: بهترین اثر در زمینه هنرهای نقاشی، هنرهای گرافیک، سفالکاری و مجسمهسازی، بهترین اثر سینما و تلویزیون، بهترین بازیگر تئاتر، بهترین بازیگر تلویزیون، بهترین کارگردان سینما، بهترین کارگردان رادیو، بهترین سازنده قطعه موسیقی، بهترین نقاد هنر تجسمی و بهترین نقاد هنر موسیقی.
بخش ادبیات: بهترین اثر تالیف شده در زمینههای شعر، داستان کوتاه، رمان، متن نمایشنامه، ادبیات کودکان، زبان شناسی، تحقیق در میراث کهن عربی و ترجمه آثار به زبان عربی.
علوم اجتماعی و انسانی: بهترین کتاب و تالیف در زمینههای فلسفه، جامعه شناسی، علوم تربیتی، روانشناسی، تاریخ و آثار باستانی، جغرافی، اقتصاد، علوم سیاسی و میراث سنتی مردمی.
یادآوری میشود، گزارش فوق را رایزن فرهنگی ایران در کویت، تهیه و آن را برای انتشار در اختیار خبرنگار مهر قرار داده است.