به گزارش خبرنگار مهر، چندی پیش خبری به نقل از بخش فارسی پایگاه خبری روسی اسپوتنیک، منتشر شد با این مضمون که «روزنامهنگاران در تاجیکستان به خاطر استفاده از زبان فارسی جریمه میشوند».
در این مطلب از قول گوهر شرفزاده؛ سرپرست کمیته دولتی زبان و اصطلاحات زبانی تاجیکستان گفته شده بود که مقامات تاجیکستان گروهی متخصص را سازماندهی کردهاند که وظیفه آنها کنترل بر نحوه گویش زبان ملی در مطبوعات و رسانههای این کشور است و برای نقض این مقررات زبانی جدید، جریمههای مختلفی تصویب شده است؛ برای افراد حقیقی از ۷۵ تا ۱۰۰ دلار و برای مقامات و اشخاص حقوقی نیز از ۱۵۰ تا ۲۰۰ دلار، جریمه در نظر گرفته شده است.
به گفته خانم شریفزاده، «روزنامهنگاران تاجیک به تازگی شروع به استفاده از لغاتی کردهاند که برای اکثر شهروندان تاجیک نافهموم است و اغلب این جملات و اصطلاحات هم به زبان فارسی هستند».
یادآوری میشود، زبان تاجیکی تا سال ۱۹۲۰ میلادی یک گویش فارسی حساب میشد. تاجیکها بعدها به جای استفاده از حروف الفبای عربی، شروع به استفاده از حروف لاتین (از سال ۱۹۲۹) کردند و پس از آن خط سیریلیک (از سال ۱۹۳۹) را مورد استفاده قرار دادند. این در حالی است که زبان تاجیکی در طول این سالها به شدت مورد نفوذ زبان ترکی و روسی قرار گرفته است.
خبرنگار مهر صحت و سُقم این خبر را که بازتاب زیادی در رسانههای ایرانی و فارسیزبان خارجی داشته است، از رایزن فرهنگی ایران در تاجبکستان، جویا شد.
ابراهیم خدایار در این رابطه گفت: چند روز قبل از قول خانم گوهر شرافزاده، رئیس کمیته زبان و اصطلاحات تاجیکستان خبری منتشر شده بود که روزنامهنگارانی در تاجیکستان به فعالیت مشغول هستند که در یک روز بیش از 10 کلمه غیرقابل فهم در نوشتههای خود به کار میبرند.
وی ادامه داد: ایشان (سرپرست کمیته دولتی زبان و اصطلاحات زبانی تاجیکستان) گفته بود برای نگارش، قوانینی وجود دارد که همه ما موظف به رعایت آن هستیم. به گفته وی از این به بعد برای روزنامهنگارانی که این قوانین را رعایت نکنند ۷۵ تا ۱۰۰ و برای شرکتها ۱۵۰ تا ۲۰۰ دلار جریمه درنظر گرفته خواهد شد.
رایزن فرهنگی ایران در تاجیکستان در ادامه تاکید کرد: اما نکته مهم این است که در این خبر هیچ سخن از زبان خاصی دیده نمیشود.
در همین حال صادق شاه نظراف، دستیار مشاور رئیس جمهور تاجیکستان در امور حقوقی در اظهارنظری در این باره با بیان اینکه «جریمه شدن روزنامهنگاران قابل قبول نیست» تاکید کرده است: در قانونگذاری کشور چنین مقرّراتی موجود نیست.
وی یادآور شده است: تاجیکستان قانون زبان دارد و برای رعایت نکردن معیار زبان تاجیکی مجازات مقرّر شده امّا برای یک کلمه، این امر (جریمه بندی ژورنالیستها) قابل قبول نیست.