خبرگزاری مهر - گروه ورزشی: برای سی و یکمین دوره بازی های المپیک و ورزشکارانی که در این دوره بازی ها مدال آور شدند، وعده ها و پاداش های ویژه و متعددی از سوی کمیته ملی المپیک، وزارت ورزش، ادارات کل ورزش و جوانان استان ها و حتی برخی نهادهای دیگر در نظر گرفته شده بود.
در این پاداش نقدی ۱۰، ۵ و ۳ هزار دلاری کمیته ملی المپیک در همان محل برگزاری بازی های المپیک به مدال آوران طلا، نقره و برنز پرداخت شد، مدال آوران المپیک پس از بازگشت از ریو توسط رئیس مجلس شورای اسلامی هم تقدیر شدند و بعضا توسط مقامات ورزشی استان خود نیز مورد تجلیل قرار گرفته و پاداش خود را دریافت کردند اما هیچ اقدام و برنامه ریزی برای محقق شدن دیگر پاداش های مصوب انجام نشده است.
مدال آوران بر سر سه راهی استخدام
یکی از این وعده ها که البته ماندگارترین آنها هم به حساب می آید، مربوط به «استخدام» مدال آوران بود که البته موضوع آن به طور مشترک از طرف کمیته ملی المپیک و وزارت ورزش مطرح شد اما علاوه بر این دو نهاد ورزشی، هیات دولت هم مصوبه ای را در رابطه با استخدام قهرمانان و از جمله مدال آوران المپیک ریو در دستور کار قرار داد.
* کمیته ملی المپیک اولین نهادی بود که در رابطه بازی های المپیک ریو و به منظور تقویت انگیزه ورزشکاران برای حضور در این رویداد، استخدام مدال آوران این دوره بازی ها را مصوب کرد. در نشست سوم بهمن ماه سال گذشته هیات اجرایی کمیته ملی المپیک، تصویب شد که هر یک از مدال آوران طلا، نقره یا برنز بازی های المپیک استخدام این کمیته شوند. البته این طرح تنها برای المپیک برزیل تصویب شد و برای دیگر ادوار بازی های المپیک اجرایی نخواهد شد.
** بعد از آن وزارت ورزش از استخدام مدال آوران خبر داد؛ هر چند مصوبه وزارت ورزش در این زمینه فقط شامل حال مدال آوران المپیک ریو نمی شود طوریکه طبق اعلام ۲۸ اردیبهشت ماه مناف هاشمی، معاون توسعه منابع و پشتیبانی وزارت ورزش علاوه بر ادوار مختلف بازی های المپیک، مدال آوران بازی های، پارالمپیک، آسیایی، پاراآسیایی و جهانی نیز استخدام این کمیته خواهند شد.
*** بعد از مصوبه کمیته ملی المپیک و وزارت ورزش برای استخدام مدال آوران المپیک ریو، هیات دولت در نشست ۲۰ تیرماه که با حضور رئیس جمهور برگزار شد، جذب و استخدام قهرمانان مشمول قانون سرباز قهرمان در بازیهای المپیک، پارا المپیک، بازیهای آسیایی، قهرمانی جهان و جام جهانی را تصوب کرد.
البته این طرح تصویبی هیات دولت، با شرایطی خاص همراه بود؛ طوریکه به موجب این مصوبه، نفرات اول تا سوم بازیهای المپیک، نفرات اول و دوم قهرمانی جهان و نفرات اول تا سوم بازیهای آسیایی و مسابقات جهانی در رشتههای ورزشی تحت پوشش کمیته بینالمللی حسب مورد در رشتههای فردی و گروهی همراه با نفرات اول تا سوم مسابقات جام جهانی فوتبال، بسکتبال و والیبال و همچنین یکی از فرزندان قهرمانان پارا المپیک جهانی شامل نفر اول در رشتههای فردی و کلیه نفرات در رشتههای گروهی طی شرایطی بدون برگزاری آزمون و خارج از نشر آگهی استخدام میشوند. همچنین تاکید شد که افرادی میتوانند از مزایای این طرح استفاده کنند که از زمان ابلاغ و اجرای آن قهرمان شده باشند.
مدال آوران المپیک ریو بر اساس هر سه مصوبه بالا می توانند استخدام کمیته ملی المپیک، وزارت ورزش یا هر نهاد دولتی دیگر شوند؛ با این تفاوت که استخدام در کمیته ملی المپیک فقط برای این مقطع زمانی است اما برای دو مصوبه دیگر، محدودیت زمانی لحاظ نشده است.
در هر صورت بنا به گفته مسئولان مربوطه در کمیته ملی المپیک و وزارت ورزش، انتخاب نهاد موردنظر برای استخدام بر عهده خود ورزشکار است و هر یک از آنها هر زمان که برای استخدام خود در نهاد منتخب اقدام کنند، بلافاصله مقدمات کارشان انجام خواهد شد. البته تا به امروز اقدامی در این زمینه انجام نشده یا حداقل اینکه اطلاع رسانی در مورد آن انجام نشده است، اما آنچه مسلم است در مورد دیگر وعده ها برای کسب مدال در المپیک ریو هم هنوز اقدام اجرایی صورت نگرفته است.
