رئیس مجلس مسیر بخش بهداشت و درمان پس از پیروزی انقلاب را رو به تکامل و مستمر دانست و گفت: آمارها در این حوزه نشان از وضعیت خوب و تاحدودی متوسط دارد.

به گزارش خبرگزاری مهر، علی لاریجانی رئیس مجلس در اجلاس روسای دانشگاه‌های علوم پزشکی و سازمان‌های تابعه سراسر کشور، گفت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی در بخش بهداشت و درمان، مسیر رو به تکامل و مستمری را داشته‌ایم در حالی که در همه بخش‌ها بدین گونه نبوده است. تعداد پزشکان، متخصصان، تجهیزات پزشکی افزایش یافته و بخش بهداشت و درمان به روستاها نیز رفته است.

لاریجانی مسیر بخش بهداشت و درمان پس از پیروزی انقلاب را رو به تکامل و مستمر دانست و گفت: آمارها در این حوزه نشان از وضعیت خوب و تاحدودی متوسط دارد.

رئیس مجلس شورای اسلامی با یادآوری آمارهایی در حوزه بهداشت و درمان گفت: از نظر واکسیناسیون سه گانه، ایران در بین ۱۹۱ کشور رتبه نخست را دارد و درخصوص نرخ مرگ و میر به میزان یک هزار نفر در سال در بین ۲۲۰ کشور، ایران از رتبه ۲۶ برخوردار است. در زمینه نرخ مرگ ومیر کودکان، از بین ۱۹۷ کشور رتبه ۷۶ و درخصوص نرخ مرگ و میر نوزادان از بین ۱۴۰ کشور ایران از رتبه ۷۶ برخوردار است.

وی با بیان اینکه سطح بهداشت جهانی افزایش یافته است، تصریح کرد: به لحاظ بهداشتی رقابت بین کشورها بیشتر شده، با این حال وضع کشور ما نسبتا خوب است. البته در دوره ای آشفتگی هایی وجود داشت و مردم از نظر وضعیت دارو و امکانات پزشکی نگرانی هایی داشتند.

لاریجانی ادامه داد: در زمان وزارت خانم دستجردی برای متعادل سازی و رفع مسائل حوزه بهداشت و درمان، در مجلس تلاش شد منابعی به میزان ۶ هزار میلیارد تومان که پیشنهاد وی بود، به بودجه سالانه وزارت بهداشت و درمان اضافه شد. این اقدام با سختی و تلاش نمایندگان محقق شد اما از آنجایی که مدیریت اجرایی کشور مسیر درستی نداشت منابع به وزارت بهداشت و درمان تخصیص نیافت.

رئیس مجلس شورای اسلامی با یادآوری سختکوشی ها و هوشمندی سیدحسن هاشمی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، افزود: وزیر بهداشت دولت یازدهم با پیگیری‌های مجدانه خود سبب بهبود پایه‌های سلامت کشور و ساماندهی بهداشتی شده است. در واقع از وضعیت نارضایتی قبل و کمبودها در حوزه داروها و تجهیزات بسیار کاسته شده است. در حقیقت یکی از نقاط برجسته این دوره وضعیت بهداشت و سلامت است که ضمن قدردانی از وزیر بهداشت، خدا را شاکریم که این بخش ناآرامی های جامعه را التیام بخشیده است.

رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه چند کار خوب در این حوزه می‌تواند در دستور قرار گیرد، گفت: در گام نخست با فرض وجود پشتیبانی مالی باید نظام سلامت آسیب‌شناسی و نقاط ضعف و قوت و عدم تعادل‌ها مشخص و اصلاح شود، در واقع بعد از سه سال فرصت خوبی برای ارزیابی یک مدل است، البته با توجه به اینکه در آستانه بررسی و تصویب برنامه ششم توسعه هستیم این ارزیابی عالمانه می‌تواند مشکلات را رفع و بخش‌هایی که نیاز دارد را تقویت کند.

وی دومین اقدام را بررسی سوءمدیریت‌ها و پرداخت هزینه‌ها به بخش بهداشت و درمان دانست و گفت: بودجه باید به موقع تامین شود و در واقع مسئولان نباید از نوع بودجه‌ریزی نالان باشند، گفته شده برخی از بیمارستان‌ها هنوز پول خدمات خود را دریافت نکرده‌اند چرا وضع باید این گونه باشد، پیامبر (ص) در سال‌ها پیش تاکید کردند اجرت خدمت قبل از خشک شدن عرق به افراد داده شود.

رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: روش مدیریتی نادرست هرچند فضا را به این سمت برده است اما این وضعیت وصله پینه‌ای باید اصلاح شود البته در مجلس تصویب شد تا ۸ هزار میلیارد تومان برای بخش سلامت به وزارت بهداشت داده شود.

