قم - نایب رئیس مجمع نمایندگان حوزه علمیه گفت: باید دکترین مدیریت مسجد در حوزه‌ها رقم بخورد و فقه مسجد و مؤسسات مرتبط با حوزه علمیه به فکر تربیت ائمه جماعت موفق برای مساجد باشند.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: مسجد مکان خاصی برای عبادت و راز و نیاز با پروردگار است، جنبه عبادی مسجد از مهم‌ترین کارکردهای آن محسوب می‌شود به طوری که بندگان خدا برای عبادت و راز و نیاز به این مکان مراجعه می‌کنند ولی توجه به جنبه اعتقادی نباید سبب شود کارکردهای دیگر مسجد نادیده گرفته شود.

مسجد از ابتدای صدر اسلام منشأ تحولات مختلف بوده، با توجه به تجمع اقشار مختلف در مسجد، می‌توان از این هم‌افزایی برای حل مشکلات استفاده کرد و حتی برگزاری دوره‌های آموزشی در این زمینه مفید خواهد بود.

مساجد از ظرفیت‌های آموزشی، فرهنگی، تبلیغی، اجتماعی، سیاسی، جهادی، رسانه‌ای، روحی و روانی برخوردار هستند ولی برای استفاده از این ظرفیت باید برنامه‌ریزی کاملی در دستور کار قرار گیرد و مساجد به میدان و صحنه اصلی تبدیل شوند.

در دوران دفاع مقدس مساجد به یاری کشور آمدند و سبب وحدت و نزدیکی بیشتر امت در برابر دشمنان شدند به این وسیله مشکلات و نیازها را با یکدیگر در میان می‌گذاشتند و تصمیم‌گیری درستی داشتند.

سی و یکم مردادماه به عنوان روز جهانی مسجد نام‌گذاری شده که به منظور بررسی کارکردها و ظرفیت‌های مسجد با حجت‌الاسلام سید جلال رضوی مهر، نائب رئیس مجمع نمایندگان حوزه علمیه قم و عضو هیئت رئیسه مجمع عمومی جامعه مدرسین به گفت‌وگو پرداختیم که مشرح این گفت‌وگو بدین شرح است:

مساجد چه نقشی و کارکردهایی در پیشبرد اهداف امت اسلام به عهده دارند و با توجه به شرایط کنونی مساجد چه نقشی را می‌توانند ایفا کنند؟

مساجد مقدس‌ترین مکان‌ها برای سیر الی الله و سلوک معنوی هستند، مساجد می‌توانند عظیم‌ترین و فاخرترین اثرگذاری را برای بیمه کردن جوانان از شر شبیه خون فرهنگی فراهم کنند بنابراین در این بخش باید با برنامه‌ریزی جامع و منسجم وارد شویم.

بازدهی فعالیت‌های مساجد مطابق با نیاز روز نیست، باید مطالبات معنوی امت اسلام را مساجد با پاسخگویی صریح فراهم کنند، اگر پادزهر شبهات در مساجد فراهم نشود، ممکن است در پاسخگویی شبهات دچار تردید و اشتباه شویم، بنابراین مساجد زمینه‌ای برای مقابله با شبهات فراهم می‌کنند.

 امام جماعت نماد دینی و حقیقتی غیرقابل انکار است، باید مساجد با مدیریت معنوی ائمه جماعات وضعیت مطلوب را فراهم کنند تا همه سنین و اقشار از مساجد بتوانند بهره‌مند شوند.

مساجد در زمینه معنویات از چه ظرفیتی برخوردار است و چگونه می‌توان جوانان را به مساجد جذب کرد؟

 از زیبایی‌های معنوی مساجد حضور اقشار و سنین مختلف در صفوف یکپارچه و فشرده نماز جماعت بوده که استقبال در این بخش با هیچ چیز قیاس نمی‌شود، باید مقیاس مادی را از مساجد جدا کنیم و مساجد صرفاً به مراکز فرهنگی تأثیرگذار در محله‌ها، خیابان‌ها، کوچه‌ها و شهرها مبدل شود، همه امور محله باید مسجد محور باشد و در مساجد حل‌وفصل شود، این‌گونه سرعت پاسخ به نیازها افزایش پیدا می‌کند.

 باید در ترویج اقامه نماز در مسجد، صداوسیما و رسانه‌ها به عنوان رسانه بالنده و زنده فرهنگ‌سازی کنند، هرگز هدف وسیله را توجیه نمی‌کند، باید در مقدمات جلب جوانان به مساجد از صحیح‌ترین راه اقدام کنیم، چه اشکالی دارد در آموزش و پرورش حتی ماهی یک بار، زنگ مسجد تعبیه شود و با فرهنگ‌سازی دانش‌آموزان به صورت ماهیانه در نزدیک‌ترین مسجد کنار مدرسه حضور پیدا کنند و مساجد محل نیایش و توسل الهی باشد.

