شاهرود - رئیس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود از برگزاری آئین اختتامیه سومین کوهورت ملی ایران با حضور روسای ۲۵طرح کوهورت از ۱۵دانشگاه علوم پزشکی سراسر کشور در این شهرستان خبر داد.

سیدعباس موسوی در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن مثبت ارزیابی کردن نتایج سومین کوهورت ملی ایران ابراز داشت: در این نشست که رضا ملک زاده معاون تحقیقات وزارت علوم، دکتر سیاری بهداشتی معاون وزارت علوم، فریدون عزیزی رئیس کوهورت ایران و روسای کوهورت دانشگاه های کشور حضور داشتند چشم انداز مطالعات همگروهی کشور بحث، بررسی و مورد نقد قرار گرفت.

وی افزود: این همایش سه روزه از صبح چهارشنبه به میزبانی سالن پورسینا دانشگاه علوم پزشکی شاهرود در حالی برگزار شد که روز نخست و آئین افتتاحیه همایش به سخنرانی حضار، معاونان وزیر و رئیس کوهورت ایران تعلق داشت و پس از آن مباحث کارگاهی به صورت گفت و شنود به مدت سه روز تا عصر آدینه پنجم شهریورماه ادامه داشت.

کوهورت فرصتی برای همفکری است

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود درباره مباحث مطرح شده در این کوهورت، گفت: این کوهورت با برگزاری پنج پانل و یک کارگاه با موضوعات مدیریت داده، تهیه فراداده و اشتراک داده ها، تفاهم نامه همکاری های بین المللی مطالعات کوهورت و شرایط نویسندگی، همکاری های بین المللی، فرایند تضمین کنترل کیفیت، داده های ژنتیکی و پزشکی شخص مجور و کارگاه کلیات جمع آوری تحلیل داده های مطالعات کوهورت برگزار شد.

موسوی هم افزایی در نتایج مطالعات کوهورت در سایه همکاری مراکز پژوهشی با یکدیگر و تسریع این روند در خلال تهیه چشم انداز مطالعات همگروهی را هدف عمده برگزاری این کوهورت دانست و ابراز داشت: این همایش فرصتی برای مطرح کردن چالش های همکاری های همگروهی با پانل های تخصصی برای ترسیم خط و مشی تداوم دادن به همکاری های همگروهی است که خوشبختانه با استقبال خوبی در سطح کشور روبرو شد.

وی با بیان اینکه کوهورت فرصتی مناسب برای همفکری است، افزود: کوهورت را می توان نقطه وصل داده های علمی، پژوهش و فناوری با عمل، زندگی فردی و سبک زندگی عمومی دانست که از این لحاظ برگزاری نشست هایی از این دست اهمیت می یابد.

شاهرود سومین میزبان کوهورت کشور

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود با بیان اینکه شاهرود سومین میزبان نشست کوهورت کشوری بود، گفت: نخستین نشست کوهورت در کشور طی سال ۹۲برگزار شد که این نشست پایه گذار سلسله نشست های همگروهی در دانشگاه های سطح کشور بود که در نهایت به برگزاری نشست دوم در سال۹۳منجر شد که ماحصل آن تدوین اساس نامه کوهورت کشور در سال۹۴ بود و امروز شاهرود نخستین میزبان کوهورت کشوری پس از تدوین اساس نامه مدون بود که این امر جای خوشحالی دارد.

موسوی با بیان اینکه شاهرود دو پژوهش کوهورت در دست اقدام دارد، ابراز داشت: دانشگاه علوم پزشکی شاهرود در بین ۱۵دانشگاه صاحب کوهورت ایران قرار دارد که به تنهایی کوهورت شامل چشم پزشکی، چشم پزشکی دانش آموزان و رانندگان حرفه ای جاده ای را انجام داده است که این امر نیز یک دستاورد مهم علمی برای استان سمنان محسوب می شود.

وی ادامه داد: کوهورت های مختلفی در نقاط مختلف ایران در حال برگزاری و اجرا است که از آن دست می توان به کوهورت گلستان، اصفهان، تهران، بهورزان، پارس، سالمندان بوشهری، امیر کلای مازندران، پرشین، کوهورت رانندگان و چشم پزشکی در شاهرود، کمبود ویتامین دی در بارداری، بروسلوز همدان و... اشاره کرد که مسئولان و اعضای تیم های این کوهورت ها در شاهرود حضور داشتند.

