دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی و فناوری گفت: تاکنون از ۲۳۶ طرح فناورانه در مراکز علمی حمایت کرده ایم.

به گزارش خبرنگار مهر، محمدحسن عصاره در نشست خبری امروز از برگزاری سومین جشنواره و نمایشگاه ملی «گیاهان دارویی، فرآورده‌های طبیعی و طب سنتی ایران» در مصلی امام خمینی (ره) خبر داد و گفت: این جشنواره با هدف فرهنگ‌سازی و بکارگیری آموزه‌های طب سنتی، معرفی فرصت‌های نوین کارآفرینی و اشتغالزایی و معرفی نقش صنعت گیاهان دارویی در توسعه کشور از فردا به مدت سه روز برگزار می‌شود.

وی با بیان اینکه در این جشنواره از نقشه راه توسعه گیاهان دارویی و طب سنتی رونمایی می‌شود، گفت: تمام مطالبی که مربوط به توسعه این حوزه است، به صورت عددی در این نقشه آورده شده است و بنا داریم که بر اساس آن به پیشرفت‌هایی در حوزه گیاهان دارویی نایل شویم.

به گفته عصاره، نقشه راه توسعه گیاهان دارویی و طب سنتی مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی است که در آن تکالیف مربوط به این حوزه مشخص شده است.

دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی با بیان اینکه ۲۰۰۰ محصول ارائه می‌شود، گفت: در سال‌های گذشته ۸۰۰ و ۱۱۰۰ محصول ارائه شد و اکنون این میزان افزایش یافته است.

وی با بیان اینکه در سال ۹۴ و ۹۳، ۱۲۰ و ۹۰ واحد از مراکز علمی ـ دانشگاهی در این جشنواره حضور داشتند، امسال ۱۴۷ مرکز در جشنواره گیاهان دارویی حضور دارند.

عصاره اظهار داشت: تعداد دارو و فرآورده‌های طبیعی در فهرست رسمی وزارت بهداشت از ۱۳۸ قلم در دهه دوم انقلاب به ۹۳۸ قلم در پایان سال ۹۱ و ۱۷۱۳ قلم تا مرداد ۹۵ ارتقا یافته است.

دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی با بیان اینکه سهم سرانه مصرف داروهای گیاهی و مکمل‌ها از ۱.۵ درصد به ۴ درصد رسیده است، گفت: سطح زیر کشت برخی از گیاهان دارویی در چهار سال اخیر از جمله زعفران، خانواده نعنائیان و چتریان، زرشک و گل محمدی از ۱۲۸ هزار با بیش از ۴۰ درصد رشد به ۱۸۱ هزار هکتار رسیده است.

به گفته وی، سرانه مصرف داروهای گیاهی نیز از ۳۰ گرم در سال ۸۰ به ۲۴۸ گرم در سال ۹۴ رسیده است.

عصاره تصریح کرد: افزایش ظرفیت اسمی انواع داروهای انسانی و دامی با منشأ گیاهی به صورت قرص، کرم، شربت و کپسول از ۳۰۰ میلیون در سال ۹۲ به ۵۷۰ میلیون عدد در سال ۹۴ ارتقا یافته است.

دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی ادامه داد: ارتقای ظرفیت اسمی تولید انواع اسانس و عصاره گیاهی از ۱۲۲ هزار تن در سال ۹۲ به میزان ۱۸۳ هزار تن در سطح ۱۸۳ واحد تولیدی و صنعتی در سال ۹۴ رسیده است.

وی با اشاره به توسعه کشت گیاهان نادر گفت: در چندین سال اخیر برداشت این نوع گیاهان کاهش یافته و در شرایط زراعی، توسعه کشت داده شده است؛ این موضوع از اهداف ماست تا بتوانیم از گونه گیاهان نادر حفاظت کنیم.

عصاره گفت: تاکنون از ۱۷۲ طرح فناورانه شرکت‌های دانش‌بنیان حمایت مالی شده؛ این حمایت مالی به صورت بلاعوض بوده و حجم آن برابر با ۵۵ میلیارد تومان است. همچنین از سوی ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی ۲۳۶ طرح فناورانه در مراکز علمی حمایت شده است.

عصاره با اشاره به مراکز غیرمجاز ارائه خدمات درمانی از طریق طب سنتی گفت: در این زمینه برنامه‌هایی از سوی وزارت بهداشت در حال اجراست که از آن جمله می‌توان به ایجاد سلامتکده‌های طب سنتی در دانشگاه‌های علوم پزشکی اشاره کرد.

دبیر ستاد توسعه فناوری‌های گیاهان دارویی و طب سنتی با اشاره به برنامه‌های کشور در زمینه ممانعت از خام‌فروشی در حوزه گیاهان دارویی بیان کرد: قوانین جلوگیری از برداشت گونه‌های گیاهی در حال انقراض در حال اجرا است و در حال حاضر حجم صادرات خام‌فروشی کشور در حوزه گیاهان دارویی ۸۰ میلیارد دلار شده است.