تبریز – موضوع فراگیری فضای مجازی در چند سال اخیر بسیار مورد توجه و بررسی قرار گرفته و یکی از خروجی های همیشگی این بررسی ها، ضرورت توجه به آموزش در این خصوص بوده است.

خبرگزاری مهر – گروه استان ها – آیتک اسماعیل زاده: فضای مجازی، پدیده ای اجتناب ناپذیر که امروزه بسیار گسترده و بدون مرز بوده و کاربران چنین فضایی قادر هستند بدون کمترین جابجایی مکانی، با هویت و عناوین مختلف به هر نقطه ای سفر کنند و از هر خدماتی بهره مند شوند و یا حتی دست به فعالیت های غیر قانونی، غیر اخلاقی و خرابکارانه بزنند.

توام بودن فضای مجازی به بسیاری از مباحث و موضوعات در حوزه های مختلف، ضرورت استفاده از این شبکه جهانی را برای همه افراد ضروری ساخته و به همین دلیل آموزش ها و قوانین خاصی وجود دارد تا برای استفاده از چنین چاقوی دو لبه ای فضا ساماندهی شده و از هرج و مرج در فضای مجازی جلوگیری شود.

افراد به آسانی با تلفن همراه خود به کاربر اینترنت تبدیل شدند بدون اینکه به سن این افراد توجهی شود یا پیش شرط و آموزش و فرهنگ سازی در کار باشددر کشور ما نیز تعداد افرادی که از این فناوری نوین برای امور مختلف بهره می برند، در همه گروه های سنی، روز به روز در حال افزایش است زیرا با توسعه بسیاری از خدمات ارتباطی افراد به آسانی با تلفن همراه خود به کاربر اینترنت تبدیل شدند بدون اینکه به سن این افراد توجهی شود یا پیش شرط و آموزش و فرهنگ سازی در کار باشد.

در این میان نکته ای که در خصوص نحوه استفاده از فضای مجازی در کشور ما بیشتر جلب توجه می کند، این است که چرا در کشورمان از این فضا بیشتر استفاده منفی می شود؟ آیا عواملی چون مشکلات فرهنگی، عدم تفریحات مناسب، عدم آموزش در این حوزه، ناآگاهی، نداشتن اطلاعات کافی در این زمینه و نظایر آنها در بوجود آمدن این شرایط نقش داشته اند؟ چه چیزی موجب شده تا بخش قابل توجهی از کاربران ایرانی رفتاری خسارت بار در این فضا داشته باشند و نتوانند از مزایای این فضا بهره ببرند؟ و سئوالات متعددی از این دست که تلاش شده در گزارشی تحقیقی پاسخ هایی متقاعد کننده برای آنها بیابیم.

پای لنگ فرهنگ سازی برای استفاده از فضای مجازی

به همین منظور خبرنگار مهر بررسی های خود را از سطح شهر تبریز و با گپ و گفت با کاربران فضای مجازی آغاز کرده و در یکی از کافی نت های شهر پای صحبت های جوانی می نشیند که سرگرم تلفن همراه خود است و هنگامی که در خصوص آسیب های فضای سایبری از وی سئوال می کند، می گوید: در کشور ما به جای استفاده از مزیت ها به معایب آن می پردازیم و معتقدم نکته اول در خصوص نحوه برخورد ما با امکانات این فضا، مرتبط با فرهنگ ماست چرا که عادت داریم که نخست با ولع و اشتیاق وسیله و امکانی را در اختیار داشته باشیم و در گام بعد به فکر نحوه برخورد با آموزش آن بپردازیم همانند کسی هستیم که اول خودرو می خرد و تصادف شدیدی می کند و  بعدا به فکر تهیه گواهینامه و یاد گرفتن رانندگی می افتد.

وی در ادامه می افزاید: نکته بعدی میزان اطلاعات و آشنایی کاربران با این نوع امکانات نوین است و اینکه چه تعریفی برای زمینه استفاده از این  بستر دارند که در بین ما بطور مرسوم تنها به بعد تفریح و سرگرمی و گذراندن اوقات ابزارهایی چون فضای مجازی علاقه نشان داده می شود تا ظرفیت های ارتباطی و آموزشی که می تواند در این بستر مورد توجه و استفاده قرار گیرند.

