شاهرود - معاون بهداشتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه سالانه ۳۶ میلیون نفر در جهان معادل۶۳درصد کل مرگ ومیر بر اثر بیماری غیر واگیر است، گفت: این آمار در ایران ۷۶ درصد است.

به گزارش خبرنگار مهر، علی اکبر سیاری ظهر چهارشنبه در سومین نشست کوهورت ملی ایران به میزبانی سالن پورسینا دانشگاه علوم پزشکی شاهرود با حضور رابطان طرح ملی کوهورت از ۱۵دانشگاه علوم پزشکی کشور و محققان حوزه مطالعات هم گروهی، با بیان اینکه بیماری های غیرواگیر مانند قلب و عروق بیشترین آمار مرگ و میر را در جهان و ایران به خود اختصاص داده اند، گفت: چشم انداز جهانی مبارزه با مرگ و میر ناشی از بیماری های غیر واگیر که ارتباط مستقیم با سبک زندگی دارند به سه گروه عمده مدیریت، نظام مراقبت و پیشگیری تقسیم می شوند که در کشور ما نیز درباره روش ها تحقیقات وسیعی صورت گرفته است.

وی افزود: نظام مراقبت از بیماری های غیرواگیر شامل تهیه طرح و نقشه اپیدمی بیماری های غیر واگیر را شامل می شود و در مقوله مدیریت کاهش تلفات این بیماری ها، تقویت مراقبت های بهداشتی افراد مبتلا به بیماری های غیر واگیر مانند نارسایی عروق قرار دارد همچنین در مقوله پیشگیری باید گفت کاهش مجاورت با خطر، عمده رسالتی است که در این بخش در مقابله با بیماری های غیر واگیر می توان انجام داد.

سکته قلبی مهمترین علت مرگ و میر بیماری غیر واگیر

معاون وزیر بهداشت کابینه یازدهم با بیان اینک سکته قلبی مهمترین عامل مرگ ناشی از بیماری های غیرواگیر در ایران و جهان است، گفت: عمده ترین دلیل مرگ و میر ناشی از این بیماری ها عروق، قلب و نارسایی خونی است که سالانه ۱۷میلیون و ۵۰۰هزار نفر را در جهان به کام مرگ می کشاند و پس از آنها سرطان ها با هشت میلیون و ۲۰۰ هزار نفر، بیماری های تنفسی با چهار میلیون نفر و دیابت با یک میلیون نفر در رتبه های بعدی قرار دارند.

سیاری درباره علل بروز بیماری های غیرواگیر در کشور، بیان کرد: در حال حاضر ۵۳درصد بارِ بیماری ها در اثر عوامل غیر واگیر ایجاد می شود که ۷۶درصد مرگ و میر ناشی از بیماری ها را در کشور محسوب می شود لذا باید دانست که گسترش شهرنشینی، تغییر در نوع تغذیه و سبک زندگی و کاهش امید به زندگی مهمترین عوامل این پدیده هستند.

وی افزود: چشم انداز سازمان جهانی بهداشت و جمهوری اسلامی ایران برای پیشگیری و کنترل بیماری های غیر واگیر و پیشگیری از آنها در زمره اقداماتی است که طی سال های اخیر در مجموعه وزارت بهداشت به آن عنایت ویژه ای شده است لذا برگزاری کوهورت ها با موضوع تحقیقات هم گروهی با موضوع سبک زندگی و مرگ و میر ناشی از بیماری های غیرواگیر در این راستا می تواند موثر واقع شود.

سیگار نخستین عامل مرگ غیرواگیر در کشور

معاون بهداشتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره علل بیماری های غیرواگیر مانند سکته های قلبی در کشور هم توضیح داد: در تحقیقات صورت گرفته در سال۹۰، دخانیات و سیگار نخستین عامل مرگ بیماری های غیر واگیر با ۱۱هزار مورد مرگ منتصب در سال است که میزان شیوع آن ۱۰درصد تخمین زده می شود که این امر در اویل دهه ۹۰ جمعیتی بالق بر پنج میلیون و ۳۰۰هزار نفر را شامل می شد که البته امروز این آمار بیشتر خواهد بود.

سیاری تغذیه ناسالم را دومین عامل مرگ و میر ناشی از بیماری های غیرواگیر با جمعیت مبتلای۴۷میلیون نفری طی سال۹۰ دانست و ابراز داشت: در تعریف تغذیه ناسالم افرادی که کمتر از پنج واحد میوه و سبزیجات در روز مصرف می کنند می گنجند که درصد شیوع این عامل متاسفانه ۸۸درصد جمعیت کشور را شامل می شود و مرگ و میرناشی از آن در سال۹۰، شش هزار و ۸۰۳نفر ثبت شده است.