«سکه» دار شدن مدال آوران کی و کجا؟
یکی از اولین پاداش های مصوب برای مدال آوران المپیک ریو بر اساس آئین نامه تجلیل از قهرمانان و در نشست شورای معاونان به تصویب رسید که طی آن ۳۰۰ سکه برای مدال آوران و ۲۰۰ و ۱۲۰ هم برای مدال آوران نقره و برنز این دوره بازی های المپیک در نظر گرفته شده است. معمولا پرداخت این پاداش از سوی وزارت ورزش طی مراسمی با حضور رئیس جمهور برگزار می شود، در مورد پرداخت سکه های مدال آوران ریو، وزارت ورزش هنوز هیچ برنامه ای را نهایی نکرده است فقط اینکه مناف هاشمی، معاون توسعه امور مالی این وزارتخانه طی گفتگویی با خبرنگار مهر گفت که سعی مان بر این است مراسم موردنظر را همین امسال برگزار کنیم.
«طلا» یی ها همچنان بدون «کفش»
یکی از اقدامات انجام شده در رابطه با المپیک ریو و تقویت انگیزه ورزشکاران برای این دوره بازی ها فقط مختص طلایی ها بود؛ در این زمینه و طی تفاهم نامه ای که میان کمیته ملی المپیک با یکی از کارخانجات صنایع کفش ایران، امضا شد، اهدای یک جفت کفش طلا به مدال آوران طلا المپیک ریو به فهرست پاداش آنها اضافه شد. بر اساس تفاهم نامه منعقد شده این کفش طلا به وزن بیش از یک کیلوگرم و به ارزش ۸۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان و در حد سایز ۴۳ تهیه خواهد شد که البته هنوز خبری از آن نشده است.
مدال آوران به «رفاه» نرسیده اند
پرداخت ۵۰ میلیون تومان پاداش در قالب رفاه کارت و برای تامین مایحتاج روزانه طلایی های المپیک ریو یکی از پاداش هایی بودکه طی تفاهم نامه کمیته ملی المپیک با فروشگاه رفاه مصوب شد. البته بر اساس این تفاهم نامه، قرار شد بانوانی هم که در ریو مدال نقره یا برنز می گیرند از این پاداش قهرمانان مرد بهره مند شوند و معادل آنها ۵۰ میلیون تومان رفاه کارت دریافت کنند. ضمن اینکه استخدام یکی از بستگان درجه یک مدال آوران ریو در این فروشگاه هم از دیگر مصوبات تفاهم نامه امضا شده بود. با گذشت یک ماه از اتمام بازی های المپیک، رفاه مدال آوران این بازی ها هم هنوز تامین نشده است.
هدیه وزارت راه و شهرسازی چه شد؟
پیش از المپیک ریو اعلام شد که از سوی وزارت راه و شهرسازی و به عنوان هدیه، به مدال آوران این دوره بازی ها ۱۲۰ میلیون، نقره ۹۰ میلیون و برنز ۷۰ میلیون تومان برای خرید زمین یا ملک در شهرهای جدید تخفیف داده می شود. حتی از سوی معاونت این وزارتخانه هم تاکید شد که این آمادگی وجود دارد همزمان با ورود کاروان ورزشکاران المپیکی به کشور هدیه موردنظر تقدیم مدال آوران شود اما .....
پاداش ها در حد وعده و وعید نماند
این پاداش ها و خیلی وعده ها دیگر در حالی برای ورزشکاران اعزامی به المپیک ریو و به شرط مدال آوری آنها تصویب شد که مدیران ورزش پیش از المپیک هیچ پیش بینی دقیقی از عملکرد کاروان ایران نداشتند اما با آگاهی از اینکه نتایج این المپیک اصلی ترین ملاک برای ارزیابی عملکرد آنها، مربیان و ورزشکاران به حساب می آید، این پاداش ها را وعده دادند.
البته پیش از این هم و طی سال های گذشته هم وعده های نقدی و غیرنقدی زیادی برای کسب مدال در المپیک به ورزشکاران داده می شد که البته بعضا بی پایه و اساس و به نوعی پوچ هم بودند که حتی باعث منفی شدن دید ورزشکار هم شده است هر چند پرداخت به موقع پاداش ده میلیون تومانی به ورزشکاران المپیکی شده و مربیان آنها توسط کمیته ملی المپیک همراه با پرداخت دو میلیون حقوق ماهانه به این ورزشکاران توسط وزارت ورزش - بابت کسب سهمیه - نگاه ها را به این سمت برده که صحبت هایی مطرح شده برای مدال آوری در حد وعده وعید نمی ماند.
با همه اینها به جاست مسئولان هرچه زودتر اقدام به عملی کردن وعده های خود دهند؛ به هر حال به همان سرعتی که یک ماه پیش گذشت، ماه های آتی نیز سپری خواهد شد و زمان برگزاری بازی های آسیایی ۲۰۱۸ فرا می رسد و ورزشکاران باید با انگیزه برای این بازی ها و کسب سهمیه و مدال آن تلاش کنند.