محمود احمدی افزادی مجری مستند مناظره «غیرمحرمانه» که پنجشنبه و جمعه شب ها روی آنتن شبکه دو سیما می رود درباره دغدغه هایی که نسبت به اجرای این برنامه دارد به خبرنگار مهر گفت: برای این مهم همیشه در نظر داشتم اجرا را به گونه ای انجام دهم تا مردم از طریق تلویزیون با مسایل اجتماعی درگیر شوند.
وی افزود: اینکه همیشه با یک مهمان به گفتگو بنشینید و خود را با یک تعامل دو نفره در معرض قضاوت مردم بگذارید آسان است. با کمی اطلاعات اولیه چنین اجرایی ممکن می شود چون رسانه قدرت و سلطه را در اختیار مجری قرار می دهد و مهمان در فضای چالشی لاجرم در شرایط پاسخگویی است. به همین خاطر برای مجری کار دشوار و جدیدی نیست اما اینکه در آنِ واحد با بیش از ۳ مهمان و صد نفر شرکت کننده دغدغه مند روبه رو باشید کار سخت می شود. در چنین فضایی مجری از توفق و برتری خود فاصله می گیرد و اینجا مهمانان تعیین می کنند که چه کسی بحث را می برد.
احمدی افزادی اشاره کرد: بیش از مهمانان، مردمی که در برنامه حضور دارند این فضا را کنترل می کنند و حتی این را هم دیده ام که مهمانی از بین حضار بلند شده و گفته که شما توانایی اجرا ندارید. گاهی اوقات کسی هم به مهمانان معترض می شود و جای آنها را می گیرد و در این صورت ما یک صندلی کنار مهمان اضافه می کنیم تا او هم اظهار نظر کند.
مجری برنامه «شب آفتابی» بیان کرد: یکی از دغدغه های ما در طراحی مدل «غیرمحرمانه» این بود که مردم درگیر شوند، به تعامل مستقیم با مجری و مهمان بپردازند و موضوع را از دید خودشان باز کنند. در این برنامه هیچ تقلیدی از هیچ جا نکردیم و گاهی به من سخت می گذرد چون اجرای این برنامه نیاز به هوشیاری صد در صد دارد. ثانیه ای غفلت بحث را از دست شما خارج می کند و چون مجری باید مدیریت فضا را هم به عهده بگیرد گاهی این اتفاق رخ می دهد.
وی ادامه داد: آنچه باعث می شود بتوانیم با تمام سختی ها ادامه دهیم مدلی است که برای برنامه در نظر گرفتیم. ما یک شب بحث نظام مالیاتی داریم شب دیگر مخاطرات زبان و ادبیات فارسی در فضای مجازی را مورد بحث می گذاریم. مدل ما مبتنی بر کشف مساله است تا حل آن. از دید ما تلویزیون قرار نیست مشکلات را حل کند. اوایل مردم هم معترض بودند که این همه حرف زدن قرار است به کجا برود وقتی مشکل حل نمی شود.
احمدی افزادی با اشاره به اینکه قطعا معضل بیکاری با یک برنامه حل نمی شود، گفت: طرح اینکه صورت مساله چیست و چه سوال هایی را برمی انگیزد مهم است. هر چند که گاهی به دل کسی نمی نشیند ولی باید بدانیم اطراف مان چه می گذرد. مردم انقدر قضاوت هایشان دقیق و گاهی غیرمنتظره است که برخی مواقع تمام نظم برنامه را به هم می زنند.
وی بیان کرد: به نظرم هیچوقت مردم انقدر بی پرده و بی رحمانه موضوعی را نقد نکرده بودند ولی در «غیر محرمانه» خیلی راحت این کار را می کنند. این برنامه مجری کُش است و مجری هیچ فضایی برای خودنمایی ندارد چون به محض این کار تمام نظم و کلاف برنامه گسسته می شود. مجری باید بیشتر شنونده باشد تا گوینده بنا بر این ما با تمام وجود تلاش کنیم تا به آنچه جامعه نیاز دارد نزدیک شویم و هزینه اش را هم بدهیم.
این مجری در پاسخ به اینکه بعد از این اجرای چنین برنامه هایی را می پذیرد یا خیر عنوان کرد: فکر نمی کنم بعد از این برنامه باز هم چنین کارهایی قبول کنم. اینجا بارها پیش آمده که بعد برنامه حاضران تماشاچی نزد من می آیند و مدعی می شوند که سوالی پرسیده نشده است. گاهی حجم آن فشار و سنگینی باری که با یک جمله روی دوش من می گذارند بیش از کل برنامه است و معمولا اجرا که تمام می شود تا بعد از ساعت ۱۲ همچنان در حال پاسخگویی هستیم.
وی در پایان گفت: تلویزیون باید یک مقداری رهاتر شود. کاری که ما در «غیرمحرمانه» کردیم همین بود. باید بگذاریم مردم خودشان را به واقعبت نزدیک تر ببینند و بیشتر اطمینان کنند. الان وقتش رسیده که تلویزیون از قالب های سنتی فاصله بگیرد.