وی افزود: کم تحرکی یا عدم پیاده روی به میزان ۶۰۰متر  با شیوع ۳۳درصد جمعیت کشور از دیگر عوامل مرگ و میر بیماری های غیرواگیر است که در سال۹۰، جمعیتی معادل۱۷میلیون نفر را شامل می شد که این امر عامل ۱۹هزار و ۱۰۰مورد مرگ در همان سال محسوب می شود.

۱۶درصد افراد جامعه چاق مفرط هستند  

معاون وزیر بهداشت همچنین درباره دیگر عوامل مرگ و میر ناشی از بیماری های غیر واگیر، گفت: چاقی شامل اضافه وزن بیش از ۳۰کیلوگرم چهارمین عامل مرگ و میر ناشی از بیماری های غیر واگیر پس از سیگار، تغذیه ناسالم و کم تحرکی است که در مطالعات انجام شده طی سال نود، ۱۶درصد جمعیت کشور را شامل می شد که این امر در طی سال جان ۵۵هزار ایرانی را می گرفت.

سیاری افزود: فشار خون و قندخون بالا عوامل پنجم و ششم در مرگ و میر بیماری های غیرواگیر در بین ایرانیان محسوب می شوند که متاسفانه طی تحقیقات صورت گرفته در سال نود، ۱۹میلیون ایرانی با فشار خون و هفت میلیون ایرانی با قند خون دست و پنجه نرم می کردند و این عوامل به ترتیب باعث مرگ ۸۶ هزار و ۵۰۰ نفر و ۳۴هزار نفر در سال های اوایل دهه ۹۰ شده است.

وی درباره کلسترول بالا نیز توضیح داد: این عامل هفتمین و آخرین عامل مرگ و میر ناشی از بیماری های غیر واگیر در سال های نخستین دهه ۹۰ در کشور است که سالانه مرگ ۳۴هزار هموطن را رقم می زد که این آمار در سال۹۵ قطعا بیشتر شده است.

اهداف سازمان جهانی بهداشت برای کاهش مرگ و میر بیان شد

معاون بهداشتی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کابینه یازدهم درباره اهداف سازمان جهانی بهداشت برای بیماری های غیرواگیر، گفت: دبلیو اچ او برای مقابله با بیماری های غیر واگیر برنامه ای را تدوین کرده که طی آن کاهش مصرف الکل و افزایش فعالیت بدنی به میزان ۱۰درصد و کاهش مصرف نمک و کاهش مصرف دخانیات به میزان۳۰ درصد تا سال۲۰۲۵می بایست تحقق یابد تا شاهد کاهش تلفات ناشی ازبیماری های غیر واگیر مانند سکته قلبی باشیم.

سیاری درباره دیگر برنامه های سازمان جهانی بهداشت در زمینه مقابله با بیماری های غیرواگیر هم توضیح داد: در طرح دبلیو اچ او آمده است که تا سال۲۰۲۵ فشار خون می بایست ۲۵درصد کاهش یافته و تکنولوژی های دارویی و درمانی می بایست به میزان ۸۰درصد و مشاوره پزشکی به میزان ۵۰ درصد افزایش پیدا کنند.

وی افزود: در این طرح آمده که با اجرای تمام استانداردها تا سال۲۰۲۵ می بایست شاهد کاهش ۲۵درصدی مرگ و میر زودرس ناشی از بیماری های غیرواگیر در سطح جهان باشیم که وزارت بهداشت بر این مبنا برنامه ای را برای خود تدوین کرده است.

ایران اسلامی برای کاهش آثار بیماری های غیر واگیر برنامه دارد

معاون وزیر بهداشت با بیان اینکه ایران اسلامی نیز مانند سازمان جهانی برای کاهش آثار بیماری های غیرواگیر برنامه دارد، گفت: ۱۳هدف ملی برای مقابله با بیماری های غیر واگیر تا سال۱۴۰۴تدوین شده است که کاهش ۲۵درصدی مرگ و میر ناشی از این بیماری ها، افزایش ۲۰درصدی فعالیت بدنی، کاهش ۱۰درصدی مصرف الکل، کاهش ۳۰درصدی میزان مصرف نمک، کاهش ۲۰درصدی استعمال دخانیات و کاهش ۲۵درصدی آثار فشار خون از اجزاء این طرح ها است.

