خبرگزاری مهر - گروه استانها: قلعه باستانی فلک الافلاک یکی از شاخصترین آثار تاریخی ایران و جهان است، بنای عظیم آجری مربوط به دوره ساسانی که همچنان استوار بر روی تپهای باستانی در مرکز شهر خرمآباد میزبان دوستداران میراث فرهنگی این مرزوبوم است.
زیبایی و معماری شگفتانگیز قلعه فلک الافلاک موجب شده که این قلعه تاریخی و باستانی لرستان از سوی بسیاری از کارشناسان بهعنوان یکی از شاهکارهای مهندسی و معماری دنیا لقب گیرد.
آغاز مرمت شاهکار معماری جهان
این قلعه به لحاظ موقعیت استراتژیک خود در قرن چهارم هجری قمری بهعنوان مقر حکومت آل حسنویه و گنجور در زمان آلبویه درآمد و از قرن ششم هجری پس از ساختهشدن شهر جدید خرمآباد این قلعه نیز بنام خرمآباد معروف شد و احتمالاً نام فلک الافلاک در دوره قاجار به آن اطلاق شده است.
این بنای کمنظیر مربوط به دوره ساسانی است و به شماره ۸۸۳ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
طی سالهای گذشته همواره موضوع ثبت جهانی فلک الافلاک بهعنوان شاهکار معماری جهان مطرح بوده است تا این اثر تاریخی در فهرست موقت ثبت جهانی قرار گیرد ولی بهرغم گذشت سالها با فراهم نشدن زمینه ثبت جهانی، فلک الافلاک در فهرست موقت خاک میخورد.
در این میان طرح استحکامبخشی و لرزهخیزی قلعه تاریخی فلک الافلاک به مدت بیش از چهار سال به دلایل مختلفی مسکوت مانده بود تا پس از پیگیریهای رسانهای و مسئولان امر در میراث فرهنگی مرمت بخش هایی از قلعه فلک الافلاک آغاز شود.
با این حال همچنان مرمت و استحکام بخشی این بنای تاریخی نیازمند تامین اعتبار است.
آغاز مرمت فلک الافلاک از بخش«چایخانه»
احمد نصرالهی مدیر پایگاه قلعه فلک الافلاک لرستان در گفتگو با خبرنگار مهر در سخنانی با اشاره به آغاز مرمت « پشتبام چایخانه» قلعه فلک الافلاک اظهار داشت: در دورههای قبل و قبل از انقلاب به دلیل اینکه این بخش از قلعه کاربری میراث فرهنگی نداشته به بحث سبکسازی آن توجهی صورت نگرفته است.
وی بیان کرد: در دورههای گذشته هرجایی از پشتبام چایخانه دچار نمزدگی شده اقدام به ایجاد لایهای روی آن کردهاند.
مدیر پایگاه قلعه فلک الافلاک لرستان بابیان اینکه اعتبارات اداره کل میراث فرهنگی لرستان برای مرمت بناهای تاریخی محدود است بیان داشت: در این راستا بخشهایی از قلعه برای مرمت در دستور کار قرار گرفت.
نصر الهی بابیان اینکه مرمت قلعه فلک الافلاک در بخشهای مختلف تقسیمبندی شد عنوان کرد: موزه و ساختمانهای حیاط دوم قلعه فلک الافلاک برای مرمت در دستور کار قرار گرفت.
استحکامبخشی فلک الافلاک از ضلع غربی
وی بیان داشت: ما اعتبار کافی نداشتیم که مرمت همه بخشهای قلعه را انجام دهیم.
مدیر پایگاه قلعه فلک الافلاک لرستان با اشاره به اجرای طرح استحکامبخشی این بنای تاریخی ادامه داد: در این راستا طرح استحکامبخشی از ضلع غربی قلعه فلک الافلاک که خیابان امام خمینی(ره) میشود را امسال اجرایی میکنیم.
نصر الهی بیان داشت: این اقدام از ایجاد رانشهایی که در آینده احتمال دارد به وجود آید جلوگیری میکند.
وی ادامه داد: همچنین امسال احداث رینگ بتنی داخل حیاط اول یکی دیگر از اقدامات در دستور کار بوده تا بتوانیم رینگ بتنی دور قلعه را به رینگهای داخل حیاط متصل کنیم.
ادامه طرح استحکامبخشی درگرو تأمین اعتبار
معاون میراث فرهنگی، اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری لرستان نیز در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: قلعه فلک الافلاک در بستری قرارگرفته که بخشی از آن خاکی و بخشی دیگر سنگی است.
اسدی ادامه داد: به دلیل این اختلاف جنس زمین در زیر بستر این قلعه یک سری نشستهای غیریکنواخت، ترکها و رانشهایی در بدنهها و کف این بنای تاریخی ایجاد شد.
معاون میراث فرهنگی، اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری لرستان در ادامه سخنان خود با اشاره به اجرای طرح استحکامبخشی قلعه فلک الافلاک بیان داشت: این طرح هماکنون ۲۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
اسدی بابیان بیان اینکه در قالب طرح استحکامبخشی قلعه کار اجرای «پشتبند» و «سر شمعهای » بام انجامشده است ادامه داد: در صورت تأمین اعتبار اداره کل میراث فرهنگی لرستان آماده اجرای ادامه طرح استحکامبخشی قلعه است و توان اجرایی این کار را دارد.
وی ادامه داد: درصورتیکه تحقق اعتبار عملیات استحکامبخشی، ساماندهی و مرمتهای تکمیلی و درنهایت آزادسازی قلعه صورت گیرد، این بنای تاریخی بهعنوان یک اثر جهانی شناخته خواهد شد و بهطور حتم در رونق توسعه گردشگری استان نقش بسزایی خواهد داشت.