اظهارات اخیر مقامات مجارستان و جمهوری چک در حمایت از ایجاد پیوندهای عمیق تر دفاعی در اروپا از تمایل و حرکت به سمت تشکیل یک «ارتش مشترک اروپایی» حکایت می کند.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری راشاتودی، اظهارات اخیر مقامات مجارستان و جمهوری چک در حمایت از ایجاد پیوندهای عمیق تر دفاعی در قاره اروپا از تمایل و حرکت به سمت تشکیل یک «ارتش مشترک اروپایی» حکایت می کند.

«ویکتور اوربان» نخست وزیر مجارستان که به کرات از حرکت به سوی تشکیل یک نیروی دفاعی مشترک حمایت کرده است، یک ارتش مشترک اروپایی را شرط لازم برای تضمین امنیت در این قاره می داند.

نخست وزیر مجارستان روز جمعه در نشستی با حضور سران کشورهای مجارستان، چک، لهستان، اسلواکی و «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان در شهر ورشو اظهار داشت: «ما باید بحث امنیتی را به عنوان اولویت خود تعیین کنیم و تشکیل یک ارتش مشترک اروپایی را آغاز نماییم».

این مقام مجارستانی که از جمله منتقدان سیاستهای مهاجرتی اتحادیه اروپا بشمار می رود، در ماه ژوئیه گفت که اتحادیه اروپا بعد از تصمیم انگلیس به خروج از این اتحادیه، باید بر موضوع تشکیل یک ارتش تمرکز نماید.

این در حالی است که «بوسلاو سوبوتکا» نخست وزیر جمهوری چک نیز از حامیان روند همکاریهای گسترده تر دفاعی در اروپاست. وی می گوید که به دلیل ضرورت تأمین امنیت در مرزهای اروپا در واکنش به تهدیدات امنیتی روز افزون از جانب مناطقی همچون خاورمیانه «اروپا باید گفتگو و مذاکره در باب تشکیل یک ارتش مشترک اروپایی را آغاز نماید».

از سوی دیگر، «بتا سزایدلو» نخست وزیر لهستان خواستار تشکیل یک سپاه مرزی اروپایی برای حفاظت از سرحدات این اتحادیه شد.

افزون بر این، صدراعظم آلمان نیز از ایده افزایش تدابیر امنیتی در سراسر اتحادیه اروپا حمایت کرده است؛ با این حال، وی بر رعایت حزم و احتیاط در خصوص نحوه اجرای این تدابیر امنیتی تأکید می کند.

گفتنی است که در ژوئیه گذشته، در سند استراتژی اتحادیه اروپا تصریح شد که این اتحادیه باید در جهت تقویت و افزایش استقلال نظامی خود از ناتو حرکت نماید. در این سند آمده است که با توجه به مباحث امنیتی متنوع،‌ اتحادیه اروپا نباید بیش از این بر این ائتلاف- ناتو- تکیه نماید و در عوض، باید توانایی خود را برای «اجرای اقدام مستقلانه در مواقع ضروری» رشد و توسعه دهد.

در این سند که پیش نویس آن با عنوان «استراتژی جهانی اتحادیه اروپا» توسط «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی این اتحادیه تهیه شده بود، آمده است: «ما مردم اروپا باید برای تأمین امنیت خود مسئولیت بیشتری را تقبل نماییم. ما باید آمادگی داشته باشیم و توان بازدارندگی، واکنش و حفاظت از خود در برابر تهدیدات خارجی را بدست آوریم».

در ادامه این سند آمده است: «در حالیکه هدف وجودی ناتو دفاع از اعضای خود در برابر حمله خارجی است- اعضایی که اکثر آنان اروپایی هستند- کشورهای اروپایی باید برای نقش آفرینی قاطعانه تر در عملیاتهای جمعی و همچنین برای اقدام مستقلانه در مواقع ضروری مجهزتر، آموزش دیده تر و سازمان یافته تر باشند».

«ژان کلود یونکر» رئیس کمیسیون اروپا نیز در مارس ۲۰۱۵ خواستار تشکیل یک ارتش مشترک اروپایی شد. یونکر در آن زمان گفت که «یک ارتش مشترک اروپایی به جهان این پیام را می رساند که هرگز در میان کشورهای اروپایی جنگی در نخواهد گرفت».

اما ایده رئیس کمیسیون اروپا با واکنش سرد ناتو روبرو شد و این ائتلاف نظامی علیه «نسخه برداری» از این اقدام هشدار داد. «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو نیز از اروپا خواست «تا اطمینان حاصل نمایند که هر اقدام آنها مکمل این ائتلاف نظامی است». طبق  دستور العمل ناتو، هر یک از اعضای این ائتلاف نظامی باید دست کم دو درصد از کل تولید ناخالص داخلی خود را برای تقویت توان و قدرت این ائتلاف به بودجه دفاعی اختصاص دهد.

لازم به ذکر است که تنها شش کشور از جمع بیست و هفت کشور عضو اتحادیه اروپا در ناتو عضویت ندارند. این کشورها عبارتند از : اتریش، قبرس، فنلاند، ‌سوئد، ایرلند و مالت.