سیاری درباره سایر بخش های این طرح نیز توضیح داد: در افق ۱۴۰۴وزارت بهداشت درباره مقابله با بیماری های غیرواگیر دار، همچنین آمده است: ایران اسلامی باید در سال۲۰۲۵ به جلوگیری از افزایش بی رویه چاقی و دیابت، دریافت خدمات دارو، درمانی و مشاوره ای برای جلوگیری از حملات قلبی و مغزی به میزان ۷۰درصد، دسترسی به داروهای ضروری و فناوری های جلوگیری از مرگ و میر ناشی از بیماری های غیرواگیر به میزان ۱۰۰ درصد و به صفر رساندن میزان اسیدهای چرب ترانس در رویه غذایی مردم دست یابد.

وی افزود: در این طرح همچنین آمده است: ایران اسلامی می بایست تا سال۱۴۰۴ به کاهش ۱۰درصدی مرگ و میر ناشی از مصرف مواد مخدر، افزایش ۲۰درصدی دسترسی به درمان بیماری ها و کاهش ۲۰درصدی تلفات جاده ای و تصادفات رانندگی دست پیدا کند تا شاهد مقابله با تلفات بیماری های غیرواگیر کشور باشیم.

پوشش همگانی بیمه سلامت دستاورد دولت است

معاون وزیر بهداشت درباره پوشش بیمه سلامت برای مردم کشور هم توضیح داد: حفاظت مالی، خدمات سلامت و مردم سه جزء اصلی پوشش همگانی بیمه درمانی موسوم به «یو اچ سی» هستند که وزارت بهداشت توجه ویژه به این بخش ها داشته و خواهد داشت.

سیاری درباره خدمات سلامت پوشش همگانی درمانی، ابراز داشت: پیشگیری از بیماری ها، درمان بیماران مبتلا، توانبخشی، مراقبت تسکینی و ارتقای سلامت عموم جامعه از اجزای خدمات سلامت بیمه همگانی و درمانی مردم هستند و در بخش درمان احقاق حق مردم در زمینه خدمات بهداشتی با کیفیت مناسب دسترسی به خدمات درمانی از اهداف بیمه همگانی محسوب می شود.

وی افزود: یکی از اهداف اجرای طرح بیمه همگانی که وزارت بهداشت عنایت ویژه ای نسبت به آن دارد این است که دولت اطمینان پیدا کند همه مردم به مراقبت های سلامت دسترسی داشته باشند و از آنها حفاظت مالی انجام شود چرا که این مقوله دغدغه اصلی مردم در بخش درمان و بهداشت بود که با همکاری ویژه نهادهای مرتبط با بخش سلامت خوشبختانه شاهد انجام این مهم در کشور هستیم.

پیشگیری از بیماری غیرواگیر در اولویت

معاون بهداشتی وزارت بهداشت درباره پیشگیری از بیماری های غیرواگیر گفت: وزارت بهداشت دو رویکرد اولیه در بیماری های غیرواگیر شامل سکته های قلبی و عروقی با در نظر گرفتن اجتناب از توسعه موارد جدید را در نظر دارد که این رویکرد به دو بخش استراتژی جمعیتی با هدف ارزیابی عوامل خطر و تراکم توزیع در بین مردان و زنان و همچنین استراتژی با خطر بالا با هدف تعیین عوامل خطر و توزیع آن در بین زنان و مردان ایرانی، تقسیم می شود.

سیاری درباره استراتژی جمعیتی مقابله و پیشگیری از بیماری های غیر واگیر، توضیح داد: این استراتژی با زیر مجموعه هایی شامل رویکرد بهداشت عمومی، هدف گیری تمام جمعیت کشور، مداخلات خارج از وزارت بهداشت و مداخلات کوچک در کل جمعیت و همچنین استراتژی خطر بالا با زیر مجموعه هایی شامل غربالگری و درمان عوامل خطر، هدفگیری افراد منتخب، اقدامات بالینی به صورت فرد محور، شناسایی افراد با خطر بالای درمانی و عملیات نجات شکل گرفته است.

وی افزود: امروز به طور روشن چهار بیماری غیر واگیر کلی سلامت جامعه را مورد تهدید قرار می دهند که سکته قلبی و مغزی، دیابت، سرطان و بیماری های ریوی با عواملی مانند مصرف دخانیات، رژیم ناسالم غذایی، نداشتن فعالیت بدنی و مصرف الکل از جمله این موارد هستند.

سومین کوهورت ملی ایران با حضور مجریان این طرح از ۱۵دانشگاه علوم پزشکی کشور به مدت سه روز به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی شاهرود از دوم تا پنجم شهریور ماه۹۵ آغاز شده است.