دكتر"محمد همايون سپهر" دبير اين همايش در مورد دلايل انتخاب اين موضوع به خبرنگار دانشگاهي"مهر" گفت : انتخاب اين موضوع دو علت دارد . دليل اول، نقش مهمي است كه آب و نان در تاريخ و فرهنگ بشر داشته است و دليل دوم، جلوه هاي گوناگوني است كه اين دو ماده حياتي در تمدن بشري ايفا كرده است .
وي در ادامه از جمله دلايل انتخاب اين سوژه براي اين همايش را چنين عنوان كرد : اولين موضوع اين است كه نظام ارزشي كه آب و نان و جلوه هاي گوناگون اين دو ماده در باورهاي پيشينيان ما و نيز نحوه برخورد نظام ارزشي آنان با اين موضوع داشته چگونه است و نيز بررسي حد و مرزي كه اين دو عنصر در نظام ارزشي گذشتگان داشته است . به بيان ديگر جنبه هاي اسطوره اي، قومي و ديني اين دو ماده به چه صورت بوده و در عصر حاضر چه صورتي يافته است ؟ آيا نظام ارزشي آب و نان به همان شكل گذشته و هزاران ساله خود پابرجا و باقي است و يا اين كه به دنبال تغيير و تبديل و تطور نظام ارزشي جامعه سرمايه داري و صنعتي دچار دگرگوني شده است؟
|
دكتر محمد همايون سپهر |
به عبارت ديگر آيا باورهاي اسطوره اي و ديني در مورد آب و نان در اين مدت دچار تحول گشته است يا خير؟ و اينكه آيا مسايل بغرنجي كه جوامع امروزي و بخصوص جامعه شهري با آن روبروست در نحوه نگرش بر اين دو موضوع موثر بوده است و يا خير؟
مدير گروه مردم شناسي دانشگاه آزاد اسلامي واحد تهران مركز ديگر علت برگزاري اين همايش را مسئله ضايعات نان و نيز آلودگي آبها دانست و تصريح كرد : روزانه بيش از 10 تن دور ريز نان در تهران وجود دارد كه اين مقدار معادل 30 تا 40 درصد آرد مصرفي نانوايي ها در كشور است . آلودگي منابع آبي نيز يكي از معضلات جدي جوامع بشري امروزي محسوب مي شود . آيا بي توجهي به اين موضوع ناشي از فراواني اين مواد است و يا به دليل دگرگون شدن بينش ها و باورهاي مردم نسبت به اين دو ماده حياتي است ؟ اين موارد مشكلاتي هستند كه در گذشته به هيچ وجه شاهد آن نبوده ايم . با اين اوصاف و با توجه به اهميت اين مسئله، موضوع اولين همايش گروه مردم شناسي دانشگاه آزاد واحد تهران مركز را به بررسي جايگاه آب و نان و جلوه هاي آن در گذشته و نيز نقش آن در آينده ايران اختصاص داده ايم تا بتوانيم با بررسي جنبه هاي مختلف اين موضوع در راستاي تنظيم ابعاد، آن در آينده بررسي كنيم .
وي افزود : اين همايش سعي دارد تا از جنبه هاي گوناگون و با نگاهي اسطوره شناسي به دو ماده آب و نان بنگرد و به همين علت براي اولين بار و با اين وسعت در كشور برگزار مي شود .
دكتر سپهر در مورد برنامه هاي جنبي اين همايش به خبرنگار" مهر" گفت : همزمان با برپايي اين همايش و ارايه مقالات تخصصي، نمايشگاهي از نحوه زندگي عشاير مختلف ايران و نيز طريقه پخت انواع گوناگون نان در محوطه مجتمع وليعصر دانشگاه آزاد واحد تهران داير خواهد شد .
همچنين نمايشگاهي از اسناد گذشته در ارتباط با وقف نامه ها، وصيت نامه ها، آب انبارها و نانوايي ها كه در گنجينه اسناد ملي موجود است در معرض ديد عموم قرار خواهد گرفت .
همزمان با برپايي اين همايش و ارايه مقالات تخصصي، نمايشگاهي از نحوه زندگي عشاير مختلف ايران و نيز طريقه پخت انواع گوناگون نان در محوطه مجتمع وليعصر دانشگاه آزاد واحد تهران داير خواهد شد . |
شايان ذكر است همايش آب و نان درآينه آينده ايران 8 الي 10 آذرماه سال جاري برگزار مي شود قسمت وارد كنيد. توجه داشته باشيد كه ابتدا مرا انتخاب و پاك نماييد و داوري مقالات ارسالي به اين همايش را آقايان دكتر " اصغر عسگري ابيانه"، " دكتر" محمد صادق فربد" و دكتر " محمد همايون سپهر" برعهده داشته اند .
از جمله محورهاي مقالات اين همايش مي توان به " شيوه هاي تهيه آب براي خوراك، كشاورزي و صنعت"، " آب و فناوري"، " تقدس آب در عرصه هاي گوناگون"، " انواع نان به تفاوت شهري، روستايي و عشايري"، " انواع نان به تفاوت ماده اصلي شامل گندم، جو و برنج" و " نان در آيين ها و مراسم و فرهنگ مردم" اشاره كرد .
پژوهشكده مردم شناسي سازمان ميراث فرهنگي كشور، سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران، سازمان امور عشايري ايران و نيز سازمان غله كشور، گروه مردم شناسي دانشگاه آزاد واحد تهران مركز را در برپايي اين همايش ياري مي دهند .
بنا بر اعلام مدير گروه مردم شناسي دانشكده روانشناسي و علوم اجتماعي دانشگاه آزاد اسلامي واحد تهران مركز، اين گروه پس از برگزاري اين همايش در سال آينده تحصيلي دومين همايش خود را با موضوع "خاك و جلوه هاي آن " برگزار خواهد كرد .