این جوان تبریزی تصریح می کند: با همین ویژگی های رفتاری در فضای مجازی حضور داریم بدون اینکه آموزش های لازم را دیده باشیم و این یکی از مهمترین آسیب های فضای مجازی است که زمینه ساز نابسامانی فعلی و فقر فرهنگی عمومی جامعه در این خصوص شده زیرا زمانی که کاربر نحوه استفاده و تهدید های این فن آوری ها را فراگرفته باشد، به صورت آگاهانه از آن استفاده خواهد کرد نه اینکه تنها زمان و هزینه خود را در این فضا صرف کنند بلکه از افتادن در دام های شیطانی پهن شده در این فضای گسترده مجازی به دور خواهد بود.

وابستگی بیشتر به ارتباطات سایبری مساوی است با افزایش آسیب پذیری

رئیس اورژانس اجتماعی آذربایجان شرقی در گفت و گو با مهر در خصوص فضای مجازی و پیامدهای منفی در این فضا سخن گفته و نبود آموزش کافی را از مهمترین دلایل آن می داند و می افزاید: فضای مجازی هم تهدید و هم فرصت به شمار می رود که متاسفانه در کشور ما تهدید این فضا بیشتر احساس می شود چرا که این امر رابطه مستقیم با فرهنگ استفاده ما دارد که خیلی ضعیف است و به جای آن که اول طریقه استفاده از فضای مجازی به مردم آموزش داده شود، این فظا در کشور ما جای گرفت.

حسن برزگر نداشتن آموزش کافی در این حوزه را  باعث بروز خطرات و پیامد های منفی عنوان و تصریح می کند: بی رغبتی مردم به این موضوع پیامد های منفی نظیر مشکلات خانوادگی، مشکلات روحی و روانی را در پی دارد و بر همین اساس تهیه طرح جامع آموزش برای ارتقای فضای مجازی مورد توجه قرار گرفته زیرا اگر می خواهیم در این حوزه قدمی برداریم و از مزیت های آن بهره ببریم، در ابتدا بایستی آموزش های لازم را به مردم داده سپس طرز استفاده صحیح از این فضا را ترویج کنیم.

وی با اشاره به اینکه متاسفانه در کشور ما تعداد کاربران که از این فضا استفاده مثبتی دارند، چندان قابل توجه نیست،  ادامه می دهد: تعداد محدودی از کاربران فضای مجازی از مزیت های این فضا  استفاده می کنند و متاسفانه بیشتر مردم در جامعه ما، آگاهانه یا ناآگاهانه درگیر خطرات و تهدیدات این فناوری هستند.

خبرنگاران نباید از کاربران فضای مجازی باشند

برزگر در ادامه به موضوعی جالب و البته قابل تعامل اشاره می کند و می گوید: عقیده من این است که خبرنگاران نباید از این فضا استفاده کنند چرا که برای منعکس کردن اخبار مرتبط با موضوعاتی چون خودکشی سواد رسانه ای بالایی لازم است تا در جامعه طوری منعکس شود که تنشی را به دنبال نداشته باشد و در جهت پیشگیری و آداب سازی حرکت کنند.

رئیس اورژانس اجتماعی آذربایجان شرقی خاطر نشان می کند: اگر نحوه انعکاس خبر برخلاف این موضوع باشد، موجب شیوع خودکشی نیز می شود چرا که خبرنگاران در اخبار مرتبط با چنین موضوعاتی بیشتر دنبال مقصر هستند که متاسفانه این رویکرد پیامد های منفی در شبکه های اجتماعی چون تلگرام و اینستاگرام به دنبال داشته است.

وی با تاکید دوباره بر ضرورت آموزش می افزاید: در عصر حاضر باید در یادگیری مهارت های زندگی تلاش کرد چرا که امروزه روابط و تهدیدات پیچیده شده است و فضای مجازی به این موضوعات دامن زده و پیچیده تر کرده و حتی اگر کسی بخواهد از مزایای این فضا بهره مند باشد، بایستی به دنبال یادگیری این مهارت ها برود.

