به گزارش خبرگزاری مهر، در دیدار نادر طالب زاده با میگل لیتین، این کارگردان در پاسخ به طالب زاده درباره چگونگی حضور پنهانی در شیلی برای فیلمسازی گفت: برای این کار، قبل از هر چیز هر کدام از افراد مورد نظرم را انتخاب کردم و در قالب چند گروه تجاری از ملیتهای مختلف مثل هلندی، فرانسوی، ایتالیایی و شیلیایی، وارد شیلی شدیم در حالی که هیچ کدام از این افراد مرا نمی شناختند.
وی ادامه داد: در طول حضورمان در شیلی به تمام مناطقی که لازم بود، حتی اعماق معادن رفتیم. در تمام بنادر، روستاها، کوه ها و هر جایی که میدانستیم گروه هایی در حال مبارزه با حکومت نظامی «پینوشه» فعالیت میکنند، حضور پیدا کردیم، حتی وارد کاخ ریاست جمهوری هم شدیم و با مردم صحبت کردیم چون می خواستیم وضعیت کشور را نشان دهیم.
لیتین با بیان اینکه تمام هماهنگیهای این سفر خطرناک را همسرش انجام داده است، اظهار کرد: بعد از این سفر، فیلم و کتابی درباره این کار منتشر شد و امروز با پشت سر گذاشتن چنین خطراتی در ایران حضور دارم.
وی در پاسخ به طالب زاده درباره اصالت فلسطینیاش و آثاری که درباره آن ساخته است، بیان کرد: در زمان حضور در فلسطین و تصویربرداری برای فیلمم، خطرات بیشتری از زمان حضور پنهانی در شیلی تجربه کردم.
این فیلساز شیلیایی ادامه داد: زمانی که در فلسطین بودیم از یک کودک که پایش قطع شده بود، پرسیدم چیزی از عشق یا دوست داشتن میدانی که در جواب گفت وقتی پایم قطع شده است، چگونه می توانم چیزی از دوست داشتن بدانم.
وی افزود: برای مستند دیگرم با عنوان «آخرین ماه» که بخشی از آن به مهاجرتهای فلسطینیان به شمال شیلی میپردازد، وقتی به فلسطین اشغالی رفتم، نیروهای اسرائیلی بسیار ما را اذیت می کردند. فلسطین جزئی از تاریخ من است که سال ها درگیر خشونت شده و هر روز در اثر زورگوییهای اسرائیل، کودکان و جوانان کشته میشوند و تانک ها مدارس را ویران میکنند. وضعیت فلسطین، بدترین بخش تاریخ بشریت است و این سرزمین تنها، در حال فراموش شدن است حتی در برخی موارد به خاطر سیاستهای اسرائیلیها، اقلام مورد نیازشان را دریافت نمی کنند و در محاصره به سر می برند.
لیتین بیان کرد: زمانی که فلسطین بودم، شدیدا تنهایی این سرزمین را حس کردم، نیروهای اسرائیلی ایست و بازرسی های زیادی دارند، مردم فلسطین، درد و رنج زیادی تحمل می کنند و نیروهای اسرئیلی با اقداماتشان غرور آنها را می شکنند.
وی با بیان اینکه اسرائیلیها با فلسطینی ها رفتار ناجوانمردانه ای دارند، گفت: هر کسی این مسائل را ببیند، باید این ها را به دیگران هم نشان بدهد چرا که دلایل زیادی وجود دارد که انگیزه بشود برای اینکه کاری درباره مردم فلسطین انجام دهیم و درد و رنج های آنان را به مردم دنیا نشان دهیم، در واقع این کار، یکی از وظایف و مسئولیت های ما است.
طالب زاده نیز در این باره گفت: از زمان وقوع انقلاب اسلامی و نامگذاری روز قدس توسط امام خمینی(ره) شمارش معکوس برای آزادی فلسطین شروع شده و این یکی از دلایلی است که غرب به واسطه آن، تحریم هایی علیه ایران وضع کرده است.
وی با بیان اینکه اسرائیل در جنگ ۳۳ روزه برابر حزب الله شکست خورد، بیان کرد: بسیاری از مردم ایران منتظر روزی هستند که برای آزادی قدس اقدام کنند و درگیریهای فعلی که در منطقه وجود دارند، مقدمات این درگیری بزرگ هستند و این ها در حالی است که رسانه های دنیا واقعیت را درباره فلسطین نمی گویند.
