به گزارش خبرنگار مهر، محمدجعفر ناظم السادات ظهر سه شنبه در نشستی خبری پیرامون پدیده های آب و هوایی با هشدار اینکه محیط زیست خلیج فارس در صورت ادامه بهره برداری کشورهای حوزه آن از جمله ایران و سرزمین های عربی دچار نابودی تدریجی می شود، گفت: بهره برداری های بی رویه از جمله شیرین سازی آب خلیج فارس باعث کاهش بارش در کشورهای حوزه خلیج فارس شده است.
وی که از چهره های علمی و مهندسی آب کشور است با این هشدار که هربار شیرین سازی آب خلیج فارس شوری آن را افزایش می دهد، عنوان کرد: چنانچه یک لیتر آب خلیج فارس را شور کنیم، ۱۰ لیتر آب هدر رفته که این گرمایش بیشتر هوا را هم در پی خواهد داشت.
تکرار تجربه تلخ حفر چاه اینبار در بهره کشی از آب خلیج فارس
وی تجربه تلخ حفر چاه های آب در کشور را نمونه ای از تصمیم های اشتباهی که در استحصال آب مصرفی کشور از خلیج فارس ممکن است تکرار شود دانست و افزود: از سویی باید کشورهای عربی حوزه خلیج فارس را هم متقاعد سازیم که به پیمان های بین المللی تن در دهند. زیرا آنها نیز از ذخایر این پهنه آبی بی رویه بهره کشی می کنند.
ناظم السادات حیات خاورمیانه و کشورهای حوزه خلیج فارس و ایران را به حفظ خلیج فارس پیوند داد و یادآور شد: بهره برداری درست از خلیج فارس بستگی به سیاست های حاکمان این مناطق دارد.
وی ادامه داد: با وجود روندی که این کشورهای پیرامون خلیج فارس پیش گرفته اند تا ۳۰ سال آینده فقط کوهی از نمک از خلیج فارس به جا خواهد ماند. چراکه استحصال آب شیرین موجب می شود هر یک لیتر آب آن منجر به هدر رفت ۱۰ لیتر آب شود.
رئیس مرکز پژوهش های علوم جوی و اقیانوسی دانشگاه شیراز در بخش دیگری به تغییرات اقلیمی کشور به ویژه استان فارس پرداخت و گفت: جنگی ناخواسته و پنهان علیه کشور و تمدن دیرینه ایران و خاورمیانه در حال شکل گیری است که همه ما را به مخاطره می اندازد زیرا اکنون توانسته برخی از شهرها و مناطق آباد را ویران سازد.
وی با تاکید بر اینکه شمار بسیاری از مردم ایران و خاورمیانه هرسال از کمبودها و تغییرات اقلیمی مال، جان و آبروی خود را از دست می دهند، افزود: در درازای تاریخ همه آنچه به واسطه جنگها بر مردم ایران رفته به خاطر زنده بودن طبیعت و نوع اقلیم این سرزمین دوباره از نو پا گرفته، اما اکنون آنچه را در اثر جنگ از کف می دهیم که قابل جبران نیست. زیرا هنگامی که آب از میان برود زندگی هم نابود خواهد شد.
ناظم السادات تغییر دما در دهه گذشته به ویژه در ایران و خاورمیانه را چشم گیر عنوان کرد و افزود: آنچه روشن است؛ افزایش دما هماهنگ با افزایش گازکربنیک است که از سوخت کارخانجات، اگزوز خودروها و سوخت های فسیلی ناشی می شود.
وی این روند را رو به فزونی دانست و گفت: در سال ۱۸۸۰ میلادی در حالیکه آلودگی هوا ۲۶۰ پی پی ام بوده امروز این رقم به نزدیک ۴۰۴ رسیده است که این افزایش ناشی از سوخت مواد نفتی و ذغال سنگ است.
بارش در منطقه تمایل به کاهش دارد
رئیس مرکز پژوهش های علوم جوی و اقیانوسی دانشگاه شیراز با تاکید بر اینکه بارش در منطقه تمایل به کاهش دارد، تصریح کرد: البته مساله اصلی ما بارش نیست بلکه مشکل در مدیریت آب است. چراکه با افزایش دمای هوا درخواست آب هم فزونی می یابد به نحوی که در کلانشهرها درخواست آب ۵۰ برابر نسبت به ۵۰ سال گذشته بیشتر شده است. بدین خاطر امروز کلانشهرهای ما وابسته به آبی هستند که از جاهای دیگر تامین می شود. زیرا علیرغم گذشته که ایرانی ها آب را به وسیله کاریز و قنات ذخیره سازی می کردند، امروزه به واسطه موتورپمپ ها سفره های آب زیرزمینی به صفر رسیده و دیگر با حفر چاه هایی به عمق ۲۰۰ متر هم آبی حاصل نمی شود. چراکه ۲۰ برابر آب ورودی به مخازن از آن استحصال کردیم.
وی با اشاره به اینکه تغییر اقلیم آثار سیاسی، اجتماعی و اقتصادی زیادی به جای می گذارد، هشدار داد: در جنگ اقلیمی آنها که دشمنان ما هستند پیروز خواهند بود، چراکه ناچاریم از دشمنان خود آب و غذا را تامین کنیم. از این رو ناتوانی سیاسی پیامد جنگ اقلیمی است و هر که آبو غذا دارد پیروز است.