همدان-مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان از کاهش ۲۲ درصدی آتش سوزی مراتع و جنگل های استان همدان در سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبر داد.

محمدرضا همتی در گفتگو با مهر همدان میزان سطح بدون پوشش، شوره زار، سنگلاخ و بیابانی استان همدان را ۴۲ هزار هکتار عنوان کرد و افزود: وسعت پراکندگی مراتع نزدیک به ۴ هزار قطعه است که صعب العبور بودن، دسترسی سخت و آتش سوزی به خصوص در فصل تابستان حفظ این مراتع را با مشکل روبرو می کند.

وی با بیان اینکه حفظ این مناطق با وجود وسایل و امکانات اولیه، تنها با مشارکت مردم و فرهنگ سازی در زمینه حفظ منابع طبیعی امکان پذیر است، گفت: ۸۲۲ هزار هکتار مرتع درجه یک، ۲ و ۳ در استان همدان وجود دارد.

وسعت اراضی جنگلی استان همدان بیش از ۴۳ هزار هکتار است

وی افزود: وسعت اراضی جنگلی، جنگل های دست کاشت و ذخیره گاه های جنگلی استان همدان بیش از ۴۳ هزار هکتار است که با توجه به سرانه ۶ هزار مترمربعی جنگل در جهان این رقم در استان همدان معادل یک هشتم سرانه جهانی است.

وی در ادامه تعداد بهره برداران مجاز از مراتع استان همدان را ۶۵ هزار خانوار عنوان کرد و افزود: ظرفیت مراتع استان همدان پذیرش چرای ۶۰۰ هزار رأس دام است در حالی که بیش از ۲ میلیون رأس دام یعنی ۳ برابر ظرفیت از این مراتع استفاده می‌کنند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان با اشاره به بارندگی های خوب امسال و وضعیت پوشش گیاهی مناسب مراتع افزود: بیشترین نقشی که در حفظ منابع طبیعی قابل ایفا است نقش پررنگ مردم و رسانه ها در فرهنگ سازی حفاظت از منابع طبیعی است.

۹۵ درصد آتش سوزی ها در مراتع و جنگل ها منشا انسانی دارد

وی در ادامه افزود: سهل انگاری ها و انجام کارهایی هرچند به ظاهر ساده مانند دم کردن یک چایی و انداختن ته سیگار در مراتع، مانند یک جرقه انبار باروت را به آتش می کشد کمااینکه ۹۵ درصد آتش سوزی ها در مراتع و جنگل ها منشا انسانی دارد.

محمدرضا همتی از حوادث و آتش سوزی های اخیر صحبت کرد و افزود: در چندوقت اخیر بیش از ۱۵۰ هکتار از اراضی در استان همدان طعمه حریق شده و نزدیک به ۶۰ فقره آتش سوزی داشته ایم که خوشبختانه با اقدامات پیشگیرانه و با مشارکت مردم و جوامع محلی، دهیاری هاو شوراهای اسلامی بسیاری از این حوادث مهار و از بروز خسارت جلوگیری به عمل آمده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان افزود: در سال ۹۵ نسبت به سال گذشته ۲۲ درصد کاهش آتش سوزی داشته ایم که در واقع عدد مساحت آتش گرفته کمتر بوده اما تعداد دفعات بیشتر شده است که از دلایل این کاهش مساحت، بارندگی خوب و پوشش گیاهی مناسب بوده است.

وی در ادامه با تاکید مجدد بر لزوم فرهنگ سازی و مشارکت بیشتر مردم در حفظ منابع طبیعی و بیان اینکه وسایل و امکانات پیشرفته برای اطفا حریق وجود ندارد و اگر هم موجود باشد در منطقه کوهستانی و صعب العبوری مثل همدان، حفظ این منابع دشوار است، گفت: بدون مشارکت مردم منابع طبیعی راه به جایی نخواهد برد.