خبرگزاری مهر، گروه بین الملل؛ انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در هشتم نوامبر برگزار میشود و چل و پنجمین رئیسجمهوری آمریکا نیز کار خود را از ژانویه آینده آغاز خواهد کرد؛ در انتخابات پیشرو علاوه بر دو حزب اصلی، چهرههای دیگری نیز حضور دارند که موسوم به «جریان سوم» هستند و میتوانند در ریزش آرای هر یک از نامزدها موثر باشند. این نخستین بار در ایالات متحده است که یک زن -هیلاری کلینتون- نامزد یکی از دو حزب اصلی آمریکا در انتخابات ریاستجمهوری میشود. در عین حال حضور چهرهای بدون سابقه سیاسی -دونالد ترامپ- به عنوان نامزد یکی دیگر از احزاب اصلی نیز، در تاریخ معاصر آن کشور امری کمسابقه به شمار میرود.
در این میان چهارم شهریور ماه، یکی از روزهای پرسروصدای کارزارهای تبلیغاتی کلینتون و ترامپ بود؛ در حالیکه دو طرف به شدت به یکدیگر تاختند، از هم انتقاد کردند و فعالیتها و عقاید دیگری را زیر سوال بردند.
«دونالد ترامپ» نامزد جمهوریخواهان در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، به شدت به بنیاد خانوادگی کلینتونها و فعالیتهای مالی آن حمله کرد و «هیلاری کلینتون» نامزد دموکراتها نیز ترامپ را فردی با «سابقهای طولانی در نژادپرستی» و محصور در «تئوریهای توطئه» توصیف کردهاست.
ترامپ روز پنجشنبه با اشاره به دورهای که هیلاری کلینتون وزارت خارجه ایالات متحده را رهبری میکرد، گفته «غیرممکن است که بتوان مرز فعالیتهای بیناد کلینتون و وزارت خارجه را تشخیص داد». او سپس این بنیاد را به دستزدن به فعالیتهای «گوناگونِ مجرمانه» متهم کردهاست.
دونالد ترامپ «بنیاد کلینتون» را «تشکیلاتی» با فعالیتهای «جنایی» توصیف کرده است.
بنیاد کلینتون که توسط بیل کلینتون، رئیسجمهوری پیشین و همسر نامزد فعلی حزب دموکرات، بنیاد نهاده شده، سازمانی است که گفته میشود «با هدف توانمندی شهروندان برای مقابله با چالشهای ناشی از جهانی شدن» شکل گرفتهاست.
اما گروهی از جمهوریخواهان و منتقدان کلینتون میگویند «کمکهای مقامات غیرآمریکایی، شرکتها و افراد به این بنیاد، مسئلهساز است و آنها در قبال این کمکها در انتظار ورود کلینتون به کاخ سفید هستند».
در واکنش به این اتهامات، نامزد حزب دموکرات بیانیهای صادر کرده و گفته سخنان ترامپ «مضحک» است: «فعالیتهای من به عنوان وزیر خارجه (در دوره اول ریاستجمهوری باراک اوباما) به هیچوجه تحت نفوذ قدرتهای خارجی نبوده است. تصمیمهای سیاسی من بر پایه آنچیزی گرفته شده که از نظر من درست مینمودند».
هیلاری کلینتون با اشاره به فعالیتهای تجاری و کاری و شکایتهای مطرحشده از سوی سیاهپوستان و لاتینتبارها علیه ترامپ، به انتقاد شدید از او پرداخته و گفته است: مردی با سابقه طولانی در تبعیض نژادی، درگیر تئوریهای توطئه که از صفحات مجلات زرد و گوشههای تاریک اینترنت ریشه میگیرند، هرگز نباید دولت ما را در دست گرفته و ارتش ما را فرماندهی کند.
دونالد ترامپ به تازگی تلاش کرده تا از برخی اتهامهای مربوط به تبعیض نژادی که به طور مکرر به او وارد شده، دور شود. اتهامهایی که ناشی از شعارهای تبلیغاتی این نامزد حزب جمهوریخواه در کاراز ریاستجمهوریست؛ از جمله منع ورود مسلمانان، اخراج مهاجران یا کشیدن دیوار در مرز مکزیک.
ترامپ از برخی از آن شعارها فاصله گرفته و برای نمونه میگوید قصد اخراج مهاجران «بد» را دارد و نه مهاجران «خوب». با این همه، همچنان تاکید کرده است که در مرز مکزیک دیوار میکشد و دولت مکزیک را مجبور میکند، هزینه آن را بپردازد.
نامزد حزب جمهوریخواه همچنان از موضوع ایمیلهای کلینتون، استفاده از سرور شخصی و یا بنیاد کلینتون، به عنوان رئوس انتقادهای اخیرش علیه نامزد دمکراتها استفاده کردهاست. در مقابل کلینتون نیز میگوید کارزار ترامپ بر پایه «تعصب و پارانویا» شکل گرفتهاست.
ترامپ در تازهترین تغییراتی که در کارزار خود داده است، استیو بانون، را به مدیریت امور تبلیغاتی و انتخاباتی خود برگزیدهاست. فردی که خبرگزاری فرانسه او را «یک محافظهکار دوآتشه» توصیف کرده و خبرگزاری رویترز میگوید انتخاب او به معنای فاصله گرفتن از گفتهها و سخنان مرسوم سیاسی و بازگشتِ «دونالد ترامپ به دونالد ترامپ در جریان رقابتهای درونحزبی جمهوریخواهان» است.