همسر میگل لیتین هم در این باره گفت: من وقتی ایران آمدم، آن را متفاوت از آن چیزی دیدم که رسانه های گروهی دنیا مطرح میکردند، برخلاف تبلیغات رسانه ها، مردم ایران، مردمانی خوشحال، مهربان و قوی هستند.
لیتین، فیلمساز شیلیایی هم در همین باره اظهار کرد: ارزش یک تصویر بیشتر از چندین سخنرانی است، اگر میتوانستیم واقعیات را به تصویر بکشیم، ملتهای مختلف با فرهنگها و زبان های مختلف از طریق آگاهی و اطلاعی که پیدا میکردند، می توانستند در کنار هم، همصدا شوند و در مقابل سلطه و جنگ ایستادگی کنند.
وی در همین راستا ادامه داد: این کار، جزو وظایف اصلی سینما و سینماگر است که باید در خدمت جامعه و مردم باشد و همین موضوع، یکی از دلایل حضور من در ایران است.
طالب زاده هم در بخشی از دیدار با اشاره به سریال ۱۳ قسمتی خود درباره حضرت مسیح گفت: انقلاب اسلامی ایران به تاریخ جهان شتاب داده است، بعد از این انقلاب، آمریکا حوادثی مثل ۱۱ سپتامبر را ایجاد کرد تا به همراه دروغ پردازیهای رسانه ای، بهانه ای برای جنگ افروزی در افغانستان، عراق و ... داشته باشد.
لیتین در ادامه بیان کرد: من سینماگری هستم که همیشه درس خواندهام و به دنبال یادگیری بودم و امروز در مرکزی که وابسته به دانشگاه دولتی شیلی است، به تدریس و تربیت سینماگران جوان می پردازم.
وی با اشاره به برخی فیلمهایش مثل «ساندینو» و «آلسینو و کرکس» افزود: من هر جا که حرکت انقلابی و مبارزهای وجود داشته باشد، حمایت می کنم و به همین دلایل در خارج از شیلی هم در آمریکای لاتین کارگاه های آموزشی برگزار می کنم.
لیتین ادامه داد: برای من خیلی مهم است که هر جایی که لازم باشد مثل شیلی، آرژانتین، کلمبیا، برزیل و ... حضور داشته باشم، اگر می خواهیم سینمای انقلابی داشته باشیم باید همانند کشاورزی که محصول می کارد و درو میکند، خوب آموزش دهیم و تجاربمان را انتقال دهیم.
این فیلمساز شیلیایی در پاسخ به سخنان طالب زاده درباره فرهنگ غنی مردم ایران گفت: من وقتی فرهنگ ایران و شیلی را مقایسه می کنم فاصله عمیقی می بینیم اما باید رسانه ها طوری عمل کنند که ملت های مبارز در کنار هم قرار گیرند که البته تنها راه این مساله، دیالوگ و گفتگو است تا از این طریق بتوانیم آینده خوب و بهتری برای بشریت ایجاد کنیم.
وی تاکید کرد: سلطه جهانی نمی خواهد ملت ها به هم نزدیک شوند به همین دلیل است که از طریق رسانه هایش آگاهی درست را از ما می گیرد اما ما باید به دنبال راه و روشی باشیم که بتوانیم ملت ها را به هم وصل کنیم و این فرقی نمی کند شیلی باشد یا ایران چون منظور من این حرف را در سطح جهانی است، بومیان شیلی جمله ای دارند که میگویند: انسان متعلق به زمین است نه زمین متعلق به انسان.
لیتین اظهار کرد: من اعتقاد دارم روزی می رسد که همه ما در صلح باشیم اگرچه الان صدای ما چندان شنیده می شود.
این فیلمساز شیلیایی در این دیدار در واکنش به بیان عملکرد وضعیت فیلمسازی ۲ کشور، گفت: سینمای شیلی پس از برقراری مجدد دموکراسی در شیلی، تازه حرکت کرده است و الان، شاید سالی ۱۵ فیلم تولید می کند که در بین آنها آثار قوی هم کم است.
وی با بیان اینکه هنر به تمام ابعاد اجتماعی یک ملت وصل است، خاطرنشان کرد: فیلمسازان جوان خوبی در شیلی داریم که به موضوعات اجتماعی، کودتا و ... می پردازند و در این میان، وظیفه من و امثال من، هدایت و سوق دادن این فعالیتها است، البته در شیلی هم سینماگرانی داریم که فقط نگاه جشنواره ای و تجاری دارند اما غالب فیلمسازان جوان شیلیایی به آرمان های جامعه شیلی وفادارند.