لاریجانی بر تامین بودجه پایدار وزارت بهداشت و درمان تاکید کرد وگفت: متاسفانه مقدار زیادی از وقت مسئولان صرف کسب منابعی است که تصویب شده، این یک اشکال جدی است چرا که مسئولان بهداشتی تنها باید به ارائه خدمات بهداشتی و سلامتی بیندیشند، در این راستا مسئولان مربوطه می‌توانند راه‌های تامین بودجه پایدار را بررسی و پیشنهادات را به مجلس ارائه کنند.  

لزوم خلق منابع پایدار برای وزارت بهداشت، درمان وآموزش پزشکی

وی یادآور شد: مجلس با تصویب تخصیص ۱۰ درصد از منابع هدفمندی یارانه ها و یک درصد از مالیات بر ارزش افزوده به بخش بهداشت و درمان تلاش کرد تا منابع پایداری را برای این وزارتخانه به تصویب برساند، اما برای تقویت پایداری منابع باید درآمدهای پایدار بررسی، یعنی منابع پایدار خلق شود. همچنین از نظر قانونی فرمولی تدوین شود که این منابع تخصیص یافته تلقی شود. هر چند این موضوع ممکن است موجب ناراحتی سازمان برنامه و بودجه شود اما خوش خلقی برادران نوبخت به این موضوع کمک خواهد کرد.

لاریجانی در توضیح مساله سوم گفت: از گذشته کشمکش‌هایی بین وزارتخانه های تعاون، کار و رفاه اجتماعی و بهداشت و درمان درخصوص سیاست های سلامت بوده است اما در سیاست ها مدیریت منابع به وزارت بهداشت داده شده، از این رو باید تلاش شود در راستای بهبود شرایط تصمیمی اخذ شود که به تجمیع اراده های دو وزارتخانه کمک کند تا انگیزه برای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزایش و منابع نیز در دسترس وزارت بهداشت ودرمان قرار گیرد.

رئیس مجلس شورای اسلامی ساماندهی ساختار بهداشت ودرمان و سلامت کشور را چهارمین اقدام دانست وگفت: نظام بهداشت و درمان باید معماری شود. اقداماتی در دوره های مختلف از جمله طرح پزشک خانواده، طرح تحول نظام سلامت مطرح بوده است اما با ساماندهی ساختار کلی بهداشت و درمان و سلامت باید از ظرفیت بخش خصوصی بیشترین بهره را برد.

وی با بیان اینکه در مجلس شورای اسلامی هم آرای متفاوتی درخصوص نظام مخلوط یا توانمندسازی بخش خصوصی وجود دارد، گفت: سهم پژوهش‌های دانشگاهی و سهم بخش خصوصی با معماری نظام بخش بهداشت ودرمان مشخص می‌شود، همچنین وضعیت بودجه‌ای نسبت به جمعیت ۸۰ میلیونی کشور و شرایط پیرامونی توصیه می‌کند تا از نقدینگی مردم استفاده شود.

لاریجانی با یادآوری وجود ۸۰۰ هزار میلیارد نقدینگی در کشور، گفت: اگر این منابع مدیریت نشود به سمت وسویی می رود که هر روزه از آن نالانیم، در مجلس نیز طی ۲ سال مکرر در بودجه سالانه مصوب شد تا طرح های نیمه تمام به بخش خصوصی واگذار شود، چرا که امروزه بالغ بر ۴۰۰ هزار میلیارد تومان طرح کلنگ زده در کشور وجود دارد و با وجود نرخ تورم موجود ۴۰ تا ۵۰ سال زمان نیاز است تا این طرح ها به نتیجه برسد، پس ضرورت واگذاری به بخش خصوصی در این شرایط بسیار است.

رئیس مجلس شورای اسلامی ضمن گلایه از دولت به دلیل تعلل در تدوین دستورالعمل قانون واگذاری طرحهای نیمه تمام به بخش خصوصی، گفت: این دستورالعمل ۲ سال زمان برای تدوین برد و حال که نوشته شده باید هر چه سریع تر اجرا شود.

وی با یادآوری روند بررسی لایحه برنامه ششم توسعه در مجلس گفت: مسئولان یا روسای دانشگاه علوم پزشکی می توانند با بهره گیری از این فرصت پیش آمده پیشنهادات روشن و قابل قبول خود در موارد مذکور را به کمیسیون بهداشت و درمان پیشنهاد دهند.

لاریجانی در ادامه وضعیت ناراحت کننده قشر پرستار را یادآور شد و گفت: در این نشست ها تقاضا می شود نسبت به متعادل سازی وضعیت پرستاران هم توجه خاص شود، چرا که در زمینه خدمات پس از عمل و نگهداری بیماران در بیمارستان ها باید به این قشر توجه شود. پرستاران از بخش هایی هستند که می توانند به آینده سلامت کمک کنند.

رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه فضا برای حمایت از بخش بهداشت و سلامت کشور فراهم شده است، گفت: امیدواریم وضعیت این قشر از جامعه در آینده بهتر شود.