مساجد محل تربیت مجاهدانی است که با خون خود از شیعه و سنی دفاع کرده و در برابر قبیله آدم‌کش داعش ایستادگی می‌کنند

امروز بیش از نیاز مادی جامعه بشریت و امت اسلام نیازمند توسل، دعا و توجه به ذات الهی است، باید سند چشم‌انداز فعالیت‌های مساجد را با به‌کارگیری از اندیشمندان حوزه و دانشگاه تدوین کرده و جغرافیای مهندسی مساجد را با کد مخصوص خود برای شناساندن مساجد فعال از غیرفعال به جامعه معرفی کنیم.

مساجد بهترین پایگاه آرامش و آسایش روحی و معنوی انسان‌ها هستند که باید پاکی و طهارت افراد در این مکان حفظ شود و چیزی که در دستور کار خناسان همواره قرار دارد و ممکن است سبب شود، مساجد ما را تحت الشعاع قرار دهد، این است که اختلافات سلیقه‌ای به اختلافات گروهی، نهادی و فرقه‌ای مبدل شود که این دور از روح وحدت و معنویت در مساجد است.

چه امور و محورهایی باید در دستور کار مساجد قرار گیرد؟

مساجد به عنوان پایگاه اساسی اسلام مورد توجه است، همه افراد باید مستحکم و یکپارچه با تمرکز به اوضاع مسجدالاقصی به صورت جهانی در زمینه فعالیت‌های مسجد فکر کنند و مسائل جزئی و کوچک آن‌ها را از اهداف بلند و آرمان‌های انقلاب عقب نگذارد.

امروز ۲ مسجد بزرگ جهان اسلام به دست غاصبان در بی‌حرمتی قرار گرفته، مسجد الاحرام به دست فرقه آل سعود است که آن مکان مقدس را به قتلگاه برای مؤمنان و نمازگزاران تبدیل کرده و مسجدالاقصی به دست یهود صهیونیست بوده که باید هیئت اتحاد مساجد جهان اسلام این ۲ گروه و فرقه دور از اسلام یعنی آل سعود و صهیونیسم را محکوم کنند.

مساجد محل تربیت مجاهدانی است که با خون خود از شیعه و سنی دفاع کرده و در برابر قبیله آدم‌کش داعش ایستادگی می‌کنند، مساجد امروز با تربیت مردان با فکر و اندیشه بزرگ‌ترین مراکز خیریه را برای امور معیشتی جامعه معرفی می‌کنند و بزرگ‌ترین نقش را برای تربیت دینی در همه سطوح امت اسلام به عهده دارند.

امیدواریم خانواده‌های امت اسلام در روز بزرگداشت مسجد با حضور خانوادگی در صفوف نماز جماعت بر عظمت و شکوه این اجتماع بیفزایند و بدانند خداوند اهل مسجد را دوست دارد.

امام جماعت موفق از چه ویژگی‌هایی برخوردار است؟

امام جماعت موفق مدیر مسجد به عنوان پایگاه امت اسلام است، امام جماعت بدون مدیریت نمی‌تواند همه گروه‌های فکری اهل مسجد را مدیریت کند، خوش برخوردی، سعه صدر، اخلاص، دیگر گرایی، اخلاق، مردم‌داری و نداشتن چشمداشت به ذخایر دنیوی از امتیازات امام جماعت موفق است.

امت اسلامی همواره روحانیت را مورد اطمینان می‌دانند و گواه این حقیقت اقتدای جمع کثیری از مردم در وعده‌های نماز به امام جماعت است، نقش ائمه جماعت برای هدایت جامعه باید مانند نقش مؤمنانی در محراب باشد، که مرز شهادت را درمی‌نوردند و حقیقت قرآن‌محوری و خداپرستی را با مرکب خون در صفحه محراب می‌نگارند.

حوزه چگونه می‌تواند در زمینه تربیت امام جماعت نقش‌آفرینی کند؟

امروز باید دکترین مدیریت مسجد در حوزه‌ها رقم بخورد فقه مسجد و امام جماعت باید تثبیت شود و مؤسسات مرتبط با حوزه علمیه به فکر تربیت ائمه جماعت موفق برای مساجد باشند تا به این وسیله کشتی مسجد به سمت صحیح هدایت شود و از همه کارکردهای مسجد به طور مطلوب استفاده کرد.