برزگر با اشاره به برگزاری کلاس های آموزشی طرز استفاده از فضای مجازی در مدارس تصریح می کند: طرز استفاده درست و سالم در این زمینه در مدارس با همکاری  بهزیستی و شبکه  بهداشت برگزار می شود و خانواده ها نیز برای آرامش خود و بهره مندی از مزایای فضای سایبری و البته پیشرفت و امنیت فرزندان باید آگاهی و اطلاعات کافی در این زمینه داشته باشند.

برای استفاده از مزایای  فضای سایبر راهی جز آموزش نیست

مدیر کل پدافند غیرعامل آذربایجان شرقی نیز در این خصوص به خبرنگار مهر می گوید: متاسفانه بسیاری از کاربران اینترنت و بهره برداران از فضای مجازی، اطلاعی از روش های حفظ و حراست اطلاعات شخصی خود را ندارند و با ناآگاهی وارد این فضا می شوند و این زمینه را برای هکرها جهت کسب و انتشار اطلاعات فراهم می کند.

احمد جهانسری هم چنین به نشر اکاذیب در فضای سایبری اشاره کرده و می افزاید: این موضوع با هدف نشر اطلاعات دروغین برای رسیدن به اهداف خاص در حوزه های مختلف صورت می گیرد و برای جلوگیری از بروز چنین شرایطی بایستی فرهنگ سازی و اطلاع رسانی بیشتر صورت گیرد و هم چنین بهره بران این فضا باید نوعی عدم اعتماد به اخبار منتشر شده در این فضا را داشته باشند.

وی هک موبایل ها و لو رفتن عکس و فیلم را شایع ترین تهدید در این فضا برای کاربران ایرانی و استانی عنوان و تاکید می کند: مردم نبایستی عکس، فیلم و مطالب حساس خود را در گوشی نگه داری کرده و فیلم و عکس شخصی خود را در شبکه های اجتماعی منتشر و یا ذخیره سازی کنند و سرقت و سوء استفاده از کارت های بانکی در انجام امور بانکی از طریق اینترنت را نیز باید به این موارد افزود.

لزوم ارائه آموزش به سنین مختلف برای جلوگیری از آسیب های فردی و اجتماعی استفاده از فضای مجازی

جهانسری با اشاره به آزادی بدون مرز در فضای سایبری خاطر نشان می کند: نامحدود بودن مرزها در فضای مجازی زمینه سازی بسیاری از تهدیدات و ناهنجاری هایی چون ایجاد استرس، بر هم زدن الگوی خواب و رواج خشونت در شبکه های اجتماعی است که امروزه در جامعه ما به شدت گسترش یافته اند و باید گفت که با حضور در این شبکه ها افسردگی جانشین امنیت شده است.

وی خاطر نشان می کند: این فضا بسیار گسترده است بنابراین برای هر سنی باید آموزش و اطلاعات کافی داده شود که متاسفانه در این خصوص با وجود اینکه برای نمونه شرکت های سازنده گوشی های همراه، انواع مناسب را برای سنین مختلف ارائه می کنند اما برخی با هویت دیگران اقدام به خرید آن  می کنند و برخی از مردم نیز برای حضور در شبکه های اجتماعی هزینه های زیادی پرداخت می کنند در حالی که نصف قیمت گوشی خود را برای کسب اطلاعات پرداخت نمی کنند.

بدون شک بحث دنیای مجازی و استفاده از فن آوری سایبری با توجه به سرعت بالای تغییرات در آن موضوعی نیست که در یک گزارش محدود بتوان همه زوایای آن را مورد بررسی قرار داد اما آن چه که واضح است، لزوم توجه بیش از پیش به ضرورت آموزش در این خصوص و مشخص کردن سازمانی خاص برای آموزش است تا کمترین خطرات و تهدیدات متوجه کاربران این فضا باشد، امری که تحقق آن علاوه بر برنامه ریزی و اقدامات دستگاه ها و نهادهای مرتبط، به شدت نیازمند توجه خانواده ها است.