اراک- طرح اصلاح و بهینه سازی شبکه توزیع برق مجموعه بازار تاریخی اراک به منظور آماده شدن این بنای تاریخی برای ثبت جهانی در کارگروه میراث فرهنگی استان مرکزی تصویب شد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از میراث فرنگی استان مرکزی، عزیز فیلی، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری مرکزی  در این کارگروه گفت: بازار تاریخی اراک سال ۱۳۵۵ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و برای قرار گرفتن آن در لیست آثار جهانی، ۲۰ سال زمان سپری شده که بسیار طولانی است.

وی افزود: گذشتگان این سرزمین بنایی ایجاد کرده اند که امروز ارزش ثبت در فهرست آثار جهانی را دارد و این مهم نشان دهنده بسترهای قوی فرهنگی و سرمایه های مهم در حوزه تمدنی است.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری استان مرکزی گفت: برای انجام طرح بهسازی و مقاوم سازی مجموعه تاریخی بازار اراک ۸۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است تا عملیات ایمن سازی و روشنایی آن انجام شود.

فیلی بیان کرد: برای پیشرفت کار لازم است مجموعه بازار با بخش بندی در اختیار اوقاف، هیات امنا بازار، شهرداری قرار داده شود و میراث فرهنگی تمامی فعالیت عمرانی مجموعه را مدیریت کند.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری استان مرکزی گفت: تامین اعتبار بهسازی این مجموعه از مهمترین بخش ها است و به همین منظور وزارت راه و شهرسازی قول ۴۰میلیارد ریال اعتبار را داده که جای پیگیری دارد.

فیلی افزود: ۱۰ میلیارد ریال اعتبار از منابع استانی برای بهسازی، مرمت و روشنایی بازار تاریخی در نظر گرفته شده است.

وی اظهار کرد: با این اعتبار می توان ۵۰ درصد فعالیت ترمیمی و اصلاح و عمران مجموعه تاریخی بازار را انجام داد و باید برای تامین منابع اعتباری از سایر منابع کمک گرفت.

بازار اراک بخش مهمی از هویت تاریخی این شهر است

مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی نیز در این باره گفت: بازار تاریخی اراک بخش مهمی از هویت کالبدی این شهر به عنوان نمونه معماری و شهرسازی اسلامی است و حفظ و نگهداری از این اثر ارزشمند در اولویت برنامه های میراث فرهنگی استان مرکزی است.

سیدمحمد حسینی افزود: بازسازی و مرمت این مجموعه به ۲۲میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد تا ظرف مدت سه سال اجرایی شود و با این اقدامات می توان شرایط بازار اراک را برای قرار گرفتن در لیست ثبت جهانی آثار تاریخی فراهم کرد.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی گفت: بازار تاریخی اراک از ارزشمندترین بناهای تاریخی در این استان است که در سال های گذشته بر اثر بی توجهی برخی مسئولان و به خصوص کسبه، صدمات بسیاری به این مجموعه تاریخی وارد آمده است.

وی اضافه کرد: وجود عناصر زاید، مرمت و بازسازی های خودسرانه و بدون استفاده از نظر کارشناسان میراث فرهنگی، رهاسازی کابل ها و سیم های برق و لوله های گاز، نصب تابلوهای ناهمگن با فضای تاریخی بازار، تبدیل کردن جرزها و ستون های قطور بازار به دکه ها و مغازه ها مهمترین مشکلات بازار تاریخی اراک است که تنها در صورت رفع این مشکلات می توان زمینه ثبت جهانی این مجموعه تاریخی را فراهم کرد.

در این نشست مشکلات و نیازهای مرمت منزل تاریخی حاج آقا محسن حاج باشی، طرح تفرجگاه و منطقه نمونه گردشگری گردو و منزل تاریخی خاندان اشتری شازند مورد بررسی قرار گرفت.

گفتنی است مجموعه بازار تاریخی اراک در بافت قدیمی و مرکزی شهر واقع شده و اکنون نیز همچون گذشته از رونق اقتصادی خوبی برخوردار است.

بنای اصلی بازار اراک در اوایل دوره قاجار و در زمان فتحعلی شاه، توسط محمد یوسف خان گرجی سپهدار بنیان نهاده شد و به همراه سراها و تیمچه های وابسته از معماری جالب توجهی برخوردار است.