کوهورت چشم پزشکی در شاهرود انجام شد

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود درباره مطالعات همگروهی انجام شده در این شهر نیز گفت: سه مطالعه چشم پزشکی ویژه جوانان و دانش آموزان در کنار کوهورت ویژه رانندگان شاهرودی در زمره این پژوهش های همگروهی است که با همراهی خوب جامعه هدف و اعضای تیم تحقیقاتی خوشبختانه به هدف رسیده است.

موسوی بیان داشت: کوهورت چشم پزشکی شاهرود با هدف شناسایی علل بیماری ها و اختلالات چشمی در سنین میانسالی برای جمعیت مورد مطالعه افراد ۴۰ تا ۶۴ساله ساکن شهر شاهرود مبتنی بر جامعه خوشه ای چند مرحله برای پنج هزار و ۱۹۰نفر کار خود را آغاز کرد و امروز خوشبختانه شاهد نتایج مطلوب آن هستیم.

وی درباره نحوه پیگیری نتایج این کوهورت در شهر شاهرود هم افزود: پیگیری سالانه معاینات، اوپتیمتری رایگان، ارسال هدیه، پیامک، تماس تلفنی و مراجعه حضوری در کنار بررسی پیامد بیماری های چشمی مانند اختلالات بینایی، اوپتومتری، بیماری های چشمی در قرنیه، لنز، رتین، اطاق قدامی، اطاق خلفی و پلک از جمله اقدامات دانشگاه علوم پزشکی شاهرود در این کوهورت است.

کوهورت چشم جوانان نتایج خوبی در بر داشت

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود درباره دیگر کوهورت انجام شده در این شهرستان، گفت: مطالعات کوهورت چشم دانش آموزان شاهرودی در سال های ۹۳ و۹۴ با هدف شناسایی اختلال بینایی در کودکان و نوجوانان بین دانش آموزان مقطع ابتدایی و با حضور جامعه هدف شش هزار و ۶۲۰نفر صورت گرفت.

موسوی درباره این کوهورت توضیح داد: کودکان حاضر در این طرح طی دو مرحله شامل تن سنجی، اپتومتری، بیومتری، سلامت دهان و دندان، چشم و ... آزمایش شدند که در نهایت ۸۴درصد از این جامعه آماری یعنی پنج هزار و ۶۲۰نفر در تمام تست مشارکت داشتند و قرار است این دانش آموزان هر دو سال یکبار به مدت پنج دوره تحت آزمایش قرار گیرند و معاینات اپتومتری رایگان بر روی آنها صورت خواهد گرفت.

وی افزود: عوامل دموگرافیک، بیولوژیک، عادات فردی شامل مقدار فعالیت بدنی، تماشای تلویزیون، تغذیه و سابقه خانوادگی در این تحقیقات لحاظ شده و پیامدهای مورد بررسی شامل انواع اختلالات شامل نزدیک بینی، دوبینی، آستیگاتیسم، انحراف چشم و سلامت دهان و دندان در آن بررسی می شود.

کوهورت رانندگان حرفه ای در شاهرود

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود درباره سومین کوهورت این دانشگاه هم گفت: مطالعات رانندگان حرفه ای شاهرودی با هدف تعیین عوامل بروز حوادث ترافیکی در بین وسایط نقلیه سبک و سنگین سومین کوهورت این شهر است که بیت سه هزار راننده با انجام معاینات بالینی مانند نوار قلب، اپتومتری، سنجش فشار و قند خون، اسپیرومتری، سومنوگرافی، تست های خواب، سرم وریدی خونی و ... انجام می شود.

موسوی افزود: پیگیری فعال سه ماهه با تماس تلفنی با فرد و بستگان درجه اول، پیگیری فعال با تواتر یکساله رخدادها و حوادث ترافیکی منجر به بستری در بیمارستان و یا فوت، سامانه سپاس و ارتباط با سامانه پلیس راه کشور و پزشکی قانونی و راهداری از جمله پیگیری های فردی این کوهورت است.

وی درباره پیامدهای بررسی این کوهورت نیز توضیح داد: در این کوهورت همچنین متغیرهای دموگرافیک رفتاری تغذیه، سیگار و ... سوابق پزشکی، بیوشیمیایی و ... بررسی شده و حوادث جاده ای پیامدهای مورد بررسی آنها محسوب می شود.

گفتنی است میزبان چهارمین کوهورت کشور در نشست مجمع عمومی در تهران مشخص خواهد شد.